Cumhurbaşkanının askerlikten muaf tutma yetkisine sınırlama

Yeni askerlik kanun teklifinde, Cumhurbaşkanına askerlikten muafiyet yetki vermesine Milli Güvenlik Kurulu (MGK) ve bakanlık sınırı getirildi. Cumhurbaşkanı, MGK tarafından gerekli görülen sahalarda, Milli Savunma Bakanlığı'nın teklifi üzerine bazı kişileri askerlikten muaf tutabilecek.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Meclis Genel Kurulu’nda askerlik süresini 6 aya düşüren, bedelli askerliği sürekli hale getiren Askeralma Kanun Teklifi'nin görüşmeleri devam ediyor.

Teklifin “Özel durumlarda muafiyet ve erteleme” başlıklı 45'inci maddesi Cumhurbaşkanına bazı kişileri askerlikten muaf tutma yetkisi veriyor. “Barışta, olağanüstü hal veya seferberlik hallerinde veya savaşta, askerliğini henüz yapmadan, Cumhurbaşkanınca gerekli görülen sahalarda özel olarak görevlendirilen gönüllüler, Cumhurbaşkanınca belirlenen şartlara uydukları takdirde askerlik hizmetinden muaf tutulur” maddesine muhalefet partileri tepki gösterdi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın siyasi partilere yaptığı bilgilendirme ziyaretlerinde de üzerinde durulan maddelerden biri bu oldu. CHP ve İYİ Parti bu muafiyet yetkisinde daha önceki düzenlemelerde olduğu gibi Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı onayı getirilmesini istedi. Yapılan görüşmelerin ardından 4 partinin ortak önergesiyle madde değiştirildi.

MGK VE BAKANLIK EKLENDİ

Söz konusu madde, “Barışta, olağanüstü hal veya seferberlik hallerinde veya savaşta, askerliğini henüz yapmadan, Milli Güvenlik Kurulunca gerekli görülen sahalarda, Bakanlığın teklifi üzerine, Cumhurbaşkanınca özel olarak görevlendirilen ve Cumhurbaşkanınca belirlenen şartlara uydukları takdirde askerlik hizmetinden muaf tutulur” şeklinde değiştirildi. Yapılan değişiklik ile muafiyet kararı verilen sahayı MGK belirleyecek, Bakanlık teklif edecek.