Özhaseki: AK Parti belediyelerin aleyhine yasa getirmez

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, belediyelerin yetkilerini sınırlandıracağı ileri sürülen yasa taslağına dönük eleştirilere yanıt verdi, “Ben belediyelerin aleyhine çıkacak bir şeyin bizim partimiz kanalıyla geleceğini kabul etmiyorum” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’nin hazırladığı yerel yönetim yasa taslağı ile ilgili tartışmalar sürüyor. İmar ve planlamadan belediye başkanlarının özlük haklarına kadar birçok konuda düzenleme içeren 61 maddelik kapsamlı taslak muhalefetin “belediye yetkilerine sınırlama getiriliyor” eleştirilerine yol açtı. Taslakta, büyük projelere belediyelerin destek vermemesi durumunda söz konusu hizmetlerin valilikler eliyle yapılıp maliyetinin belediyelerden karşılanacağı maddesi de Kanal İstanbul hazırlığı olarak yorumlandı.

AK Parti grubunda aralarında Gazete Duvar’ın da bulunduğu gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özhaseki söz konusu haberler için “Neredeyse tamamı dezenformasyon” dedi. AK Parti’nin hazırladığı teklifin yanı sıra İstanbul, Ankara, Manisa, Kayseri gibi büyükşehir belediye başkanlıklarınca teklifler hazırlandığını, CHP’nin de kendine has çalışması olduğunu belirten Özahseki, “Bunların hepsi taslak” dedi. Tekliflerin içinde makul önerilerin yanı sıra uçuk-kaçık teklifler de olduğunu söyleyen Özhaseki, “Bu teklifler görüşülmemiş, nihayete ermemiş, Meclis’e sunulmamış. Taslaktaki fikirlerin sanki ortaya yeni getirilmiş AK Parti teklifi gibi sunulması gerçekten dezonformasyon” dedi.

BELEDİYELERİN ALEYHİNE BİR ŞEY GELMEZ

“Ben belediyelerin aleyhine çıkacak bir şeyin bizim partimiz kanalıyla geleceğini kabul etmiyorum bir kere” diyen Özhaseki taslakla ilgili ise şu bilgileri verdi:

Hazırladığımız yasa taslağında imarla ilgili bir takım düzenlemeler var, ama bunlar belediyelerin işlerini kolaylaştıran, kötülükleri de engelleyen işler. 1-2 düzenleme acil olduğu için şu anda Meclis’te görüşülen kanun içinde geldi. Bunlar değer artış payı varsa devletin bundan hakkını alması, kat sınırlamaları. Bunların dışında yine imar ile ilgili teklifler var, belediyelerin işlerini kolaylaştırıyor.”

Anayasa Mahkemesi’nden “hukuki el atmalar”la ilgili tüm belediyeleri kitleyecek, bütün bütçeleri etkileyip belediyeleri hizmet yapamayacak hale getiren bir karar çıktığını belirten Özhaseki, “Onları tedbir alarak engellemeye çalışıyoruz. Belediyelerin lehine iyileştirmeye çalışıyoruz” dedi.

BELEDİYE BAŞKANLARINA HUSUSİ PASAPORT

Taslakta imarın dışında yetkileri, gelirleri arttıran, belediye başkanlarının bazı özlük haklarını içeren düzenlemeler olduğunu anlatan Özhaseki şöyle devam etti:

“Bazı belediye başkanlarının şöyle sıkıntıları var: 1500 liradan emekli oluyor. Vicdan kabul etmez bunu. Bunları da iyileştiren konular var. Yine belediye başkanı yurt dışına çıkıyor, 500-600 bin nüfuslu ilçenin belediye başkanı, illerden büyük, ama yanındaki memurlar yeşil pasaportlarla çıkıyor o sırada bekliyor. Bu çok doğru bir şey değil. Bunlardan kaçınmamak lazım. Bunlarla ilgili hazırlıklar tabii oldu.”

TEKLİFLER CUMHURBAŞKANI YARDIMCISINDA TOPLANIYOR

AK Parti teklifinin yanı sıra diğer gelen tekliflerin şu an Cumhurbaşkanlığında, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’da birleştiğini söyleyen Özhaseki, mutabık olunan konuların bir araya getirilmeye çalışıldığını söyledi. Özhaseki, “Nihayetinde belediye yasası bir kez gelir onlarca yıl gider. 1930’da çıkan belediye yasası 50 seneden fazla gitti. Şimdi öyle bir şey olsun diye gayret ediyoruz” dedi.

65 YAŞ İÇİN İKİ TEKLİF VAR

Özhaseki 65 yaş üstü vatandaşlara otobüslere ücretsiz biniş ile ilgili de iki teklif olduğunu söyledi. Özhaseki’nin verdiği bilgiye göre bu tekliflerden biri sabah ve akşam yoğun saatlerde ücretsiz kullanıma izin verilmemesi, diğeri ise günlük 2 biniş hakkı. İkisinin de makul teklifler olduğunu söyleyen Özhaseki, “Emekli, 65 yaştan büyük birisi, işi varsa ne olur 10’dan sonra gitsin. Bunlar makul teklifler. İkisi de taslakta duruyor. Buna siyaset kurumu karar verecek” dedi.

YASA TEKLİFİ İÇİN TAKVİM YOK

Özhaseki söz konusu yasa teklifinin ocak ayı başında Meclis’e sunulacağını açıklamıştı ancak bu gerçekleşmedi. Yeni bir takvim olup olmadığı sorusuna Özhaseki, “Takvim veremiyoruz, çünkü şu an Türkiye’nin gündeminde İdlib varken, Rusya ile görüşülürken, Astana süreçleri tartışılırken, emin olun çoğu insanın enerjisini alıp götüren işler bunlar. İçerideki meselelere adeta daha az zaman kalıyor gibi serzenişim de var” dedi.

SEYİT TORUN: YEDİRE YEDİRE YETKİLERİ MERKEZE ÇEKME OPERASYONU

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ise hazırlıkları yapılan yerel yönetim yasa taslağı ile ilgili kendilerine gelen yeni bir bilgi olmadığını söyledi. Söz konusu düzenlemelerin Cumhurbaşkanlığında hazırlandığına dikkat çeken Torun, “Anladığım kadarıyla bütünlüklü bir yasa getirmeyecekler. Şu anda görüşülen imar kanunu değişikliğine 3-4 madde koydular. Yedire yedire, bu genel kuruldaki yasada olduğu gibi yetkileri merkeze çekme operasyonu yürütülüyor. Başka bir şey değil” dedi.