Polonya ilk Leopard tanklarını Ukrayna'ya teslim etti

Savaşın 1'inci yıldönümünde Kiev'i ziyaret eden Polonya Başbakanı Morawiecki, "Bugün ilk 4 Leopard tankını Ukrayna'ya teslim ediyoruz. Yakında daha fazlasını teslim edeceğiz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Polonya Hükümet Sözcüsü Piotr Müller, hükümetin taahhütte bulunduğu ilk Leopard muharebe tanklarının Rusya-Ukrayna savaşının birinci yıldönümünde Ukrayna'ya teslim edildiğini açıkladı. Twitter hesabından yaptığı açıklamada Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki'nin Kiev'i ziyaret ettiğini anımsatan Müller, 'bu ziyaretin Avrupa ve Ukrayna'nın güvenliği açısından önemli olduğunu' söyledi.

AA'nın haberine göre, 'Polonya'nın güvenliğini önemsediklerini' kaydeden Polonya Hükümet Sözcüsü, "Polonya'dan ilk Leopard tankları, Ukrayna'daki komşularımıza gitti" dedi.

'YAKINDA DAHA FAZLA LEOPARD TANKI TESLİM EDECEĞİZ'

Savaşın birinci yılı dolayısıyla Kiev'de bulunan Polonya Başbakanı Morawiecki de burada yaptığı konuşmada, 'Rusya ile normal şekilde işbirliği yapmanın imkansız olduğunu' söyledi. 'Rus propagandası ülkelerimizin arasını açmaya çalışıyor ama Polonya, Avrupa ve tüm özgür dünya arkanızda' diyen Morawieck, "Ukrayna, bu savaşı kazanmak zorunda" ifadelerini kullandı.

Polonya'daki Ukraynalı sığınmacılara da değinen Morawiecki, 'Polonya'ya sığınan tüm Ukraynalıların güvende olduğunu, kendilerini evlerinde hissettiklerini' söyledi. 

Morawiecki, "Ukrayna'nın yeniden özgür, güvenli ve egemen olacağı gün gelecek. Ukrayna'nın, Avrupa Birliği'nin (AB) ve NATO'nun bir parçası olacağı gün gelecek. Nihai zafere daha yakınız. Bugün buraya sadece bir destek sözüyle gelmedim. Polonya, Ukrayna'yı destekleyen bir koalisyon kuran ilk ülke oldu. Bugün ilk 4 Leopard tankını Ukrayna'ya teslim ediyoruz. Bunlar, savaş alanında saflarınızda duracak tanklar ve yakında daha fazlasını teslim edeceğiz" bilgisini paylaştı.

Ne olmuştu?

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, federal koalisyon hükümetine yönelik uzun süredir devam eden baskının ardından 25 Ocak 2023'te bir açıklama yaparak Ukrayna'ya 14 Leopard muharebe tankı göndermeye karar verdiklerini duyurmuştu. Scholz, Ukrayna taburlarının Almanya'daki eğitiminin yakın zaman içinde başlayacağını, Almanya'nın aynı zamanda lojistik destek ve mühimmat da sağlayacağını ve diğer ülkelerin kendi Leopard tanklarını gönderebilmesi için gerekli transfer izinlerinin verileceğini açıklamıştı. 

Bu açıklamanın ardından Hollanda da Ukrayna'ya verilmek üzere Almanya’dan yedek parçalarıyla en az 100 Leopard 1 ana muharebe tankının alınacağını duyurmuştu. Hollanda Savunma Bakanlığı'nın, Ukraynalı askerlerin Leopard tankları için eğitimine katkı sunacağı da bildirilmiş, Leopard 2 tanklarının da Ukrayna’ya gönderilmesinin değerlendirildiği bilgisi paylaşılmıştı. 

İspanya hükümeti de Ukrayna'ya 4 ila 6 Leopard tank göndereceğini açıklarken, Ukrayna'ya 250 Sovyet tipi tank teslim eden Polonya, bunların yanı sıra aralarında 14 Leopard 2 de bulunan 60 modern tankı, bin parça mühimmatla Ukrayna'ya mart ayı içinde teslim etmeyi planlıyor. (DIŞ HABERLER)