Biden'dan 'Polonya' açıklaması: Füzelerin Rusya'dan atılmış olma ihtimali düşük

Biden, Polonya'da iki kişinin ölümüne neden olan füzelerin 'Rusya’dan ateşlenmiş olmasının pek olası gözükmediğini' söyledi. AP ajansı ise, füzelerin Ukrayna'dan ateşlenmiş olabileceğini aktardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Polonya'nın sınır köyüne 'füze attığı' iddiasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Polonya’da iki kişinin ölümüne neden olan füzenin 'Rusya’dan ateşlenmiş olmasının pek olası gözükmediğini' söyleyen Biden, Washington yönetiminin soruşturmaya destek vereceğini belirtti.

G20 Zirvesi için bulunduğu Bali'de liderler ile bir araya gelen Biden, toplantının ardından yaptığı açıklamada, "Ukrayna sınırında Polonya topraklarındaki patlamanın soruşturulması için Polonya'yı desteklemek konusunda mutabık kaldık" dedi. ABD Başkanı, "Soruşturma tamamlanana kadar net bir şey söyleyemem ancak füzenin Rusya'dan fırlatılmış olma ihtimali düşük görünüyor" ifadelerini kullandı.

AP: UKRAYNA TARAFINDAN ATEŞLENMİŞ OLABİLİR

Associated Press (AP) ajansına konuşan ABD'li yetkililer ise ilk değerlendirmelerin, füzenin Ukrayna tarafından yaklaşan bir Rus füzesini vurmak için ateşlendiğini gösterdiğini bildirdi.

Geçtiğimiz saatlerde iddialara ilişkin açıklama yapan Rusya Savunma Bakanlığı, suçlamaları reddetmişti. Rus füzesinin Polonya topraklarını vurduğunu yalanlayan bakanlık, suçlamaları 'gerilimi tırmandırmayı amaçlayan kasıtlı bir provokasyon' olarak niteledi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov da, Polonya'da bir patlama olduğuna dair bilgisi olmadığını söyledi.

NE OLMUŞTU?

Polonya Dışişleri Bakanlığı, dün füzelerin Ukrayna sınırına yaklaşık 6 kilometre uzaklıktaki Przewodow köyüne düştüğünü açıkladı. Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda gazetecilere yaptığı açıklamada 'füzenin büyük olasılıkla Rus yapımı' olduğunu ileri sürdü ve patlama sonucu iki Polonyalının öldüğü duyuruldu. Polonya Hükümet Sözcüsü Piotr Muller ise kanıtları incelemeye devam ettiklerini ve NATO’nun 4. maddesini kullanıp kullanmamaya buna göre karar vereceklerini söyledi. (DIŞ HABERLER)