İddia: Bahçeli iktidarın hazırlıklarını yürüttüğü affın kapsamını daraltmaya çalışıyor

Bahçeli'nin AK Parti'nin yürüttüğü öne sürülen af çalışmasında kapsamı sınırlandırmak için ısrarla 'af' çıkışı yaptığı iddia edeliyor. Bahçeli'nin Demirtaş'la bazı gazeteci ve siyasetçileri de kapsayacak bir af düzenlemesinin önünü kesmeye çalıştığı da konuşulanlar arasında.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - MHP lideri Devlet Bahçeli'nin HDP'nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'la bazı tutuklu gazetecelerin serbest bırakılmasını sağlayacak bir düzenleme ihtimaline karşı, sınırlarını kendisinin çizeceği bir af yasasını gündeme getirdiği iddia ediliyor.

Bahçeli, geçen cumartesi kısmi bir fa ilanı için çıkış yapmış, dün ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise bu konunun kesinlikle hükümetin gündeminde olmadığını söylemişti. Ancak Bahçeli,, Erdoğan'dan sonra bir açıklama daha yapmış "Sözümüzün arkasındayız" diyerek af konusunda ısrarlı olduğunu belirtmişti.

'BİR AYDIR AF KONUSUNDA ÇALIŞMA YÜRÜTÜLÜYOR'

Cumhuriyet'ten Ayşe Sayın'ın Ankara kulislerinde konuşulanlara dayandırdığı haberine göre Bahçeli’nin “af” çıkışının sadece bir “niyet beyanı olmadığı” ve altının dolu olduğu değerlendirmesi yapılıyor. Bu görüşü savunanlar, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın danışmanı Mehmet Uçum’un da aralarında bulunduğu isimlerin, yaklaşık 1 aydır af konusunda çalışma yürüttüğünü iddia ediyorlar.

Bahçeli'den yeni af açıklaması: Kararlıyız, sözümüzün arkasındayızBahçeli'den yeni af açıklaması: Kararlıyız, sözümüzün arkasındayız

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş da önceki gün Twitter hesabından benzer iddialarda bulunarak, “AKP’nin Saray’da hazırlanan af tasarısına göre, Bahçeli ikna edilebilirse, bazı siyasi tutuklular ve gazeteciler de kapsama dahil edilecek. AKP böylece seçim öncesi gelebilecek eleştirilerin dozunu düşürmeyi ve mağdur sayısını azaltmayı planlıyor” görüşünü savunmuştu.

'DENETİMLİ SEBRBESTLİK'LE TAHLİYE YOLU

AK Parti'nin seçime gidilirken gazetecilerin de aralarında bulunduğu siyasi suçluları kapsayacak şekilde bir düzenleme için formül aradığı, düzenlemenin “denetimli serbestlik” uygulamasının kapsamının genişletilmesi şeklinde yapılması üzerinde durulduğu savunuluyor.

MHP lideri Bahçeli’nin ise özellikle HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ı veya bazı gazetecileri kapsayacak bir düzenleme olasılığına karşı “erken hamle” yaparak, “sınırlarını kendisinin belirlediği” af talebini ısrarla seslendirdiği vurgulanıyor. MHP liderinin dünkü açıklamasında Başbakan Binali Yıldırım’ın “teröristlere kesinlikle af yok” sözlerine gönderme yapmasına da bu kapsamda dikkat çekiliyor.

Her ne kadar Erdoğan, af konusunun “kesinlikle” gündemlerinde olmadığını söylese de Londra dönüşünde ikilinin konuyu mutlaka görüşeceği ve nihai kararın bu şekilde şekilleneceği ifade ediliyor. Görüşme sonucuna göre MHP’nin teklifi tek başına da verebileceğine işaret ediliyor. AK Parti yönetiminin de partinin görevlendirdiği isimler dışında milletvekillerine af konusunda konuşma yasağı getirildiği ve hatta TV programlarının da iptal edildiği belirtiliyor.

Başbakan Yıldırım: Gündemimizde af yokBaşbakan Yıldırım: Gündemimizde af yok

Erdoğan: Af düşüncemiz kesinlikle yokErdoğan: Af düşüncemiz kesinlikle yok

Bahçeli'den kısmi af çağrısıBahçeli'den kısmi af çağrısı