Soru: Cumhurbaşkanlığında kaç koruma var? Cevap: Yeteri kadar

CHP Milletvekili Atila Sertel, Cumhurbaşkanlığı bünyesinde yer alan koruma personeli sayısını sordu, ‘Yeteri kadar' yanıtı aldı. Sertel, ‘Sayın Cumhurbaşkanımız 250 korumayla İzmir’e geliyor. Korumaların 30 arabası da TIR'larla taşınıyor’ deseler millet ‘bu nedir’ diyecek. Bu yüzden yanıt veremiyorlar. Yeteri kadar diyor. Yeteri kadar ne kadar? Yeteri kadar güvenliği kentlerdeki güvenlik görevlileri de sağlar” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, Cumhurbaşkanlığı bünyesinde yer alan koruma personeli, araç sayısını ve akaryakıt masrafını yazılı soru önergesi ile Meclis gündemine taşıdı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle gönderilen önergedeki 9 soruya sadece bir paragraf yanıt geldi. Oktay imzasıyla gelen yanıtta “10/07/2018 tarihli ve 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Karanamesi’nde belirtilen ve Koruma Hizmetleri Genel Müdürlüğünün görev alanına giren hususlar, herhangi bir güvenlik zafiyeti oluşturmayacak şekilde yeteri kadar personel teçhizatla yerine getirilmektedir” ifadelerine yer verildi.

‘YETERİ KADAR NE KADAR?’

Şehirlerarası yolculuk yaptığı sırada 11 TIR'lık bir konvoyla karşılaştığını, bu TIR'ların Cumhurbaşkanlığına ait korumaların teçhizatlarını taşıdıklarını öğrenmesinin ardından bu soru önergesi verdiğini ifade eden Sertel, “İnsanın can güvenliği çok önemli ama Sayın Cumhurbaşkanı, Türkiye Cumhuriyeti içerisinde hangi kente giderse gitsin orada emniyet teşkilatı, jandarma var. İllerdeki güvenliğe eğer güvenilmiyorsa büyük bir problem vardır. Bu bir israf ve halkın parasını savurmadır” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın bir paragraflık yanıtını, “yanıt alamama ilk kez olmuyor” sözleriyle değerlendiren Sertel, “Sorduğumuz sorulara yanıt verecek halde değiller. Bırakın gizlemeyi yanıt verecek halleri yok. ‘Sayın Cumhurbaşkanımız 250 korumayla İzmir’e geliyor. Korumaların 30 arabası da TIR'larla taşınıyor’ deseler millet ‘bu nedir’ diyecek. Bu yüzden yanıt veremiyorlar. Yeteri kadar diyor. Yeteri kadar ne kadar? Yeteri kadar güvenliği kentlerdeki güvenlik görevlileri de sağlar” diye konuştu.

‘CUMHURBAŞKANINI AKP’Lİ VEKİLLERDEN DE KORUYORLAR’

Milletvekilleri olarak toplu taşıma kullandıklarını fakat tehdit olsa dahi insanlara güvendiklerini dile getiren Sertel, “Cumhurbaşkanı milletin Cumhurbaşkanı olmaktan öte taraf olduğu, bir partinin genel başkanı olduğu ve millete güvenemediği için bu kadar sıkı korunuyor. AK Parti Genel Başkanı’nın neden bu kadar koruması var? Niye bizim liderimizin o kadar koruması yok? Niye linç etmeye kalktıkları zaman zafiyet yaşanıyor? Meclis'e gelirken bile Sayın Cumhurbaşkanı inanılmaz bir koruma ordusuyla geliyor. Hatta Sayın Cumhurbaşkanını AKP’li vekillerden de koruyorlar” dedi.

Geçtiğimiz kasım ayında CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun korumalarının kaldırıldığını hatırlatan Sertel, “Canan Hanım'ın canı can değil miydi? Hedefe çekiliyor, her türlü sistematik saldırıyı yapıyorlar, sonra da korumaları çekiyorlar. Bu ne insanlığa ne de vicdana sığar” diye konuştu.

SERTEL’İN YANIT ALAMADIĞI SORULARI

CHP Milletvekili Atila Sertel’in Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yönelttiği fakat yanıt alamadığı soruları şunlar:

  • Cumhurbaşkanlığı Koruma Dairesi'nde toplam kaç kişi görev yapmaktadır?
  • Cumhurbaşkanlığı koruma ekibinde görev yapan polis sayısı kaçtır?
  • Cumhurbaşkanlığı koruma ekibinde yer alan toplam araç sayısı kaçtır?
  • Bu araçların marka ve modeli nedir?
  • Cumhurbaşkanı tarafından yurtiçinde gerçekleştirilen ziyaretlerde öncü ekip olarak görevlendirilen koruma sayısı kaçtır?
  • Keşif için gönderilen öncü ekibe tahsis edilen araç sayısı kaçtır? Bu araçların marka ve modelleri nedir?
  • Cumhurbaşkanı'nın katıldığı programlarda yanında görev yapan koruma sayısı ve bu korumaların kullandığı araç sayısı kaçtır? Programlarda bulunduğu ilden tahsis edilen polis sayısı kaçtır?
  • Cumhurbaşkanı'nın yurtdışı ziyaretlerinde öncü ekip olarak gönderilen koruma sayısı kaçtır? Bu korumalara verilen kişi başı harcırah tutarı nedir?
  • Cumhurbaşkanı'nın yurtdışı programlarında yanında giden koruma ve araç sayısı nedir?
  • Cumhurbaşkanlığı Koruma Daire Başkanlığı'nın son üç yıllık araç yakıt masrafı nedir?