Duvar Arkası... Muhalefetin gizli adayı Yavaş mı?

AK Parti'nin İş Bankası hesabı... Bahçeli’nin 'tuzak' olarak nitelediği duruma düşen MHP'li milletvekili sayısı bir kaynağa göre 29, diğer bir kaynağa göre ise 31... AK Parti grubu neden çarşambada karar kıldı? AK Parti kulislerinde, Millet İttifakı'nın adayı olarak Mansur Yavaş konuşuluyor... A Milli Futbol Takımı'nın Azerbaycan'daki maçları için şimdiden 30 bin bilet satıldı. Hepsi Duvar Arkası'nda...

Google Haberlere Abone ol

BU MESELE BİR DAHA AÇILMAYACAK ŞEKİLDE KAPANACAK

AK Parti, CHP’nin Atatürk’ün vasiyeti üzerine temsil ettiği İş Bankası hisselerinin Hazine’ye devri için formül aramayı sürdürüyor. AK Parti bünyesinde Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı başkanlığında bir komisyon kuruldu. AK Parti Meclis grubunda hukukçu yöneticiler de hisse devrinin yolunu arıyor. Çalışmalar birçok yasa değişikliğinde olduğu gibi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın koordinasyonunda bir sonuca ulaşacak. AK Parti’ye göre 2 kez mahkemeden dönen devir girişimi bile bu konuda sorun yaşandığının işareti. Anayasa Mahkemesi'nin kararının da oy çokluğu ile alınmış olduğuna dikkat çekiliyor, “AYM bile aslında ikiye bölünmüş” deniliyor. Dünyada Venezüella, Küba ve Kuzey Kore dışında hiçbir siyasi partinin banka hissesi olmadığına dikkat çekilirken, "Bu mesele bir daha açılmayacak şekilde kapanacak. Doğru olduğunu düşündüğümüz bir formül bulduğumuzda yapacağız. Yoksa bir daha bunu Türkiye’nin gündemine getiremeyiz” deniliyor. O nedenle çalışmanın bir süre daha devam edeceği ifade ediliyor.

BAHÇELİ’Yİ KIZDIRAN MHP MİLLETVEKİLLERİ KİM?

Viyana büyükelçiliğine, ülkücü Mustafa Erol'un ölümüyle suçlanan Ozan Ceyhun'un atanması geçen haftanın önemli gündem maddelerinden biriydi. Bu atamayla ilgili başta İYİ Parti olmak üzere farklı siyasi partilerden gelen tepkiye MHP’li bazı milletvekilleri de eklendi. Ancak bu durum MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin büyük tepkisini çekti. Bahçeli, grup toplantısında söz konusu olayın Cumhur İttifakını, MHP’yi hedef alan bir kampanya olduğunu söyledi, “Bu tuzağa bazı milletvekillerimizin ve parti yöneticilerimizin düşmesi de hazin ve ibretlik bir vakıadır” dedi. “Bize sosyal medya yolcusu değil, davanın hancısı lazım” diyen Bahçeli’nin sert sözlerinin ardından gözler bu sözlerin hedefindeki milletvekillerine çevrildi. MHP kulislerinden edindiğimiz bilgiye göre bu sayı hiç de az değildi. Bahçeli’nin “tuzak” olarak nitelediği duruma düşen milletvekili sayısı bir kaynağa göre 29, diğer bir kaynağa göre ise 31. MHP’nin toplam 49 milletvekili bulunduğu dikkate alındığında bu yüksek sayı Bahçeli’nin kızgınlığının nedeni görünüyor.

AK PARTİ GRUBU ÇARŞAMBADA KARAR KILDI

Meclis’te uzun yıllardır salı günleri yapılan siyasi parti grup toplantılarında AK Parti teamülü bozdu. Son 3 haftadır çarşamba günü yapılan grup toplantılarının bundan sonra aynı şekilde devam edeceği öğrenildi. 28 Şubat’ta milletvekillerine giden nota göre de gelecek haftaki grup toplantısı 4 Mart Çarşamba günü olarak duyuruldu. Peki bu değişikliğin nedeni ne?

Değişikliği savunanlar seçim bölgelerinden Ankara’ya salı günü geldiklerini ve bazen gruba yetişmekte zorluk çektiklerini, bu nedenle çarşamba gününün olumlu olduğunu söylüyor. Bir başka gerekçe salı günkü grup dizilimi. İYİ Parti ile başlayan MHP, HDP, AK Parti ve CHP ile devam eden toplantı dizisinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın CHP liderine cevap verme imkânı kalmadığına dikkat çekiliyor. Meclis’in çarşamba günü daha sakin olması da değişikliği savunanların bir başka gerekçesi. Ancak AK Parti’de buna karşı çıkanlar da var. Bir partili, AK Parti’yi ilkeler ve teamüllere uymanın büyüttüğünü, bundan sonra da bundan taviz verilmemesi gerektiğini belirterek “Muhalefet gününü değiştirse bile bizim değiştirmememiz gerek. Bizi bu büyütür” diyor. Yine değişikliğe karşı çıkan bir başka partili ise “Bizim muhalefete cevap verememe olasılığımız var mı” diye soruyor, grup saatlerinin ya da sıralamanın değişebileceğine dikkat çekiyor. AK Parti grubunun çarşambaya alınmasının ardından kulislerde “CHP de bu durumda grubu perşembe günü yapma kararı alırsa nasıl olur” sorusu sorulmaya başlandı. CHP’li bir yöneticinin buna cevabı, “Genel başkan bunu kabul etmez. CHP kuralı bozmaz” oldu.

YAVAŞ CHP’NİN GİZLİ ADAYI MI?

İktidar kanadında “erken seçim yok” denilse de kulislerde bir sonraki seçimin adayları şimdiden konuşuluyor. İktidar cephesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dışında bir isim yok. Muhalefet cephesi ise farklı. Ortak mı, ayrı ayrı mı aday çıkarılacak henüz belli değil ama AK Parti kulislerinde muhalefetin adayı olarak konuşulan isim Millet İttifakı’nın adayı olarak Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanan Mansur Yavaş. AK Parti’nin tecrübeli bir milletvekili, adı Cumhurbaşkanlığı için geçen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na şans vermiyor, “İmamoğlu bu gidişle kendi kendini sıfırlar. Bence muhalefetin gizli adayı Mansur Yavaş” diyor.

AZERBAYCAN’DAKİ 2 MİLLİ MAÇ İÇİN 30 BİN BİLET SATILDI

Haziran ayında düzenlenecek EURO 2020'de A Milli Futbol Takımı üç maçtan ikisini Azerbaycan’da oynayacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son Azerbaycan ziyaretinde bu maçlar iki lider arasında da sohbet konusu oldu. Edinilen bilgiye göre Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Erdoğan’ı maçları izlemeye davet etti. Erdoğan’ın bu davet üzerine bu maçları izlemek için Azerbaycan’a gidip gitmeyeceği henüz belli değil ama aynı sohbette Milli Takımın iki maçı için şimdiden Türkiye’den 30 bin kişinin bilet aldığı da konuşuldu, bu sayı “Muazzam” olarak nitelendirildi.