CHP'li Gamze Taşcıer: İktidarın enkazını 'elimizin hamuruyla' temizleyeceğiz

CHP'nin Ankara 1'nci Bölge 5'nci sıra adayı Gamze Taşcer yakında ikinci çocuğunu kucağına alacak hamile bir milletvekili adayı. Sokakta özgürce dolaşacak kadınların yaşadığı bir Türkiye hayal ettiğini söyleyen Taşcer "Milletvekili Adaylarıyla 5 Soru - 5 Cevap" köşesine konuk oldu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP'nin Ankara 1'nci Bölge 5'nci sıradan adayı CHP Parti Meclisi üyesi Gamze Taşcıer yakında bebeğini kucağına alacak. Seçim çalışmalarını "iki kişi yürüten" hamile milletvekili adayı Taşcıer, 1982 yılında Ankara'da doğdu. 2004 yılında Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nden mezun oldu. 2004 yılından bu yana Mamak'ta serbest eczacılık yapıyor. 1999, 2004, 2007 yıllarında yapılan yerel ve genel seçimlerde CHP Etimesgut İlçe Gençlik Kolu'nda aktif görev aldı. 2011 Genel Seçiminde Ankara 1'nci Bölge 14'üncü sıradan miilletvekili adayı oldu. 2015 Genel Seçimi öncesinde gerçekleştirilen ön seçimden Ankara 1'nci Bölgede 5’inci çıktı.

CHP PM üyesi Gamze Taşcıer

7 Haziran ve 1 Kasım Genel Seçimlerinde aynı bölgeden milletvekili adayı oldu. 2016 ve 2018 yıllarında gerçekleştirilen kurultaylarda Parti Meclisi üyesi seçildi. 15 Temmuz darbe girişimin ardından CHP Genel Merkezi bünyesinde kurulan “Mağduriyet Komisyonu” üyesi olarak binin üzerinde insanla yüz yüze görüşme gerçekleştirdi. 15 Temmuz mağdurları hakkında çalışmalar yaptı. 2017 yılında Ankara Eczacı Odası başkan adayı oldu ve Türk Eczacıları Birliği Delegasyon üyesi seçildi.

Kadın ve çocuk hakları, sosyal güvenlik, sağlık ve ilaç politikaları hakkında çalışmalar ve projeler üreten Gamze Taşcıer Gazete Duvar'ın "Milletvekili Adaylarıyla 5 Soru - 5 Cevap" köşesinin konuğu.

'BİZLER ARTIK DEĞİŞİM İSTİYORUZ'

Neden Adaysınız?

1999 yılından bu yana fiili olarak siyasetin içindeyim. Yüksek bir toplum hassasiyetiyle büyüdüm. Topluma karşı çocukluğumdan beri büyük bir sorumluluk duygusu taşıyorum çünkü öyle yetiştirildik biz. Okuduğumuz kitaplar bize bunları anlattı. Adaleti, eşitliği insanlığı anlattı bize büyüklerimiz. Mesleğimi severek ve bu sorumluluk duygusuyla yapıyorum. Bugün verilen mücadelenin çok büyük bir anlamı var. 16 yıldır ülkeyi yöneten ve toplumu paramparça eden bir iktidar var. Bir korku imparatorluğu kurmuş gidiyorlardı. İnsanlar sokakta birbirlerine selam vermeye korkar hale gelmişti. Bu ve daha yüzlerce sebep bugünkü mücadelenin önemini ve derinliğini gösteriyor. Bizler artık değişim istiyoruz. İnancı kimliği siyasi görüşü farklı olan kadınlar ve gençler olarak artık sıkıldık! Artık TAMAM diyoruz!

'KADINLARIN SESİ OLMAK İSTİYORUM'

40 binden fazla istismara uğramış çocuk var ülkemizde. Mini etek giydiği için tahrik ettiği gerekçesiyle tecavüze uğrayan kadınlar var. Bunların hesabını sormak ve durdurmak için adayım. Adayım; çünkü ülkenin yarısı olan kadınların haklarına kavuşmalarını sağlamak ve taleplerini duyurmak istiyorum. Sokakta, okulda başlayan mücadeleden sonra partimin bana verdiği görevleri yaptığımda edindiğim tecrübelerle Mecliste mücadele etmek istiyorum. Benim gibilerin, genel olarak kadınların ama özelde annelerin, çalışan kadınların, ev emekçisi kadınların, genç kadınların sesi olmak ve yeni, Cumhuriyet değerlerine sadık, Atatürk ilkelerini kendine ışık edinmiş bir ülkenin küllerinden doğuşunda o sahnede olmak istiyorum. Çocuklarım için, annem için, arkadaşlarım için, gençler için ben de o sahnede, Türkiye tarihine notlar düşmek istiyorum. Çalışan ya da çalışmayan birçok kadın şiddet görüyor ve seslerini çıkaramıyorlar, ben onların sesi olmak istiyorum. Çok onurlu bir süreç olacak ve bu kez hep birlikte TAMAM dediğimiz bu iktidarın bıraktığı enkazı “elimizin hamuruyla” temizleyeceğiz.

'BU BOZUK DÜZEN ARTIK SON BULACAK!'

Neden CHP'yi tercih ettiniz?

Ben henüz çok gençken, kendimi tanımaya, birey olmaya başlamışken karşımdaki rol modeller CHP’den büyüklerimdi. Üniversitede kadın arkadaşıma yapılan saldırıya karşı isyan ederken bizimle birlikte isyan eden ve çözüm üreten CHP’li büyüklerimizdi. Buna benzer çok fazla anım var hayatımın birçok döneminde. Böyle duygusal bir bağın yanı sıra işgal altındaki ülkeyi uygar bir medeniyet haline getiren cumhuriyetin partisidir CHP. Sosyal demokrasinin, insan hakları ve evrensel hukukun Türkiye'deki kalesidir. Eşit, adil, bilimden ve akıldan yana bir toplum hayalinin çatısıdır. Bu yüzden CHP. Hayalini kurduğum ülkenin inşasını CHP çatısı altında yapacağıma inandığım için CHP. Fikirlerime, projelerime değer verildiği için CHP.

Önümüzdeki günlerde bu kararımın ne kadar doğru olduğunu hep birlikte göreceğiz. Büyük bir coşkuyla çalışıyorum. Tıpkı Adalet Yürüyüşündeki inançla yorulmadan, durmadan çalışıyorum. Hem partimi hem de kendimi haksız çıkarmamak için çabalıyorum. Şundan çok eminim ve bu söyleşiyi okuyan vatandaşlarımız da emin olsunlar, bu bozuk düzen artık son bulacak! Ben de bize oy veren vatandaşlarımız da CHP’yi tercih ettiğimiz için asla pişman olmayacağız.

'MECLİSTE MÜCADELE YETMEZ. MÜCADELE SOKAKTA SÜRMELİ'

Milletvekili olduğunuz takdirde ilk icraatınız ne olacak?

Milletvekili olmasam da hayata geçirmek istediğim projelerim var fakat dediğim gibi bu tarihi süreçte ülkemin çocukları için, kadınları için daha önce de yapmış olduğum çalışmalarımdan edindiğim birikimle Mecliste kalıcı kazanımlar elde etme yönünde çalışmalar yapacağım. Sokakta mücadeleyi çok önemsiyorum. Meclis tek başına yetmez. Mücadele sokakta sürmeli. Sokakta verdiğimiz mücadele yalnızca hükümete karşı verdiğimiz mücadele değil elbette. Bizler değişimi sokakta vatandaşa anlatmalıyız. Temas halinde olup iyiyi, güzeli anlatmalıyız. İyiye ve güzele erişmenin hakça bölüşümden, adaletten, hukuktan geçtiğini anlatmalıyız. Özgürlüklerimizin değerini anlatmalıyız ki halk bir daha bu değerlerle oynamaya kalkanlara gereken yanıtı versin.

'AKP İKTİDARININ ENKAZINI BİRLİKTE KALDIRACAĞIZ'

Kadın ve çocuklar konusunda büyük bir hassasiyetim var ve bu alanda çalışmalar yapacağım. İlk adım olarak aklımda şu var, Kadın Koordinasyon Merkezi kurulmalı. Bunun için çaba göstereceğim. Kadınlar evde, işte, sokakta yaşadığı bütün sorunları bu merkez sayesinde aşabilir, çözüm bulabilir ve bunun mücadelesini birlikte verebilir. Birlikte olmak her zaman güçlü kılar insanı. Kadın cinayeti veya tecavüz davalarının takipçisi olacağım. Şiddet gören kadınlarla her daim iletişimde olacağım. Mesela çalışma yaşamındaki ayrımcılık ve mobbing uygulamalarına karşı ortak tavır gösterecek bir kadın topluluğu yaratma hayalim var. Bireysel silahsızlanma ile ilgili çocuklar ve kadınlar üzerinde saha çalışmaları şeklinde ilerleyecek bir proje daha var aklımda. Yapmak istediğim çok şey var. AKP iktidarının enkazını çok çalışarak ve birlikte kaldıracağız başka yolu yok. Tabii 24 Haziran sonrası Muharrem İnce Cumhurbaşkanı CHP de Meclis çoğunluğunu sağlayınca yani iktidar olunca eylem biçimimiz ve mücadele yöntemimiz elbette değişecek.

'HEM KENDİLERİNE MÜSLÜMAN HEM KENDİLERİNE DEMOKRAT BUNLAR!'

Size göre Türkiye’nin en büyük sorunları nelerdir?

Türkiye 16 yıldır bir kıskacın içinde. Baskının dozunu yavaş yavaş arttırarak insanları bu baskıya alıştırmaya çalıştılar. 16 yıldır iktidarda olan tek bir parti var fakat aynı parti bugün seçim meydanlarında vaat olarak “daha fazla demokrasi” diyerek vatandaştan oy istiyor. Onlardan gelecek demokrasinin ne olduğunu bu millet çok iyi anladı. OHAL koşullarında seçime giden bir ülkenin demokrasisi nasıl olur? Hem kendilerine Müslüman hem kendilerine demokrat bunlar!

Bir çırpıda söyleyeyim size: eğitim, adalet, ekonomi. Bunlar birbirinden ayrılamaz. Bilimsel, laik ve adil bir eğitim sistemi olmayan bir ülkede adalet kavramı nasıl yerleşir? Çağdaş bir eğitim anlayışı olmayan, iyi yetiştirilmeyen bir toplumun ekonomisinden ne bekleyebiliriz? En temelde sorunlar bunlardır. Biz CHP olarak koordineli bir çalışmayla bütün bu alanların her birinde uzmanlaşan kadrolarımızla sorunların çözümlerini seçim bildirgemizde de anlatıyoruz. Teoride okuduklarından çok daha fazlasını pratikte görecek vatandaşlarımız. Biz bu karaya oturtulmuş gemiyi tekrar harekete geçireceğiz. Sorunlar tespit edilmeden çözümleri bulunmaz. Sorunları hep beraber iliklerimize kadar yaşıyoruz zaten. Çocuğumu okula gönderiyorum ben de. Ben de toplu taşıma araçlarını kullanıyorum. Ben de çalışma hayatında sorunlar yaşıyorum. Ben de sıkıldım bu gidişattan. Artık bu gemiyi hareket ettirme zamanıdır. Hep birlikte yapacağız bunu, hep birlikte!

'GÜLÜMSEYEN BİR TÜRKİYE HAYAL EDİYORUM'

Nasıl bir Türkiye hayal ediyorsunuz?

Gülümseyen bir Türkiye hayal ediyorum. Sokakta birbirine gülümseyen, birbirine güvenen insanların olduğu bir ülke hayal ediyorum. Emeğin değerinin olduğu, çaresizliğin en aza indiği bir ülke hayal ediyorum. Devlete, bütün işlerimizi gözümüz kapalı emanet edilebildiğimiz, her kurumda liyakat ve vicdan sahibi eğitimli kişilerin yetkili olduğu, düşünme ve konuşma özgürlüğünün asla kısıtlanmadığı, kadın erkek eşitsizliğinin ortadan kalktığı, komşusuyla barışık bir toplum ve komşularıyla barışık bir ülke hayal ediyorum. Asgari ücretin açlık sınırının altında olmadığı, milli gelirin adil paylaşıldığı, yolsuzluğun vatana ihanetle bir tutulduğu ve engellendiği bir ülke hayal ediyorum. Yaşadığı travmalarla yüzleşmiş, toplumsal olarak güçlenmiş bir ülke hayal ediyorum. Zenginliklerinin farkında olan ve onları kullanabilen bir ülke hayal ediyorum. Sabahları çocuklarımızı okula gönderirken akşama kadar endişe içinde beklemediğimiz bir ülke hayal ediyorum. Haber bültenlerinde cinayetlerin, taciz ve tecavüz vakalarının olmadığı, huzurlu bir ülke hayal ediyorum.

'SOKAKTA ÖZGÜRCE DOLAŞABİLEN KADINLAR HAYAL EDİYORUM'

Birey kadın hayal ediyorum, kadın kadın değil. Başörtüsü takmış sokakta kahkaha atan ve bundan dolayı aşağılanmayan kadın hayal ediyorum. Şortunu giyip sokağa çıkmaktan imtina etmeyen sokakta özgürce dolaşabilen kadınlar hayal ediyorum. Kadının özgürlüğünün kısıtlanmadığı bir ülke hayal ediyorum. Zaman zaman hayatımda ufak mutluluklar oluyor. Kızım Bahar’ın bir başarısı ya da ailecek geçirdiğimiz keyifli bir akşam mesela. Bunlar boğazımızda düğümleniyor. Ufacık bir mutluluk bile utandırıyor insanı. İşte bu canım ülke mutlu olmaktan utandığımız bir ülke oldu maalesef. Ben bu kadar adaletsizliğin, hukuksuzluğun, zulmün olduğu, çocukların eziyet gördüğü bir ülke istemiyorum. Artık TAMAM diyorum. Artık mutlu, huzurlu, ruh sağlığı yerinde bir toplumun bir bireyi olmak istiyorum. Genel Başkanımızın dediği gibi Hak, Hukuk, Adalet ve Cumhurbaşkanı adayımız Sayın Muharrem İnce’nin dediği gibi, huzur istiyorum ve bunlar için mücadele edeceğim.