Reşat Petek ve Özgür Özel'den 15 Temmuz açıklamaları

TBMM 23 Nisan Özel Oturumu’ndaki darbe girişimi gecesi kim neredeydi tartışması yazılı açıklamalarla devam etti. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in 15 Temmuz darbe girişiminde Başbakan Binali Yıldırım’ın Ilgaz Tüneline sığındığı açıklamasına yanıt veren 15 Temmuz Darbe Araştırma Komisyonu Başkanı Reşat Petek, Özel’i yalandı. Özel ise Darbe Komisyonu'nun tutanaklarından sayfa numaraları vererek açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA -  TBMM’nin 23 Nisan Özel Oturumu’nda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun OHAL'e yönelttiği eleştirilere tepki gösteren AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, CHP'li 15 milletvekilinin İYİ Parti'ye katılmasını ima ederek “Milletvekillerini kiraya vermenin huzursuzluğunu buraya yansıtmıştır” dedi ve Kılıçdaroğlu’nun 15 Temmuz darbe girişimi sırasında İstanbul’da bulunmasıyla ilgili tartışmaları hatırlattı.

Bunun üzerine söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel şunları söyledi:

“15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu'nda İstanbul Vali Yardımcısının ve İstanbul Emniyet Müdürünün kayıt altındaki tutanakları ortaya koymaktadır ki dönemin Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Sayın Binali Yıldırım Tuzla'daki evine bırakılmış, tankların Tuzla'ya hareket ettiği vehmi üzerine kendisi evden alınmış, bilinmeyen bir yöne doğru yola çıkmış, jandarmanın çakarları görüldüğünde Ilgaz Tüneli'ne saklanmış, geceyi Ilgaz Tüneli'nde geçirmiştir. İkinci ve son husus: İstanbul Emniyet Müdürü, bugünkü Genel Başkanlarının (Recep Tayyip Erdoğan) kendisini defalarca telefonla aradığını tutanak altında söylemiş, kule temizlendikten sonra, darbeciler havaalanından ayrıldıktan sonra inişe karar vermiş, inişten sonra hangarda geçen dört saat hâlâ izaha muhtaçtır izaha.”

REŞAT PETEK: ÖZEL’İN KONUŞMASI GERÇEKLERİ YANSITMAMAKTADIR

Özel’in bu sözlerine üzerine yazılı açıklama yapan, 15 Temmuz Darbe Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Milletvekili Reşat Petek, “Komisyonumuzda dinlenmeyen ve tutanaklarda bulunmayan, Vali Yardımcısının açıklamalarına istinat ettirdiği konuşması gerçekleri yansıtmamaktadır” diyerek Özel’i yalanladı.

Başbakan Binali Yıldırım, Meclis Genel Kurulu’nda Özel’e yanıt verirken “O gecenin gerçeği şudur. O gece, tanklar senin genel başkanına yol verirken, başbakanı uçaklara bu alçakları vurun demiştir" ifadesini kullanmıştı. Komisyon tutanaklarının Yıldırım’ın bu sözlerini doğruladığını belirten Reşat Petek’in açıklamasından bir bölüm şöyle:

"Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Ergin Ergül’ün, 3 Kasım 2016 günü Araştırma Komisyonu’na yaptığı açıklamada, darbe girişimi gecesine ilişkin olarak, ‘Başbakanlık korumaları Başbakanımıza konutundan ayrılması gerektiğini söylemiş ancak kendisi konutundan ayrılmayı reddetmiştir. Ancak daha sonra 5 tankın Başbakanı almak üzere konuta yaklaştığı bilgisinin alınması sonrası, Başbakanımız krizi konuttan yönetme imkânının kalmadığını görünce karayoluyla Ankara’ya doğru hareket etmiştir. Krizi bir süre Bolu Karayolları şantiyesinde yönetmiştir’ ifadelerini kullanmış, bu ifadeler 81 sayfalık komisyon tutanağının 8’inci sayfasında yer almıştır. Müsteşar Yardımcısı Ergin Ergül, komisyona ayrıca ‘Ilgaz çıkışında bir jandarma aracı tarafından Başbakanımızın konvoyuna ateş açılmış, bunun üzerine konvoy tekrar Ilgaz’a dönmüştür. Kriz yönetimine Ilgaz’dan devam edilmiş’ ifadesini kullanmış, bu sözler de tutanağın 10’uncu sayfasında bu biçimiyle kullanılmıştır.”

Petek, “15 Temmuz hain darbe girişimine ‘Kontrollü Darbe’ deme gaflet ve ihanetini gösteren CHP’nin yeni bir çarpıtması söz konusudur. Darbe Araştırma Komisyonumuzun tutanaklarında CHP açıklamasını doğrulayan hiçbir kayıt bulunmamaktadır” dedi.

ÖZEL: REŞAT PETEK KOMİSYON TUTANAKLARINI ÇARPITIYOR

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de Petek’e yazılı bir açıklamayla yanıt verdi. AK Partili Reşat Petek’in, “başkanlığını yaptığı komisyonun tutanaklarını çarpıtmaktan kaçınmadığını” söyleyen Özel, Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Ergin Ergül’ün, 3 Kasım 2016 günü Araştırma Komisyonu’na yaptığı açıklamada, darbe girişimi gecesine ilişkin olarak, “Başbakanlık korumaları Başbakanımıza konutundan ayrılması gerektiğini söylemiş ancak kendisi konutundan ayrılmayı reddetmiştir. Ancak daha sonra 5 tankın Başbakanı almak üzere konuta yaklaştığı bilgisinin alınması sonrası, Başbakanımız krizi konuttan yönetme imkânının kalmadığını görünce kara yoluyla Ankara’ya doğru hareket etmiştir. Krizi bir süre Bolu Karayolları şantiyesinde yönetmiştir” ifadelerini kullandığını ve bu ifadelerin komisyon tutanağının 8’inci sayfasında yer aldığını belirtti.

“Müsteşar Yardımcısı Ergin Ergül, komisyona ayrıca ‘Ilgaz çıkışında bir jandarma aracı tarafından Başbakanımızın konvoyuna ateş açılmış, bunun üzerine konvoy tekrar Ilgaz’a dönmüştür. Kriz yönetimine Ilgaz’dan devam edilmiş’ ifadesini kullanmış, bu sözler de tutanağın 10’uncu sayfasında bu biçimiyle kullanılmıştır” diyen Özel açıklamasına İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan’ın 1 Kasım 2016 günü Araştırma Komisyonu’na anlattıklarıyla devam etti. Özel şöyle dedi:

“Çalışkan, ‘Cumhurbaşkanımız havada olduğunu bize söylemedi. Ben Cumhurbaşkanımızın İstanbul’a geleceğini bilmiyordum. O anda havadaymış yani o da onu bizle direkt paylaşmadı yani İstanbul’a iniyorum havadayım demedi ama anlıyorsunuz yani ‘Kule çok önemli Mustafa Bey’ deyince bir yorum yapıyorsunuz siz… On-on beş dakika içinde kuleyi aldılar ve biz döndük Cumhurbaşkanımıza ‘Kule alındı’ dedik ve ondan sonra indi’ ifadelerini kullanmış, açıklamaları komisyon tutanağının 34’üncü sayfasında yer almıştır.”

Meclis Özel Oturumundaki tartışmalar üzerine Genel Kurulu terk eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özel’in açıklamalarına, “Ben aşağıda olsaydım ağzının payını verirdim” sözleriyle tepki gösterdi.