HDP'li Ali Kenanoğlu TBMM'de Çorum'u andı: Devlet istemezse katliam olmaz

Çorum'da solcu ve Alevilere yönelik saldırılarla 57 kişinin katledilmesinin yıldönümünde TBMM'de konuşan HDP'li Ali Kenanoğlu, şöyle dedi: "Olaylar olabilir, sizin isteminiz dışında olabilir, kendiliğinden gelişmiş olabilir, tahrikle gelişmiş olabilir, olaylar gelişir ama bu olayların katliama dönüşmesi oradaki devletin sorumlularının buna müsaade etmesiyle oluşur ve çorumda yaşanan da maalesef budur."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Çorum katliamının yıldönümü nedeniyle TBMM'de söz alarak, Türkiye'de olayların her zaman devletin sorumlularının müsaade etmesiyle katliama dönüştüğüne vurgu yaptı, yaşamını yitiren 57 kişiyi andı.

HDP'li Kenanoğlu, "Bundan otuz dokuz yıl önce bugünlerde, 28 Mayısta başlayan, 10 Temmuzda biten bir Çorum katliamı yaşandı. Hani tarihimizle yüzleşelim mi yüzleşmeyelim mi meselesi tartışılıyor ya..." diyerek başladığı konuşmasında şunları söyledi:

'İNSANLAR YAKILDI, DERİLERİ YÜZÜLDÜ'

"Çorum katliamında 57 kişi orada katlediliyor. Katliam sırasında insanlar, yüzlerce dükkân ve ev yağmalanıyor. İnsanlar, fırınlarda, tarlalarda ekin yığınlarının arasında yakılarak, derileri yüzülerek, vücutları şişlenerek, kurşuna dizilerek katlediliyorlar. Bunun akabinde bir dava açılmıyor, sadece sorumluluklar üzerinden şahsi davalar açılıyor, toplu bir dava bile açılmıyor. Yani hemen hemen herkes şunu biliyor: Devletin, devletin yetkililerinin, yetkili organların istemediği hiçbir olay katliama dönüşmez; bu çok nettir, devletin bunu engelleyecek gücü vardır. Olaylar olabilir, sizin isteminiz dışında olabilir, kendiliğinden gelişmiş olabilir, tahrikle gelişmiş olabilir, olaylar gelişir ama bu olayların katliama dönüşmesi oradaki devletin sorumlularının buna müsaade etmesiyle oluşur ve çorumda yaşanan da maalesef budur. Çorum'da katliamı lanetlediğim gibi, orada yaşamını yitiren tüm canları da saygıyla anıyorum."

NE OLMUŞTU?

Milliyetçi Hareket Partisi’nin önde gelen isimlerinden, eski bakan Gün Sazak’ın 27 Mayıs 1980’de Ankara’da Devrimci Sol tarafından öldürülmesi üzerinden Çorum'da gerilim yaratıldı. 28 Mayıs günü Çorum’un en işlek caddelerinde ve çoğunluğu gençler tarafında oluştuğu “Kanımız aksa da zafer İslam’ın”, “ Kana kan, intikam” gibi sloganlarla yürüyüş yapıldı. Bu yürüyüşe sadece Çorum’da bulunan bir kesim değil, çevre illerden de birçok grup katılmıştı. Sloganlar atarak Alevilere ait dükkanlar tahrip edilip, ateşe verildi. Bunun üzerine Alevi mahallelerinde barikatlar kuruldu. Dört kişinin öldüğü olayların ikinci dalgası, Allaaddin Cami’nin komünistler tarafından yakıldığı yönünde cami minarelerinden yalan anons yapılmasıyla başlatıldı. Ayrıca komünistler tarafından suların zehirlendiği yönünde anonslar da yapılarak cihat çağrılarında bulunuldu. Veli Solmaz adlı bir Alevi dedesinin fırında diri diri yakıldığı ortaya çıktı. Sonuçta en az 57 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı. Çorum Katliamı kanlı 1 Mayıs olaylarıyla başlayan ve Malatya, Maraş, katliamları ile devam eden solculara ve Alevilere karşı bir plan dâhilinde gerçekleştirilen katliamlar zincirinin bir parçası olarak kabul edildi. (HABER MERKEZİ)

HDP'den 'Çorum katliamı araştırılsın' önergesiHDP'den 'Çorum katliamı araştırılsın' önergesi