Davutoğlu ve Babacan oluşumlarında son dönemece girildi

AK Parti’den kopan siyasetçilerin yeni parti kurma sürecinde geri sayım başladı. Eski başbakan Ahmet Davutoğlu öncülüğünde kurulacak partinin yaklaşık 130 kişiden oluşacak kurucular kurulu için, “İlk Meclis çeşitliliğini yansıtacak” yorumu yapılırken, eski bakan Ali Babacan öncülüğünde kurulacak partinin, üzerinde ittifak kurulacak bir parti olma hedefiyle yola çıktığı, yeni nesil siyaset tarzı ile çalışacağı ifade ediliyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti’de etkin görevlerde bulunmuş siyasetçilerin kuracağı yeni partilerde son dönemece girildi. Eski başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yaklaşık 130 kişiden oluşan kurucular kurulunun ilk Meclis’i andıran bir çeşitliliğe sahip olacağı ifade edilirken, eski bakan Ali Babacan’ın kuracağı parti için “ittifakların parçası değil üzerinde ittifak kurulacak bir siyasi hareket" olacağı ifade ediliyor.

Babacan ve Davutoğlu’nun kuracağı iki yeni siyasi partide geri sayım başladı. Davutoğlu’nun öncülüğündeki partinin en geç aralık ayının 3. haftasında kuruluş için resmi başvurusu yapması bekleniyor. Babacan öncülüğündeki oluşumun da daha önce açıklandığı gibi yıl bitmeden kuruluşunu ilan edeceği ifade ediliyor.

ORJİNAL TÜZÜK VE PROGRAM

Parti kuruluşu için geri sayım sürecindeki Davutoğlu oluşumu hafta başında kurucular kurulu üyeleri ile iki gün süren bir toplantı yaptı. Edinilen bilgiye göre toplantıda “orijinal” olarak nitelendirilen yeni partinin tüzük ve program taslağı görüşe sunuldu. Hazırlanan taslak tüzük ve program gelen değerlendirmeler üzerinden yeniden şekillendirilerek hafta sonu son haline getirilecek.

KURUCULAR KURULU’NDA 130 KİŞİ YER ALACAK

Edinilen bilgiye göre Davutoğlu öncülüğünde siyasi hayata katılacak yeni parti toplumdaki tüm çeşitliliği yansıtacak bir kurucular kurulu ile yola çıkacak. Yeni oluşum içinde yer alan bir siyasetçi, Romanlardan Kürtlere, Alevilerden azınlık gruplara toplumdaki tüm çeşitliliği ve coğrafi farklılığı yansıtan bir kurucular kurulu ile başvuru yapacaklarını söyledi. Toplumun farklı tüm kesimlerini yansıtma iddiasında bulunan partinin bu nedenle kurucular kurulunda yer alacak üye sayının 130’u bulacağı, bunların en az 25’inin kadın, 25’inin de genç olacağı kaydedildi.

İLK MECLİSİ ANDIRACAK

Farklı kesimleri, sosyo kültürel farklılıkları ve coğrafi dağılımı yansıtacak yeni partide AK Parti’den CHP’ye, BBP’den MHP’ye farklı siyasi partilerden isimlerin yer alacağı öğrenildi. Yeni oluşumda yer alan bir siyasetçi, “İlk Meclis’teki çeşitliliği andıran bir kurucular kurulu ile yola çıkacağız” dedi.

ALEVİ DERNEKLERİ BAŞKANI DA, ESKİ YÖK BAŞKANI DA YER ALACAK

Edinilen bilgiye göre Davutoğlu öncülüğünde kurulan yeni partide 15 Temmuz Darbe girişiminin yaşandığı gece eski eşi ve oğlunu kaybeden Nihal Olçok, gazeteci yazar Etyen Mahcupyan gibi isimlerin yanı sıra Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir ve eski YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan gibi isimler de yer alacak.

İSİM DE İKİ SEÇENEK ÜZERİNDE DURULUYOR

Davutoğlu öncülüğünde kurulacak yeni partinin kampında isim ve logo da masaya yatırıldı. Her iki konuda 10-12’yi bulan seçenek masaya yatırıldı. Logo üzerinde profesyonel çalışmanın devamına karar verilirken isim seçeneği de ikiye indirildi. Yeni partinin adının tek kelime olmasının ağırlık kazındığı, bunun açılımının olabileceği öğrenildi. Gelen görüşler doğrultusunda 3 ajansın yürüttüğü isim ve logo çalışmasının da hafta sonunda netleşeceği öğrenildi.

BABACAN’IN PARTİSİ İÇİN 23 KURULDA 300 UZMAN ÇALIŞIYOR

Eski Bakan Ali Babacan öncülüğünde kurulacak yeni parti çalışmaları da devam ediyor. Edinilen bilgiye göre dış politikadan ekonomiye, kadın-gençlik konularından insan haklarına 23 ayrı başlıkta politika belirlemek için kurullar oluştu. Sorun alanlarında çözüm yollarını araştırarak, temel siyasal söylemi oluşturmak, ortak akıl oluşturmak için oluşturulan kurullarda, alanında uzman 300’e yakın uzman çalışıyor. Politika kurullarında oluşan belgeler partinin tüzük ve programına da kaynaklık edecek. Oluşum içinde yer alan siyasetçiler çalışmada sona gelindiğini, 2019 yılı bitmeden partiyi kurma takviminde bir değişiklik olmadığını açıkladı.

İTTİFAKLARIN PARÇASI DEĞİL, ÜZERİNDE İTTİFAK EDİLEN BİR PARTİ OLACAK

Tüm seçmenlerden oy almayı hedefleyen bir vizyon ve perspektifle yola çıkacağı ifade edilen yeni parti oluşumuna özellikle şehirli, eğitimli genç ve kadınlardan ilgi olduğuna dikkat çekiliyor. “Herhangi bir ittifakın parçası değil, üzerinde ittifak edilecek bir yapı olmak için çalışıyoruz” diyen bir siyasetçi bu anlamda toplumun tüm kesimlerinden de ilgi gördüklerini ifade etti.

YENİ NESİL SİYASET TARZINI EGEMEN KILMAK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ

Babacan’ın son katıldığı televizyon programının büyük ilgi gördüğüne dikkat çeken siyasetçi, “Siyaset yapanların makul bir tarza gelmesi için gayret edeceğiz. Toplum sert, kavgacı üslup ve polemiklerden oluşan siyaset tarzından yoruldu. Babacan’la ilgili dönüşlerde en takdir gören unsurlardan biri üslubu oldu. Türkiye’nin bu üsluba, bu tarza ihtiyacı var. Yeni nesil siyaset yapma tarzının Türkiye’de siyaset yapma tarzına egemen olmasını arzu ediyoruz, bunun için çalışacağız” dedi.