AK Partili Yayman: 400 değil 256 hasta mahkum var

HDP hasta mahkumlar için araştırma komisyonu kurulmasını istedi. Önerge üzerine söz alan AK Parti milletvekili Hüseyin Yayman, "Burada ifade edildiği gibi 400 tane ağır hasta bulunmamaktadır ve burada Adli Tıp Kurumu'nun verdiği rakamlara göre 256 kişiden bahsedilmektedir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Meclis Genel Kurulu’nda HDP’nin hasta mahkumların durumuyla ilgili araştırma komisyonu kurulması önergesi görüşüldü.

Önerge üzerinde söz alan HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, “Türkiye'de son 17 yılda en az 3 bin 502 hasta tutsak hayatını kaybetmiş. 2018 itibarıyla şu anda 400'ü ağır olmak üzere, bin 154 hasta tutsak bulunmaktadır” dedi. Başaran, hafıza sorunu olan 85 yaşındaki tutuklu Sise Bingöl için iki ayrı rapor düzenlendiğine dikkat çekti, Koçer Özdal’ın hastanede eli ve ayağı kelepçeli olarak hayatını kaybettiğini söyledi.

YAYMAN: SEFERBERLİK DUYGUSUYLA ÇALIŞIYORUZ

Öneri üzerine AK Parti adına söz alan Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, konunun "yanlış ve istismar edilen bir konu" olduğunu belirterek Koçer Özdal ile ilgili şunları söyledi:

“Biz AK Parti grubu olarak konuyu politik bir konu olarak değil, insani bir konu olarak ele alıyoruz. Koçer Özdal'ın durumu, 40 defa kurum doktoruna, 45 defa üniversite hastanesine gitmesine rağmen ve kendisi tedaviyi reddetmesine rağmen devlet… Çünkü biz ne diyoruz? 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.' Hem dışarıdaki insanlara hem cezaevindeki insanlara hayatı kolaylaştırmak, iyileştirmek konusunda tam bir seferberlik duygusuyla çalışmaktayız. Koçer Özdal'ın durumu, kendisi tedaviyi reddettiği için ve daha sonra diyalize gitmeye başladığı için böyledir.”

Yayman cezaevindeki hasta mahkum sayılarıyla ilgili de, “Burada ifade edildiği gibi 400 tane ağır hasta bulunmamaktadır ve burada Adli Tıp Kurumu'nun verdiği rakamlara göre 256 kişiden bahsedilmektedir. Dün cezaevlerinde açlık oruçlarına, ölüm oruçlarına insanları yatırarak insanları ölüme mahkûm edenler bugün bize bu konuda hesap soramazlar, önce dönüp kendilerine bakmak zorundadırlar” dedi.

KURTALAN: BU İNSAN CAN VERDİ, NERESİ İSTİSMAR?

AK Parti döneminde ana dilde konuşma yasaklarının kalktığını söyleyen Yayman’ın sözlerine HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan tepki gösterdi.

Kurtulan, “Koçer Özdal'ın durumu çok açık, vicdani olarak bunun arkasında durmak bile ahlaken, vicdanen doğru değil. Bunun özeleştirisini bu hükümet vermek durumunda. Bu insan elinde ve ayağında kelepçeler olarak can verdi. Bu doğru mudur? Bunun neresi istismardır? Vicdanınız bunu kabul ediyor mu? Yüzlerce hasta ve ağır tutsak var, ağır mahpus var; bunların takipçisi olduğumuzu bir kez daha söylüyoruz. Grubumuza gelen yüzlerce mektup, İnsan Hakları Komisyonu'na ulaşan birçok talep var; lütfen bunları incelesinler” dedi.

HDP önerisi AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi.