Polonya, NATO'dan ülkeye nükleer silah konuşlandırmasını istedi

Polonya Başbakanı Morawiecki, Rusya'nın Belarus'a nükleer silah konuşlandıracağını belirterek, NATO'dan Polonya'ya nükleer silah göndermesini istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, NATO'ya çağrıda bulunarak Polonya topraklarına ABD nükleer silahlarının konuşlandırılmasını talep etti.

Sputnik Türkçe'de yer alan habere göre, Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesinden sonra gazetecilere demeç veren Morawiecki, Belarus'u işaret ederek NATO'ya nükleer silah çağrısında bulundu.

Rusya'nın Belarus'a taktik nükleer silah konuşlandıracağını belirten Morawiecki, NATO'nun nükleer paylaşım programına katılmak için başvurduklarını anlattı.

Polonya topraklarına en kısa sürede nükleer silah konuşlandırılması gerektiğini savunan Morawiecki, "Her şeyden önce bu, ABD'li ortaklarımızın, NATO'daki ortaklarımızın kararı olmalı. Hızlı eylemler istediğimizi beyan ediyoruz" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 9 Haziran'da Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko ile Soçi'de görüşmüştü. Görüşme sırasında Putin, Belarus'a taktik nükleer silah konuşlandırmaya yönelik hazırlıkları 7-8 Temmuz'da tamamlayacaklarını ve hemen ardından bu silahları konuşlandırma işine başlayacaklarını belirtmişti.

Putin daha sonra Belarus’a taktik nükleer silah konuşlandırma kararıyla ilgili bir açıklamasında, “Rusya, Belarus’a öylece nükleer silah vermiyor. Rusya esasında Amerika Birleşik Devletleri’nin on yıllardır yaptığını yapıyor. Zira Amerikalılar müttefiklerinin askerlerine, pilotlarına gerekmesi halinde kullanabilmeleri için bu tür silahların nasıl kullanılacağını senelerden beri öğretiyor” demişti.