Başkanlık sistemi: Devlet uçakları sahipsiz kaldı!

Cumhurbaşkanlığı hizmetinde kullanılan uçak ve helikopterlerle ilgili soruya yanıt veren kurum bulunamadı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay “Bu konu Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın görev ve yetki alanında” derken, adres gösterdiği Ulaştırma Bakanlığı’ndan, “Bakanlığımızda herhangi bir bilgi yok” açıklaması geldi. Bu yanıtın, "yeni rejimin Parlamento’nun denetim gücünü nasıl zayıflattığının kanıtı olduğunu" ifade eden CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Bu yeni rejim, bakanların birbirinden haberinin olmadığı ucube bir rejimdir” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Meclis’te milletvekillerinin en önemli bilgi edinme ve denetim yollarından biri olan yazılı soru önergeleri Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde eski işlevini kaybetti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı, milletvekillerinden gelen önergelerin büyük kısmını, “görev alanında olmadığı” gerekçesiyle yanıtlamazken, adres gösterdiği Bakanlıklardan da istenen yanıtlar alınamaz oldu. Bu durumun son örneği CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in Cumhurbaşkanlığı hizmetinde kullanılan uçak ve helikopterlerle ilgili sorusu önergesinde yaşandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Bu konu Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının görev ve yetki alanında” derken, Ulaştırma Bakanlığından, “Bakanlığımızda herhangi bir bilgi yok” yanıtı verildi.

ÖZEL, OKTAY’A CUMHURBAŞKANLIĞI UÇAKLARINI SORDU

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in iki kurumdan da yanıt alamadığı soru önergesi 7 Ocak 2020 tarihinde Devlet Hava Araçları Hakkında Yönetmelik değişikliğine dayanıyor. Özel, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde bu değişikliği hatırlatarak, “Cumhurbaşkanlığı hizmetinde kullanılan tüm hava araçlarının güvenlik hizmetlerinde kullanılan araç statüsüne alınmasının gerekçesi nedir?” diye sordu. Özel ayrıca “devlet hava aracı” sayısı, kurumlara dağılımı ve Cumhurbaşkanlığı hizmetinde kullanılan hava aracı sayısıyla ilgili bilgi istedi.

OKTAY: BU KONU ULAŞTIRMA BAKANLIĞI GÖREV VE YETKİSİNDEDİR

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Özel’in soru önergesine verdiği yanıtta, Cumhurbaşkanlığı Merkez Teşkilatı ile Cumhurbaşkanlığına Bağlı Kurum ve Kuruluşların görev alanına giren konulara ilişkin cevap verebileceğini, bu konunun ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının görev ve yetki alanına girdiğini ifade etti.

ULAŞTIRMA BAKANI: BAKANLIĞIMIZDA BİLGİ BULUNMAMAKTADIR

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’ın bu yanıtı üzerine Özel, Oktay’ın söz konusu açıklamasını da hatırlatarak aynı soruları Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na yöneltti. Karaismailoğlu verdiği bir cümlelik yanıtta, “Cumhurbaşkanlığı hizmetlerinde kullanılan tüm hava araçlarının sayısı ve türleri ile bu araçların güvenlik hizmetlerinde kullanılan araç statüsüne alınmasına dair hususların yanı sıra, ilgili kurumlara dağılımına ilişkin Bakanlığımızca herhangi bir bilgi bulunmamaktadır” dedi.

ULAŞTIRMA BAKANININ YANITI OKTAY’A GÖNDERİLDİ

Özel, Ulaştırma Bakanlığının, “Bizde herhangi bir bilgi yok” yanıtı üzerine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle yeni bir soru önergesi daha verdi. Özel, ikinci önergesinde Cumhurbaşkanlığı Destek ve Mali Hizmetler Genel Müdürlüğünün görevleri arasında, “Cumhurbaşkanlığı Merkez Teşkilatına ait her türlü kara, deniz ve hava taşıtlarına ilişkin kiralama, satın alma, bakım, onarım ve yenileme hizmetlerini yürütmek” işinin de yer aldığını hatırlattı, “Dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Merkez Teşkilatına ait hava araçlarına ilişkin önergemin doğrudan Cumhurbaşkanlığı Merkez Teşkilatının görev alanına girmesinden ötürü önergemi bir kez daha yineliyorum” dedi. Oktay’ı soru önergelerindeki bu tutumu nedeniyle de eleştiren Özel’in bu önergesine henüz yanıt gelmedi.

ÖZEL: MECLİS’İN GÜCÜNÜN NASIL ZAYIFLATILDIĞININ KANITI

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel yaşanan duruma tepki gösterdi, “Soru önergelerimize verilen yanıtların gayrı ciddiliği, 16 Nisan rejime kasteden anayasa değişikliğine neden karşı çıktığımızı, bu yeni rejimin ne gibi anormallikler taşıdığını bizlere gösterdi” dedi. Cumhurbaşkanlığı hizmetinde kullanılan hava araçlarının olması gerektiği gibi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sorulduğunu belirten Özel şunları söyledi:

“Gelen yanıtta, sorunun Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na yöneltilmesi gerektiği gibi izah edilemeyecek bir cevap aldık. Bu yanıtı verirken de, Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı Merkez Teşkilatı ile Cumhurbaşkanlığına Bağlı Kurum ve Kuruluşların görev alanına giren konulara ilişkin önergeleri cevaplandırabileceklerini özenle yazmış. Oysa bu konu zaten doğrudan doğruya Cumhurbaşkanlığı Merkez Teşkilatı’na ilişkin bir konu. Bu önergeye Fuat Oktay’ın attığı imza, bu tek adam rejiminin atadıklarının yasama organını nasıl gördüğünü özetliyor. Önergemize gelen yanıt bizatihi bu rejimin Parlamento’nun denetim gücünün nasıl zayıflattığının kanıtıdır.”

BAKANLARIN BİRBİRİNDEN HABERİNİN OLMADIĞI UCUBE BİR SİSTEM

Özel, Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle gönderdiği ikinci önergede, yürütme temsilcilerinin Parlamento’nun bilgi edinme ve denetim yollarından olan soru önergelerinin içini boşaltma girişimlerinin kuvvetler ayrılığı ilkesiyle taban tabana çeliştiğinin altını çizdiğini ifade etti. Özel, “Bu yeni rejim, bakanların birbirinden haberinin olmadığı ucube bir rejimdir. İşte bu nedenle bugün yapılan tüm anketlerde, 16 Nisan referandumu yeniden yapılsa, tam tersi istikamette bir sonuç elde edileceği görülmektedir. Çünkü, seçmenin kendini aldatılmış hissetmektedir” dedi.