İnce: HDP'linin de ülkücünün de bana oy vereceğini görüyorum

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem, İnce, Kırşehir-Kırıkkale mitingleri arasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. AK Parti çevrelerinde konuşulan, seçimi ilk turda Erdoğan’ın alacağı iddiaları hatırlatılan İnce, “Mümkün değil. Benim de elimde anketler var. İkinci turda yüzde 52 ile ben alıyorum” dedi. İnce, mitinglerinde Bozkurt işareti yapanın da zafer işareti yapanın da “Cumhurbaşkanlığında oyum sana” dediğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

KIRŞEHİR - CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Kırşehir ve Kırıkkale mitinglerini takip eden gazetecilerin sorularını yanıtladı. İnce her mitinginde olduğu gibi bu kez de gazetecilerin minibüsünde özçekim yaptı. İnce, gazetecilerin gündemdeki konulara ilişkin sorularına şu yanıtları verdi:

Erdoğan sizin için 'emekçiye, öğrenciye, çiftçiye vereceğim diyor ama nereden verecek' diye soruyor.

Suriyelilere nereden verdiyse oradan vereceğim diyorum. Saraya nereden bulduysa oradan vereceğim, 300 araçla, 3 bin korumayla gezerken nereden bulduysa oradan vereceğim diyorum. Gelirle gider arasında fark varsa gider fazlaysa bunun üç tane yolu var, ya para basacaksın ya borç alacaksın ya gideri kısacaksın. Ben de diyorum ki vatandaştan kısmayacağım, devletten kısacağım. Yani Tayyip Erdoğan’ın bir uçağı 410 milyon, Kırşehir Şeker Fabrikası 330 milyonsa ben o 410 milyonluk uçağı satacağım, kullanmayacağım. Niye kullanayım ki! Savurganlıkla ve akılsızlıkla yani demokrasi olmadan ekonominin düzelmesi mümkün değil. Önce demokrasi sonra ekonomi. Sen Türk yatırımcıyı bile kaçırıyorsun, gidiyor adam. Türkiye’ye para girişi serbest, para çıkarsa ceza kesmeyi düşündüler bir ara, yüzde 40. Sonra vazgeçtiler. Polisiye tedbirle ekonomi düzelir mi? Ekonomi özgürlüklerle düzelir, demokrasiyle düzelir. Çin’in de ekonomisi güçlü ama dünyada saygınlığı yok, niye? Çünkü demokrasi yok.

Cumhurbaşkanının uçağının olması yanlış mı?

Beş tane olmasın canım! Olsun bir tane uçak.

'MUHALEFETTEKİ HİÇBİR ADAYLA POLEMİĞE GİRMEM'

İYİ Parti’nin cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener, “Muharrem İnce ikinci tura kalırsa Erdoğan karşısında kaybeder, ben kalırsam kazanırım” diyor. Akşener’in bu yorumuna ne diyeceksiniz?

Hiçbir şekilde muhalefetteki hiçbir adayla polemiğe girmem, hiçbir şekilde cevap vermem çünkü ben cumhurbaşkanı olmak istiyorum. Onun için muhalefetteki arkadaşlarıma başarılar diliyorum, yorum yok başka.

Seçimin iptal edileceğine dair söylentiler var. Yorumunuz ne olacak?

Duyuyorum. Tedirgin olduklarını, korktuklarını, dizlerinin bağının çözüldüğünü biliyorum. Bundan kaçış yok. Mindere gelecek, er ya da geç. Umarım böyle şeylere tevessül etmezler.

'TOPLUMDA DEĞİŞİM TALEBİ OLDUĞUNU GÖRÜYORUM'

AK Parti Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne iptal edilmesi için başvurduğu maddeler için, “AYM ne karar verirse versin seçimler iptal olmaz” dedi.

Sevinirim. Ben toplumda bir değişim talebinin olduğunu görüyorum. Gerçekleşecek bu. Biraz sabır. Biraz fazla çalışacağız. İnce eleyip sık dokuyacağız. Devlet yönetimi zaten incelik ister (gülümsüyor).

Ne kadarlık bir geçiş süreci öngörüyorsunuz?

İki yıl. İki yılda hiçbir öğrenci tarikat yurtlarına muhtaç olmayacak. İki yılda ne adalet bakanı ne müsteşar Hakimler Savcılar Kurulu'nda olacak. Mahkemeler bağımsız olacak. Hiçbir yargıç cumhurbaşkanının önünde düğme aramayacak cüppeesinde. Kamu görevlileri, herkes rahat olsun. Sakın tedirgin olmasınlar. Ben bir eski devlet memuru olarak hiç kimsenin tedirgin olmasını istemiyorum. Rahat olsunlar. İş adamları… Kuralları olan bir Türkiye olacak. AK Parti ile iş yapmışlar. Yapabilirler. Bizimle de yaparlar, sorun değil ama bürokrasiden rüşvet talebinde bulunulmayacak. Kurallar üç ayda bir değiştirilmeyecek. Kamu İhale Kanunu kişilere göre ayarlanmayacak. Hak ediyorlarsa alacaklar. Kamuda da alınmayacak, bürokratlar da rüşvet almayacak.

'UCUZ NUMARALAR BUNLAR'

Cumhurbaşkanı Erdoğan son günlerde kendisinin de Menderes gibi asılmak istendiğini söylüyor. Neye dayandırıyor bunu?

Bir, idam kalktı. İki, korkmasına gerek yok, ben varım. Yanında dururuz. Türkiye var, millet var. Bu duygu sömürüsünden başka bir şey değil. Menderes’le kendini özdeşleştiremez o. Menderes oğluna tavsiyede bulunuyor, benim itibarımı satarsın, ticaret yapma diyor. Bence Menderes’in örnek alınacak yeri budur. İdamından oy devşirmeye çalışacağına tavsiyelerini kendine esas alsın. Ayrıca böyle bir durum yok Türkiye’de. Erdoğan’ı kim asmak istiyor, onu bir söylesin. Ben değilim bu kişi. Onun yerine geçmeye en yakın kişi benim. Benim böyle bir talebim yok. Erdoğan için de yok başkaları için de yok. Kimin böyle bir talebi var. Karşı dururuz. Yanında dururuz. Ucuz numaralar bunlar.

Bahçeli iması mı yapıyorsunuz?

İdamın kalktığını en iyi Bahçeli bilir. Bahçeli’ye sorsun.

Ama Bahçeli idamın da isteyen bir siyasetçi…

Bahçeli ile de polemiğe girmek gereksiz.

'O DÖNEM YANINDAKİ BİR NUMARALI KİŞİ KİMSE O'

Kavga etmek istemediğinizi söylemiştiniz ama ortam epey gerildi…

Kavga etmek istemiyorum. Ben gelecek anlatmak istiyorum ama bazı şeylere de kayıtsız kalamam. Onlara da cevap vermem lazım. İşte bugün Fethullah Gülen ile görüştüğünü arkadaşının kitabından okudum. Daha başkaları da var. Onları da zamanı gelince söyleyeceğim. Beni arayan, beraber görüştük diyen kişi yanındaki bir numaralı kişi. O döneme bakın, yanında kim varsa o kişi. Ben gazeteci olsam çözerdim.

O kişi Abdullah Gül mü?

Bilemem.

'BEN FETHULLAH GÜLEN’İ HAYATIMDA GÖRMEDİM'

Erdoğan’ın Fethullah Gülen’le görüştüğüne dair başka belgelerin de olduğunu söylediniz. Başka isimler mi var, yazılı kaynakları mı kastettiniz?

Görüştüğünü doğrulayan başka belgeler, kaynaklar, kişiler… Görüştüğü kesin. Kendisi de biliyor zaten.

Cemaatle AK Parti’nin bağına dair birçok belge var. Böyle bir konuyu neden gündeme getirdiniz?

İkide bir CHP ile FETÖ’yü yan yana getiriyor ya, yapıyor bunu. Yapacak da. Yine yapacağını bildiğim için icazet aldığını söyledim. Yani başlarken onunla başladı. Sen kimsin de bana bunu söylüyorsun. Ben Fethullah Gülen’i hayatımda görmedim.

İcazet almasını önemsiyorsunuz öyle mi?

Önemli olan o. 'Belediye başkanı iken iki üç kez görüştüm' diyor. İlginç olan şu. Hayatınızda iki üç kez görüştüğünüz birisini özler misiniz? “Bitsin bu sıla hasreti...” Ben hayatımda üç kere gördüğüm birini özlemem. Özlemişsem daha çok kere görmem lazım. Orada bir çelişki, mantık hatası var. Ya özlediği yalan ya üç kere görüştüğü yalan.

'EKONOMİ ALANINDA EN YETKİN İSİMLERLE ÇALIŞIYORUM'

Bu seçim ekonomi ağırlıklı gidecek. Her sorunu cumhurbaşkanının tek başına çözemeyeceğini yaşayarak da görüyoruz. Önümüzde 25 gün kaldı. Bu çerçevede bu sorunları tek başınıza çözemeyeceğinize, bir kadro ihtiyacı olduğuna göre kürsülere bu sorunları birlikte çözeceğiniz insanları da çıkarmayı düşünüyor musunuz ve kim bunlar?

Merak ettiğinizi biliyorum haklı olarak, çok doğru bir şekilde. Buradan Kırıkkale mitingimizi yapıp İstanbul’a gideceğim. Benim ekonomi ekibimden üç kişiyle İstanbul’da buluşacağım. Bu arkadaşlarımla sürekli çalışıyorum. Mesela Konya mitinginden sonra orada kalacaksam Konya’ya geliyorlar, orada çalışıyoruz. Perde arkasında duruyorlar. Parti bünyesinden arkadaşlar değil bunlar. Bazıları devlet memuru, bazıları şu anda görevde. Onlara zarar vermek istemiyorum ama onların birikimlerinden yararlanacağız. Hatta daha üst göreve gelecekler. Ekonomi alanında en yetkin isimlerle çalışıyorum. Açıklayıp açıklamamaya önümüzdeki günlerde bakacağım.

Erbakan siyonizme işbirliği yapmakla suçluyor onu. Ben Kemal Bey’i eleştirdim, lafımın arkasındayım. Ben Kemal Bey’e hırsız demedim, ülkeyi soyuyor demedim. Ben, daha iyi yönetirim iddiasında bulundum. Doğal olarak siyasette bir makama talip olurken o kişiden daha iyi yapacağınızı söyleyeceksiniz. Kemal Bey benden güzel yapar ama ben genel başkan olmak istiyorum mu deseydim? Hiçbir zaman onun yeteneğine, birikimine, namusuna, dürüstlüğüne söz etmedim ki! Tamam eleştirdim, lafımın da arkasındayım. Peki sen neden arkasında durmuyorsun söylediğin lafların? Senin genel başkanın seni Siyonizm ile işbirliği yapmakla suçluyor. Ben de konuşuyorum sanki bunların hepsini yazabilecekmişsiniz gibi (gülüyor).

'BEN DİPLOMAYI GÖRMEDEN İNANMAM'

Tartışma Cumhurbaşkanı’nın ‘Ben ekonomistim’ demesiyle sonuçlandı.

Ben diplomayı görmeden inanmam. Milletten diploma istiyor. Bana büyük ustalık diploması verin diyor. Diploma üniversiteden istenir. Bak ben Balıkesir’e gittim geçen gün. Benim okuduğum okul önceden Uludağ Üniversitesi’ne bağlıydı, şimdi Balıkesir Üniversitesi’ne bağlı. Türkiye’nin en köklü eğitim kurumu. 1910 yılında açılmış, gelenekleri olan bir okul. Siyasal Bilgiler Fakültesi, Galatasaray neyse öğretmenlik anlamında da Necatibey Eğitim Fakültesi de öyledir. Köy Enstitüsü ruhu vardır. Ben gittim, bir saat önce telefon açtım, benim diplomamı, transkriptimi ayarlayın verin diye. Bir saatte verdiler. Erdoğan 2016’da söyledi rektöre, çıkar şu diplomayı dedi, hâlâ gelmedi. Transkripti daha fazla önemsiyorum. Kaç dönem okumuş, onu bir görelim. A Haber “4 yıllık üniversiteyi 8 dönemde bitirdi” demiş benim için. Vay şu geri zekâlıya bak!

'ERDOĞAN’I ZİYARETİMDE SOHBETİMDEN ÇOK HOŞLANDIĞINI DÜŞÜNÜYORUM'

Cumhurbaşkanının 16 yıllık tecrübesi var, ustalığının nesine itiraz ediyorsunuz?

Başlarkenki noktada değil. Halktan uzak, tüketim meraklısı. Geleceği okuyamıyor. Mesela kendisini ziyaret ettiğimde sohbetimizden çok hoşlandığını düşünüyorum çünkü normal insanlarla, ona hayır diyen insanlarla sohbet etmeyi unutmuş. Yanında, ‘Efendim, ne güzel de öksürüyorsunuz’ diyen insanlar var.

Bu söyledikleriniz icraata yönelik değil. Barajlar yaptı, yollar yaptı…

En kolayı onlar. Köprü, baraj yapmak en kolayıdır.

Erdoğan sizin için 'o yapamaz' diyor.

Daha iş başına gelmedim ki! Ben gönül köprüleri yapıyorum diyorum ya.

'CANIM SIKKINSA MEYVE SEBZE ALIŞVERİŞİ YAPARIM'

Reytinglere bakılırsa size ilgi çok fazla. Erdoğan’ı 16 yıldır dinlemekten bıktı mı izleyici yoksa size özel bir ilgi mi var?

Ben çok doğal bir adamımdır. Ahmet Hakan’ı aradım geçenlerde. Eşimle birlikte alışverişin bir müsamere olduğunu söylemiş. Vallahi değil billahi değil dedim. En çok yaptığım ve çok sevdiğim şeydir. Canım sıkkın olduğu zaman bir markete gider, meyve sebze reyonundan alışveriş yaparım. Beni müthiş dinlendirir. O bilmez bunu. Köylü çocuğu değilseniz hiçbirinizin bildiğini sanmıyorum, bakın şu tarlalara. Geçen gün Osmaniye’de gördüm, adamın biri saman balyalıyordu. O traktörün içinin toz duman olduğunu biliyorum. Ben bilerek girdim. Arkadaşlar dediler ki, ya toz içinde kaldın. Çünkü onlar bilmeden girdiler. Şu gördüklerinizin hepsini yaptım. Ekini, tarlası, patozu…

Tarla sürdünüz mü?

Sürdüm. Onun için anlayabiliyorum. Gayet doğal davranıyorum.

'BENİM CUMHURBAŞKANLIĞIMDA KÜRDÜN, ALEVİNİN, BAŞÖRTÜLÜNÜN AİDİYET DUYGUSU YÜKSELECEK'

Kaç miting yaptınız bu güne kadar?

49.

Ne görüyorsunuz meydanlarla. Özellikle CHP’nin önceki mitingleriyle karşılaştırırsanız nasıl görüyorsunuz meydanları?

Herhalde bir Fransız basınıydı, en güzel yorum onunkiydi. Muhafazakâr ailenin ezber bozan solcu çocuğu diyor. Ezberi bozduğumu düşünüyorum. 1986’da ilk tayinim Artvin, Borçka İmam Hatip Lisesi’ne çıkmıştı. Dün o okula gittim. O zaman öğrencilerimden birisi şimdi o okulun müdür yardımcısı. Orada bir şey söyledim. Nasıl ki bir baba evlatları arasında ayrım yapmazsa bir cumhurbaşkanı da okullar arasında öyle ayrım yapmamalı. Hepsi bizim evladımız. Belki de benim cumhurbaşkanlığımda milletin rahat nefes alması şöyle olacak, ayrımcılığın olmadığı bir Türkiye’de, Kürdün aidiyet duygusu yükselecek, Alevinin aidiyet duygusu yükselecek, Romanın aidiyet duygusu yükselecek, başörtülünün aidiyet duygusu yükselecek, marjinal diye ötekileştirdiği insanların aidiyet duygusu yükselecek.

Boğaziçili öğrenciler hâlâ tutuklu. Onlarla ilgili bir mesaj verir misiniz?

Bunu yaptım, yine yaparım. Bunları gerçekten inanarak yapıyorum. TÜSİAD’a gideceğim, pazar günü olabilir. Ülkemizin buna ihtiyacı var. Bunları oy için de yapmıyorum. Gerçekten böyle bir ortama ihtiyacım var.

'CUMHURBAŞKANI YARGININ KARŞISINA GEÇECEK'

Kırşehir mitinginizde meydanda bir hanımefendi kendisinin HDP’li olduğunu ama CHP’ye, size oy vereceğini söyledi. Muhafazakârlar da vardı, CHP seçmeni olmayanlar da. Sizde de böyle bir tespit var mı?

Size gördüklerimi söyleyeyim. Bana önce Bozkurt işareti yapıyor sonra oyum senin, beraberiz diyor. Bana zafer işareti yapıyor, oyum senin diyor. HDP’linin, ülkücünün, cumhurbaşkanlığı seçiminde sana oy vereceğim dediğini görüyorum ben. Aliağa’da ilginç bir olay yaşadık. Mütedeyyin birisi geldi, “Ben seçime, sandığa inanmıyorum ama senin namuslu ve adaletli bir adam olduğuna, olacağına inanıyorum” dedi. Etkileyen olaylardan birisidir bu. Askeri birliklerde yazar ya, “önce vatan” diye. Doğru değil bu. Önce adalet! Adalet yoksa vatan yoktur, orası sıradan bir toprak parçasıdır. Adaleti tesis edeceğiz. Cumhurbaşkanı yargının karşısına geçecek arkadaş. Ne var ki bunda! Trump’a mahkeme hayır demedi mi? Bana da hayır diyebilsin mahkeme. Denetlenmeyen bir fani olamaz. Güç adamı bozar. Hem milletin iyiliği için hem kendi iyiliğim için bunu yapmalıyım. Yargıyı bağımsız hale getireceğiz. Ülkeyi yöneten yargıdan çekinecek. Hesap vermeyi düşünecek. Bunu düşünmediği taktirde o adamı durdurmak mümkün değildir. Kendini frenleyebilmesi lazım. Mahkeme, demesi lazım.

'ŞİMDİ DEVLET OLARAK SİVAS’IN ÖTESİNDE SANDIK GÜVENLİĞİNİ SAĞLAYAMIYORSUN'

CHP’nin de AYM’ye götürdüğü özellikle sandıkların taşınması meselesi özellikle seçmenin sandığa güvenini sarstı. Nasıl taşınacak bu seçmen deniyor?

Bunlar doğru değil. Başından beri söylüyoruz. Valiler ben güvenliği sağlayamam diyor. Bunlar doğru değil. Devlete bakın yani. Bir taraftan Sivas’ın ötesine geçemezsiniz siz diye suçluyordun. Şimdi sen devlet olarak Sivas’ın ötesinde bunu sağlayamıyorsun.

'CHP, İYİ PARTİ, HDP, SP, DP SANDIKLARA EL BİRLİĞİYLE SAHİP ÇIKACAK'

Seçmende benim oyuma kim, nasıl sahip çıkacak korkusu var. Nasıl verilecek bu güvence seçmene?

Seçmende bu korku ne yazık ki son yıllarda yerleşti, buna katılıyorum ama bunu kırmamız lazım. Seçmen daha ziyade oy kullanılan yerlere değil de YSK’ya da güvenmiyor. YSK kısmını çözeceğiz. Ondan yana kuşku yok. Avukatlar hazır. Avukatlar cüppesiyle fotoğraf çektirip Whatsapp’tan bana gönderiyorlar. Sahip çıkacağız. Biz sahip çıkacağız, İYİ Parti, HDP, SP, DP sahip çıkacak. El birliğiyle partide de bu işlere çalışıyorlar. Ben uzağım tabii o işlere şu an.

'İLK TURDA ERDOĞAN’LA OYLARIMIZIN YAKIN OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM'

Seçim sonuçlarına dair öngörünüz nedir?HDP’nin baraj altında kalabileceği konuşuluyor. Sizin böyle bir kaygınız var mı?

Hayır yok. HDP barajı geçiyor. Ben ilk turda Erdoğan’la oylarımızın yakın olacağını düşünüyorum. Sonuç alınır mı bilmiyorum ama oylarımızın yakın olacağını düşünüyorum.

AK Parti çevrelerinde son günlerde ısrarla ilk turda Erdoğan’ın yüzde 52 ile seçimi alacağı iddiası var. Bu iddiayı neye dayandırıyorlar?

İlk turda öyle bir şey yok, mümkün değil. Benim de elimde anketler var. İkinci turda yüzde 52 ile ben alıyorum.

Videolarınıza Erdoğan’dan nasıl tepki gelecek sizce?

Karşılıklı film seyrettireceğiz ne güzel(gülüyor).