Kaçırılan HDP PM üyesi: ‘Çantaya silah koyar, cezaevine atarız’ dediler

HDP Parti Meclis (PM) ve Gençlik Yürütme Kurulu (GYK) Üyesi Hatice Büşra Kuyun, kendisini polis olarak tanıtan üç kişi tarafından kaçırılıp şehri terk etmesi için tehdit edildikten sonra bırakıldığını açıkladı. Kuyun, kendisini kaçıranlar hakkında suç duyurusunda bulunacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Van’ın İpekyolu ilçesinde kendilerini polis olarak tanıtan kişiler tarafından önceki gün kaçırılan HDP Parti Meclis (PM) ve Gençlik Yürütme Kurulu (GYK) Üyesi Hatice Büşra Kuyun, şehri terk etmezse cezaevine atılmakla tehdit edildiğini söyledi. Şubat ayında yapılan parti kongresinde PM olarak seçildiğini ve sonrasında siyasi çalışmalar için Van’a geldiğini belirten Kuyun, daha önce de birçok kez takip edildiğini ifade etti.

Saat 15.00 civarında Maraş Caddesi’nde kendisini polis olarak tanıtan iki kişi tarafından kimlik kontrolü yapıldıktan sonra bir araca bindirildiğini söyleyen Kuyun, “65 AAT 923 plakalı beyaz bir araca bindirdiler. ‘Beni gözaltına mı aldınız? Gözaltı değilse bu yaptığınız şey hukuksuzdur’ dedim. Gözaltına alındığıma dair belge olup olmadığını sordum. Bana ‘Gözaltı yok, ama duruma göre değişebilir’ dediler” ifadelerini kullandı. Emniyete götürülmediğini belirten Kuyun, şehir merkezinden çıkarak Hakkari-Başkale yoluna götürüldüğünü söyledi ve, “ Telefonumu almaya çalıştılar. Ama ben telefonumu kapattım. Parti çalışmalarımızı illegalize etmeye çalıştılar ve burada parti çalışmalarını yapmama izin vermeyeceklerini söylediler” dedi.

'POLİS OLMADIKLARINI SÖYLEDİLER'

Kendisini kaçıranların polis olup olmadıklarının belli olmadığını söyleyen Kuyun, “Bu kişiler önce polis olduklarını söyleyip kimlik gösterdiler. Daha sonra polis olmadıklarını ve kimliklerinin sahte olduğunu söylediler. Jandarma bölgesinde olsaydım jandarma kimliğiyle beni alacaklarını söylediler. Fakat birkaç polis arama noktasında polis kimliğini göstererek geçtiler. Kendilerinin üst düzey kişiler ve bizim onları göremeyeceğimizi; ancak kendileri istediği zaman onları görebileceğini söylediler ve birçok tehditte bulundular” dedi.

ÜZERİNE PARMAK İZİNİ KOYARIZ’

Kuyun, kaçıranların kednisinden bayramdan sonra şehri terk etmesini istediğini, yoksa sahte delillerle cezaevine atlacağını söyledi ve, “Şehir yasağı kalktığı gibi bu şehri terk edeceksin ve buradan gideceksin. ‘Eğer gitmesen sen ve senin gibilerini cezaevine atmak bizim için çok kolay. Şimdi çantanı açar, içine bir silah koyarız. Üzerine parmak izini koyarız. Bu noktada gezerken fotoğrafını koyarız. Cezaevine atarız ve yıllarca cezaevinden çıkamazsın’ diye tehdit ettiler. Daha sonra beni orada bırakıp gittiler. Ben de ileride bir köy vardı, oraya doğru yürüyerek gittim. Arkadaşlarımı aradım ve onlar gelip beni aldılar” diye konuştu.

Parti çalışmalarına ara vermeden devam edeceğini belirten Kuyun, İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi’ne başvurduktan sonra avukatı aracılığıyla savcılığa suç duyurusunda bulunacağını ifade etti. (Kaynak: MA)