CHP'li Adıgüzel: Bir oyun bile peşine düşeceğiz

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, 31 Mart'taki yerel seçimde partisinin seçim güvenliğine ilişkin aldığı önlemleri anlattı. Adıgüzel, "Biz hızlı değil doğru seçim sonucu açıklamaya odaklandık" dedi. 

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, yerel seçim öncesi seçim güvenliğine ilişkin açıklama yaptı.

CHP Genel Merkezi’nde basın mensuplarıyla bir araya gelen Adıgüzel, Türkiye genelinde 194 bin sandığın kurulacağını ve 973 ilçede çalışma yürüttüklerini belirterek, “Bir oyun bile peşine düşeceğiz. Önce oyumuzu kullanıp saat 17.00'den sonra bir oyun bile peşinde, sonuçları takip edeceğiz. Bir oyla birçok sonucun değiştiğini Türkiye tarihinde gördük" dedi.

Adıgüzel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçimleri genel merkezde takip edeceğini, partisinin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş’ın da belli aralıklarla genel merkeze geleceği bilgisini de paylaştı.

'600 BİNE YAKIN GÖREVLİ VAR'

Seçim güvenliği için kurdukları sistemi 9 Mart, 14 Mart ve 25 Mart’ta test ettiklerini belirten Adıgüzel, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) bildirdikleri görevli sayısının 250 bine yakın olduğunu aktardı.

Adıgüzel, "Bütün bölgelerde aday çıkarmadık. Aday çıkarmadığımız bölgelere müşahit takviyesi yapabiliyoruz. Bundan ayrı olarak CHP’nin YSK’ya bildirdiği seçim görevlisi sayısı 250 bine yakın. Bunun yanına gönüllüleri, okul sorumlusu vb. eklediğimiz zaman 600 bine yakın görevli var” ifadelerini kullandı.

‘HIZLI DEĞİL DOĞRU SONUCU AÇIKLAYACAĞIZ’

Adıgüzel seçmenlere erken açıklamalara itibar etmeme çağrısında bulunarak, “Seçim günü kazandık diye erken açıklamada bulunacaklar olacak. Biz onlara şunu söylüyoruz, hızlı sonuç değil YSK ile teyit edilmiş doğru sonuç açıklayacağız. Biz sonuçları açıklamadan hiçbir açıklaya itibar etmesinler” diye konuştu.

'VERİLER YETERLİ OLMADIĞINDA TUTANAKLARA ULAŞILACAK'

CHP Genel Merkezi'nde seçimi takip etmek için kurdukları merkezi basın mensuplarına gezdiren Adıgüzel, “Oylar sayılmaya başladığı andan itibaren buraya veriler gelecek. İki vardiya çalışılacak. Merkezimizde 250 arkadaşımız, ilk vardiyadaki arkadaşlarımız geceden sabaha kadar, ikinci vardiyadaki arkadaşlarımız pazartesi sabahından itibaren çalışacak” dedi.

Veri akışının işleyişine ilişkin bilgi Adıgüzel, "Önce ilçe başkanlıkları ve okullardan gelen verileri kontrol eden bir sistem var. Okul bilişim sorumluları veri gönderdiği anda bizim sistemimizde okul başlığı altında gelen veriler sıralanacak. Okuldan gelen veriler yeterli olmadığı için ıslak imzalı tutanaklar ilçelere ulaştırılacak" ifadelerini kullandı.

'YSK'DAN ALDIĞIMIZ VERİLERİ BU SİSTEMLE KARŞILAŞTIRACAĞIZ'

Islak imzalı tutanakların tekrar sisteme girileceğini anlatan Onursal Adıgüzel, "İlçe başkanlığımıza ulaşan ıslak imzalı tutanaklar tekrar sisteme girilecek ve CHP başlığı altına işlenecek. Böylece veri girişi yapan arkadaşlarımız çapraz kontrol yapacak. Ayrıca YSK’dan aldığımız anlık verileri de bu sistemle karşılaştıracağız" dedi.

Verileri karşılaştırarak sorun yaşanan sandıklardaki görevlilere ulaşacaklarını dile getiren Adıgüzel, "Bu 3 veride bir sorun varsa sistem kırmızıya boyayacak ve bu sandıkta bir sorun var diyecek. Sorun yaşanan sandık müşahidimiz, sandık görevlimiz, okul sorumlumuz kimse, sistemden bu görülecek ve onlara ulaşılabilecek" şeklinde konuştu.

‘BİR SEÇİM SONUCU HAKKINDA AÇIKLAMA YAPTIKLARINI GÖRMEDİK’

AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, seçim gününde aktif görev alacak göreli sayılarının 1 milyona yakın olduğunu söyleyerek, “CHP geçen dönemlerin birisinde bunu denedi, işletemedi. İşletemez, neden? Bu kadar muhkem kurulmuş başka bir teşkilat yok” demişti.

Yavuz’un açıklamasına yanıt veren Onursal Adıgüzel, “Bugüne kadar seçim sonuçlarını AK Parti’den mi öğrendik? 1 milyon görevlimiz var deyip hiçbir seçim sonucu hakkında açıklama yaptıklarını görmedik. Biz hızlı değil doğru seçim sonucu açıklamaya odaklandık. Bütün devletin imkanlarını kullanan bir çalışmaya karşı bizim görevlilerimiz seçim sonuçlarının doğru sayılmasını sağlıyor” ifadelerini kullandı.