Polonya Cumhurbaşkanı Duda: Füzeyi kimin ateşlediğine dair net kanıtımız yok

Duda, "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik füze saldırısının neredeyse tüm gün sürdüğünü gayet iyi biliyoruz ancak şu anda bu füzeyi kimin ateşlediğine dair net bir kanıtımız yok" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, ülkesinin Ukrayna sınırındaki Przewodow köyünde 2 kişinin hayatını kaybettiği olayda füzeyi kimin attığına dair net bir kanıtın olmadığını belirterek, "Müfettişler bu konuyu açıklığa kavuşturacaktır. Büyük olasılıkla, Rus yapımı bir füzeydi ancak şu anda hepsi hala araştırılıyor" dedi. Duda, gece boyunca ABD Başkanı Joe Biden, NATO Genel Sekreteri Jens Stontelberg, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile bir dizi telefon görüşmesi yaptığını belirtti.

'BÜYÜK OLASILIKLA RUS YAPIMI BİR FÜZEYDİ'

AA'nın aktardığına göre Biden'ın, araştırma konusunda destek sözü verdiğini söyleyen Duda, şu ifadeleri kullandı: "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik füze saldırısının neredeyse tüm gün sürdüğünü gayet iyi biliyoruz ancak şu anda bu füzeyi kimin ateşlediğine dair net bir kanıtımız yok. Soruşturmalar sürüyor. Müfettişler bu konuyu açıklığa kavuşturacaktır. Büyük olasılıkla, Rus yapımı bir füzeydi ancak şu anda hepsi hala araştırılıyor." 

Duda, "ciddi şekilde" sakin ve ihtiyatlı davrandıklarını belirterek "Herkesten sakin olmasını istiyorum. Polonyalı askerler sahada. Bizim için müttefik desteği var. Bize karşı tüm müttefik taahhütleri kesinlikle destekleniyor. Biz çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Polonya Dışişleri Bakanlığı, dün füzelerin Ukrayna sınırına yaklaşık 6 kilometre uzaklıktaki Przewodow köyüne düştüğünü açıkladı. Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda gazetecilere yaptığı açıklamada 'füzenin büyük olasılıkla Rus yapımı' olduğunu ileri sürdü ve patlama sonucu iki Polonyalının öldüğü duyuruldu. Polonya Hükümet Sözcüsü Piotr Muller ise kanıtları incelemeye devam ettiklerini ve NATO’nun 4. maddesini kullanıp kullanmamaya buna göre karar vereceklerini söyledi.

İddialara ilişkin açıklama yapan Rusya Savunma Bakanlığı, suçlamaları reddetti. Rus füzesinin Polonya topraklarını vurduğunu yalanlayan bakanlık, suçlamaları 'gerilimi tırmandırmayı amaçlayan kasıtlı bir provokasyon' olarak niteledi. (DIŞ HABERLER)