HDP, ‘Kadın Mücadelesi Her Yerde’ kampanyası başlattı

HDP Kadın Meclisi, bir aylık 'Kadın Mücadelesi Her Yerde' kampanyasının başlangıcını Ankara’da yaptı. Üzerinde 'kayyım' yazan pankartla açıklama yapılmasına engel olan polislere kadınlar tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - HDP Kadın Meclisi, 'Kadın Mücadelesi Her Yerde' kampanyasına ilişkin Ankara Kuğulu Park’ta açıklama yaptı. “Kadın mücadelesi her yerde”, “Eşbaşkanlık mor çizgimizdir”, “İstismarın affı olmaz” dövizleri taşıyan kadınların “İstismara, İnfaza, Kayyıma Karşı Biz Varız. Kadın Mücadelesi Her Yerde” pankartı açmasına karşı çıkan polis, “Kayyım” kelimesi nedeniyle pankartın aşılamayacağını söyledi.

Polisin, “Kadın cinayetleriyle ilgili açıklamanızı yapın. Uzatmayın” sözlerine karşı çıkan HDP Milletvekilleri, “Kayyım suç mu? Bu suç değildir. Sizin tavrınız HDP’yi engelleyelim tarzıdır. Kayyım demek suç mu? Kayyımdan neden bu kadar rahatsız oluyorsunuz” ifadelerini kullandı.

‘KADIN KAZANIMLARINI GASP ETTİRMEYELİM’

Polis ile milletvekilleri arasındaki tartışmanın devam ettiği sırada HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran basın açıklamasını okumaya başladı. Tartışmaların devam etmesi üzerine “İstismara, İnfaza, Kayyıma Karşı Biz Varız. Kadın Mücadelesi Her Yerde” yazılı pankart kaldırıldı.

Kürtçe ve Türkçe üzerinde, “Kadın Mücadelesi Her Yerde” yazan maskelerle bir araya gelen kadınlar sloganlarla Başaran’ın açıklamasına destek verdi.

“Kadın Mücadelesi Her Yerde” kampanyası başlattıklarını ve kadınların kazanımlarına karşı atılan adımlara sokakta yapacakları eylemlerle karşı duracaklarını ifade eden Başaran, “Yaşamın her alanında haklarımıza sahip çıkacağız. Meclis’ten geçirilmek istenen istismarın affı yok diyeceğiz. Kadın düşmanı infaz yasasına karşı sokakları terk etmeyeceğiz. Kadın katliamlarına karşı her yerde örgütleneceğiz. AKP- MHP erkek iktidarı bilsin ki kazanılmış haklarımızı onların insafına bırakmayacağız. Gelin hep birlikte erkek iktidarın korkusu olalım. Kadın kazanımlarımızı gaspettirmeyelim. Faşist erkek iktidarların hedefi kadınların kazanılmış haklarına saldırarak gasp etmektir. Biz kadınlar eşit ve özgür bir yaşam için direnmeye güçlü bir şekilde devam edeceğiz” diye konuştu.

‘KAZANIMLARA SALDIRI VARSA KARŞISINDA KADIN MÜCADELESİ VAR’

İnfaz yasasıyla, kayyım atamalarıyla kadınların haklarına “darbe vurulduğunu” söyleyen Başaran açıklama sırasında şunları kaydetti:

Kadın politikalarıyla ömrünü uzatan AKP- MHP iktidarı saldırılarını sürdürüyor. AKP- MHP iktidarının normal dediği cinsiyetçiliktir. Onların normali Gülistan Doku’nun kaybedilmesi gibi kadın katliamlarıdır. İntihar adı altında kadınların yaşamına son vermektir. Biz bu normali kabul etmiyoruz. Kazanımlara yönelen bu saldırılar yeni değil. Onların görmek istemediği bir şey var ki, kadınlar dünyanın her yerinde bu saldırılara karşı direnmeye, sokakları terk etmemeyi düstur edinmiştir. Kadın kazanımlarımıza saldırı varsa bunun karşısında biz kadınların mücadelesi vardır.”

Yapılan açıklamaya, “HDK Kadın Meclisleri, DTK Kadın Meclisi, DBP Kadın Komisyonu, HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kadın Kurulu, Kadınların Kurtuluşu, SKM, SODAP’lı kadınlar, SYKP Kadın Meclisi, TJA, Yeşil Sol Kadınlar” da destek verdi.