Canan Kaftancıoğlu: Daha fazla ceza alın hepinizin önü açılsın

CHP İstanbul İl Başkanı aldığı hapis cezası nedeniyle siyasette önünün açılacağı yorumları yapanlara "Buyrun daha fazla cezayı siz alın siyasette hepinizin önü açılsın" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Demokrasi İçin Birlik Platformu, TMMOB Makine Mühendisleri Odası’nda “Yeni Bir Toplumsal Sözleşme İçin Güç Birliğine Çağrı’’ konulu bir toplantı düzenledi.

Toplantıda konuşan CHP’li Kaftancıoğlu, “Bizleri cezalandıranlar ama hem de tarihte yargılanacaklar. Yargı vesayetini göstermesi açısından turnusol kağıdı bu cezalar. O yüzden biz onların neler yaptığına değil, bizim hep birlikte neler başarabiliceğimize odaklanırsak ki odaklanabileceğimizi görüyorum. Bu da benim için çok büyük mutluluk kaynağı. Sarayların da saltanatların da yıkılacağını, tek adam anlayışının yıkılacağına ve demokrasinin kazanacağına sonuna kadar inanıyorum" dedi.

Kaftancıoğlu aldığı hapis cezası nedeniyle siyasette önünün açılacağı yorumu yapanlara, "Memlekette fikir ve ifade özgürlüğünün geldiği yeri tartışmak konuşmak yerine kimileri utanmadan tv kanallarından bu cezanın siyaseten önümü açtığını söyleme utanmazlığına sahipler. Öyleyse buyrun daha fazla cezayı siz alın siyasette hepinizin önü açılsın" çağrısı yaptı.

Son zamanlarda gündemdeki birçok konunun kişiler üzerinden tartışılmasından büyük rahatsızlık duyduğunu söyleyen Kaftancıoğlu, "Dünyada antidemokratik uygulamaların en çok arttığı dönemlerde biz işleri, ilkeleri, anlayışları değil kişileri konuşmaya ve tartışmaya başlıyoruz. Bugün geldiğimiz noktada bundan çok farklı değil. Örneğin; üretim için ne yapıldığını ya da yapılmadığını konuşmak yerine damat gitti , damat geldi konuşuluyor. Asıl olması gereken demokrasinin, eşitliğin, özgürlüğün mücadelesini hep birlikte verebilmemizin kanallarını oluşturabilmek. Bu davayla ilgili de verilen tüm desteği şahsıma değil bu güne kadar bu topraklarda düşünce ve ifade özgürlüğü konusunda hakikaten mağduriyet yaşamış ve görülen o ki hep birlikte bir şeyleri başarmazsak yaşanmaya devam edecek mağduriyetlere karşı bir mücadelede, dayanışma ve destek olarak görüyorum" diye konuştu.

'BİLDİRİNİN AMACI BİRLİĞİ DEMOKRASİ MÜCADELESİNE DÖNÜŞTÜRMEK'

DİB'in çağrısıyla oluşturulan "Demokrasiyi Kazanmak İçin, Yeni Bir Toplumsal Sözleşme İçin Güç Birliğine Çağrı" başlık bildiri hakkında konuşan DİB Sözcüsü ve eski AİHM Rıza Türmen, "Bildirinin amacı, seçim sürecinde demokratik tabanda oluşan fiili birliği kalıcı bir demokrasi mücadelesine dönüştürmek" dedi.

Çağrının yeni demokrasi çağrısı olarak adlandırılabileceğini söyleyen Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan da "Bu çağrı, bugün ekonomik krizin yıkıcı etkilerine karşı bir birleştirme çağrısı olarak da adlandırılabilir, yeni bir demokrasi çağrısı olarak da. Yerelden beslenen, yerelden sağlanacak demokrasiyi merkeze doğru yaymak için önemi ortada" diye konuştu.

Bildirinin önemli olduğunu belirten HDP İstanbul İl Eş Başkanı Esengül Demir ise "Güçbirliği önemli. Topluma cesaret verir. Katılımcılık özendirilmelidir. Sokak güçlendirilmelidir. Bu girişim değerli, önemli, daha güçlenerek devam etmesi arzumuzdur" ifadelerini kullandı.

Birlik çağrısının önemli bir başlangıç olduğunu dile getiren HDP milletvekili ve Halkların Demokratik Kongresi (HDP) Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, "2016 kararlarımıza uygun olarak demokrasi birliğinin ete kemiğe büründüğünü görüyoruz. Bu başlangıç çok önemli bir başlangıçtır. Altına imza koyduğumuz bu birlikteliğin pratik alanda da görünür olması önemli. Kürt sorunun demokrasi güçlerini bölen bir konu olmamasına özen göstermeliyiz" dedi.

'CHP VE HDP YETKİLİLERİNİ YAN YANA GÖRMEK GÜZEL BİR TABLO'

"Demokrasi İçin Birlik oluştuğundan bu yana içinde bulunan bir arkadaşınızım" Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin "Seçim süreci şunu gösterdi ki, bir arada olursak kazanma şansımız var. Biz sahada bir arada durduğumuz için bunun karşılığını aldık. Seçim bildirgemize mahalle meclislerini koyduk ve hayata geçirmeye başladık" şeklinde konuştu.

Birlik oluşturulması konusunda umutlandığını söyleyen Yurttaş Girişimi'nden Prof. Dr. Gençay Gürsoy da “Bu girişim beni bile umutlandırdı. Bu kez bu birlikteliğin tutacağını düşünüyorum. Çünkü hayat buna zorluyor” dedi.

Ayrılıkların ön plana çıkarılmaması gerektiğini ifade eden Sosyal Demokrasi Vakfı Saymanı Yavuz Okçuoğlu şunları söyledi:

"Gün ayrılıklarımızı değil birlikteliklerimizi ön plana çıkarma zamanı. Bugün CHP ve HDP yetkililerini yan yana bir arada görmek çok güzel bir tablo."

'KAYYIM UYGULAMASI DEMOKRASİ SORUNUDUR'

“Sadece itiraz yeterli değil, nasıl bir Türkiye'de yaşamak istiyoruz bunu söylemek ve bunun için yola çıkmak önemlidir" diyen Yeşil Sol Parti Eş Genel Sözcüsü Sinan Tutal, "Bundan sonraki adım, bu bildiride yazılanları bir politik mücadele olarak büyütmektir" ifadelerini kullandı.

Eski Diyarbakır Milletvekili ve insan hakları savunucusu Akın Birdal, ise "Yenilmezin yenilebileceğini, olmaz gibi görünenlerin olacağını gördük. Şimdi, yeni bir toplumsal sözleşme için bir yol haritası çıkarmak gerekiyor. Savaş karşıtlığı konusunda kararlılık gösterilmelidir. Kayyım uygulaması sadece ilgili kentlerin sorunu değil bir ülke sorunu, demokrasi sorunudur ve bu bakış açısı ile sahip çıkılmalı, duyarlılık gösterilmelidir" dedi.

'TEK ADAM REJİMİNİN GERÇEK SEÇENEĞİ ORTAYA KONULMALI'

"Demokrasiyi Kazanmak İçin, Yeni Bir Toplumsal Sözleşme İçin Güç Birliğine Çağrı" bildirisinde muhalefet birlik çağrısı yapıldı. Yerel seçim sonuçlarının muhalefeti moralini ve özgüvenini yükselttiği belirtilen bildiride, "Yereller üzerinde merkezin vesayetini ortadan kaldıran, yargı bağımsızlığı, tarafsızlığı, basın ve ifade özgürlükleriyle demokrasiyi güvenceye alan bir program

tek adam rejiminin gerçek seçeneği olarak ortaya konulmalı" denildi.

Bildiride şu taleplere yer verildi:

  • Ekonomik krizin çözümü, üretimi geliştirirken adaleti ve barışı da kurmaktan geçiyor.
  • Yeni Osmanlıcı müdahalelerden vazgeçilmeli.
  • İnançlar devlet müdahalesinden, devlet dinsel müdahalelerden arındırılmalı.
  • Kürt sorunu eşit yurttaşlık ve yerel demokrasi temelinde çözüme kavuşmalı.
  • Kadına yönelik ayrımcılık ve şiddet son bulmalı.
  • Doğa talanı son bulmalı.
  • Yargı bağımsızlığı sağlanmalı.
  • Parlamenter demokrasi katılımcılık ve yerinden yönetim ilkesiyle tamamlanmalı.
  • Geniş tabanlı bir toplumsal sözleşme için seferberlik başlatılmalı.

'TÜM TOPLUMSAL MUHALEFETİ ORTAKLAŞMAYA ÇAĞIRIYORUZ'

Siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla bir "ilkeler belgesi" oluşturulabileceği ifade edilen bildiri, şöyle devam etti:

"Yerel seçimlerde başarı kazandıran ortaklaşma, tabandan katılımı esas alan yeni bir demokratik inşa hareketine, başta yeni bir toplumsal sözleşme olmak üzere, bir demokrasi mücadelesine evrilmeli. Bütün siyasi partilerin ve sivil toplumun katkısıyla tüm toplum kesimlerinin katılabileceği tartışmalar sonucunda ortaya çıkacak bir ilkeler belgesi, demokratik bir cumhuriyeti güvenceye alacak yeni anayasanın yolunu açacak. Toplumun en geniş kesimlerinin katılımının sağlanacağı serbest bir tartışma ve özgürlük ortamının oluşması için örgütlenme, toplanma, basın, ifade özgürlüklerinin önündeki yasal ve fili engeller kaldırılmalı. Demokrasi için Birlik olarak, tüm toplumsal muhalefeti, demokrasiyi kazanmak için, ülkemizin refah, huzur ve barış içinde yaşayacağı günlere olan inancımızla bu program etrafında ortaklaşmaya çağırıyoruz..."

(DUVAR-ANKA)