Edirne meydanında 'Kürt' mesajı: CHP tek tek kapılarına gitmeli

CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan HDP'nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ı ziyaret etti. Ziyaretin ardından yapılacak miting öncesi Edirnelilere İnce ve Demirtaş görüşmesini sorduk...

Google Haberlere Abone ol

EDİRNE - CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Edirne'deki mitingini tamamladı. Kentte mitingden çok İnce'nin HDP'nin cezaevinde tutuklu bulunan Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ı ziyaret etmesi konuşuldu. İnce'nin Demirtaş ziyaretini ve Cumhurbaşkanı adaylığını Edirnelilere sorduk...

Edirne otogarında yan yana oturan iki kişi İnce'nin Demirtaş ziyaretini konuşurken; "Abdullah Gül ittifak adayı olsaydı Erdoğan'ın korkusundan cezaevine gitmezdi" yorumunu yapıyor.

Otogarda konuştuğumuz Ahmet Turan "fanatik bir AK Partili" olduğunu söylüyor: "Burada miting olacak da kimsenin miting havası yok. İnce'nin ne işi var Demirtaş'ın yanında? Senelerce Ecevit'e oy kullandım. Şimdi de yıllardır AK Parti'ye oy kullanıyorum. TOKİ yaptı, bizlere ev yaptı... CHP'den ümidim var ama Kılıçdaroğlu'ndan ümidim yok. Çünkü insanlara bir garanti vermiyor."

'CHP'LİYİM AMA...'

Turan'la sohbetimizin ardından otogardan Edirne Garı'na gitmek için bir taksiye biniyoruz. Taksinin şoförü belli ki bugün gara birkaç yolcu daha götürmüş. "Sizi garın yakınına bırakırım. Çevrede güvenlik önlemleri var" diyor.

"Seçimlerde CHP, Edirne'de açık ara alır ama sadece CHP ile olmaz" diyen taksici, "Bu son şans. CHP iyi ittifak kurdu. HDP'yi yanlarına almamalı. Bugün Demirtaş'la görüştüler. Edirne halkı bunu istemez. Kürtlerden oy almak içinse bence buna gerek yok. Eğer Kürtlerden oy istiyorlarsa doğuya gidip Kürtlerin kapılarını teker teker çalsınlar. Kendilerine güvensinler bu konuda. CHP'nin doğuda bir tane oyu yok. Ben CHP'liyim ama Demirtaş'la görüşmesinden yana değilim" diyor.

CHP'li Edirne Belediyesi'ni eleştiren taksici, şunları söyledi:

"Seçime de güvenim kalmadı. Anayasa referandumunda da bunu gördük. Büyükşehirlerde 'hayır' oyu çıktı ama 'evet' kazandı. Edirne'deki belediye bizi CHP'den soğuttu. Belediye başkanı müteahhitlerden başka kimseye yaranamadı. Önce bu eksiklikler giderilmeli. CHP'ye yakışmıyor bunlar. Önceden kahve kahve gezer vaatlerde bulunurlardı. Geçen gün belediyeye gittim. Alt kadroyu bile göremedim. Buna rağmen CHP'ye oy vereceğim. Fakat yerel seçimlerde CHP'ye oy vermeyeceğim, AK Parti'ye de vermeyeceğim. Boşa atarım."

'HDP'YLE DE İTTİFAK KURULMALIYDI'

Miting alanına vardığımızda Muharrem İnce'nin kürsüye gelmesine daha bir buçuk saat vardı. Kaldırımlarda oturarak mitingin başlamasını bekleyen partililerle konuştuk.

Arkadaşlarıyla mitinge gelen Nezihe Bekçan'a İnce'nin Demirtaş'ı cezaevinde ziyaret etmesini nasıl değerlendirdiğini sorunca, "Bence çok normal. Tabii ki Demirtaş'la görüşülmeli. 7 milyon oy alan bir partinin lideriyle görüşmek gerek. Biz din, dil, ırk ayrımı gözetmemeliyiz" diyor.

CHP'nin İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti ile kurduğu ittifakta HDP'nin de olması gerektiğimi söyleyen Bekçan, "Bu ittifak (Millet İttifakı) yapılmalıydı. Hatta bu ittifak çoktan olmalıydı. İçimizde ayrılıklar oluyor. Bence HDP'yle de ittifak yapılmalıydı. Bizler kazanmalıyız" diye konuştu.

Bekçan'la konuşurken Melehat Bektaş ve Şirin Peker adlı kadınlar da konuşmak istediklerini söylüyor. Bektaş; "Biz kadınlar cumhuriyeti tekrar kazanacağız. Atatürk'ün bize verdiğini koruyacağız" derken Peker ise Demirtaş, İnce'nin görüşmesine ilişkin şöyle konuşuyor:

"Demirtaş'la görüşülmeli. O da bu ülkede 'terörist' damgası vurulmaya çalışılan bir siyasetçi. Onu desteklemek gerekiyor. Bence CHP, Kürt illerinde çalışmalı. İkinci turda da CHP alacak. Muhafazakar Kürtler artık iktidara oy vermeyecek. Onların da çok canı yandı."

İNCE'NİN SÖZLERİ BÜYÜK ALKIŞ ALDI

Mitingin başlamasına kısa bir süre kala konuştuğumuz Sadık Kul, "Bizler bu ülkede kimseyi yok sayamayız. Demirtaş'la görüşme konusunda biraz eksiklikler oldu. HDP yokken Kürtler Doğru Yol Partisi'ne ve CHP'ye oy veren insanlardı" diyor. Kul, Abdullah Gül'ün ortak aday olmamasına ilişkin ise; "Abdullah Gül iyi ki aday olmadı çünkü frekanslarımız uyuşmuyordu. Muharrem İnce en iyi adaylardan biri" yorumunu yaptı.

Daha sonra miting başlandı ve sahneye çıktığında, "Az önce Demirtaş'la görüştüm" diyen İnce, büyük alkış aldı...