İYİ Parti Sözcüsü Çıray: MHP'ye yüzde 3 oyla 43 vekil verilecek

İYİ Parti Sözcüsü Aytun Çıray, CHP ile ittifak iddialarına yönelik, “Görüş birliği olabilir ama seçime girme konusundaki anlayışımız kendi adayımızla yola çıkmaktır” dedi. Çıray, AK Parti-MHP ittifakına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - İYİ Parti Sözcüsü Aytun Çıray, partisinin Genel İdare Kurulu toplantısı sonrası Meclis’te basın toplantısı düzenledi.

Çıray, AK Parti ve MHP'nin Meclis'e ittifak düzenlemesinin seçim güvenliği ihlallerini yasal bir kılıfla kalıcı kılan bir içerik taşıdığını, söyledi. Çıray, düzenlemenin Türkiye’de adil, hür ve serbest koşullarda demokratik rekabet yapılmasının tarihe karışması anlamına geleceğini söyledi.

YÜZDE 3 OYA 43 MİLLETVEKİLİ

"Saray koalisyonunun seçim hilelerini kanunlaştırması halinde Türkiye'nin artık görünüşte bile demokrasi sayılması imkansız hale gelecek" diyen Çıray şöyle devam etti:

“Bu yasa ile saray koalisyonunun küçük ortağına yüzde 3 oyla 43 milletvekili verilecek, buna mukabil sayın Erdoğan'a da ömür boyu iktidarı garanti edilmesi amaçlanmıştır. Seçim ittifakına ilişkin kanun teklifinin yegane amacı budur. Saray koalisyonunun küçük ortağı kendini kurtarabilmek adına, Türk milletinin demokratik haklarını ve temiz seçimleri savunmak yerine, tek adam devletini kalıcı kılmaya yönelik bu kanun tasarısının peşine düşmüştür. Ancak saray koalisyonunu seçim ittifakı bile kurtaramayacaktır.”

'MÜHÜRSÜZ OY DÜZENLEMESİ SUÇ DUYURUSUDUR'

Teklifteki 'mühürsüz oyların geçerli sayılması' düzenlemesi ile 16 Nisan referandumunda YSK’nın (Yüksek Seçim Kurulu) tam kanunsuzluk yaptığının teyit edildiğini söyleyen Çıray, “Seçim İttifakı Yasası esasen 16 Nisan’da aldığı karar nedeniyle YSK hakkında bir suç duyurusudur. Bu yasa 16 Nisan referandumunun gayrimeşru olduğunun ispatıdır” dedi.

İttifak kanununun tarihe “korkakların kanunu” olarak geçeceğini iddia eden Çıray, “Osmanlı tokadından söz edip bir türlü atamayanlar, önümüzdeki ilk seçimlerde Türk milletinin tokadını en okkalı şekliyle yiyecektir” dedi.

Kılıçdaroğlu'ndan ittifaka yeşil ışıkKılıçdaroğlu'ndan ittifaka yeşil ışık

'ANLAYIŞIMIZ KENDİ ADAYIMIZLA YOLA ÇIKMAKTIR'

Çıray’a CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun İYİ Parti ile 'ilkeler birlikteliği' üzerinden yan yana durulabileceği yönündeki sözleri soruldu. Çıray şunları söyledi:

“İYİ Parti Cumhurbaşkanı adayını açıklamıştır. Sayın Meral Akşener de Cumhurbaşkanı adayları içinde en iddialı olandır. İYİ Parti’nin misyonu, Türkiye’nin tekrar mutlak kuvvetler ayrılığına dayalı parlamenter sistemi çağın şartlarına uygulayarak inşa etmektir. Bu bizim temel görüşümüz ve prensibimizdir. Bu çerçevede düşünen her siyasi partiyle; Saadet Partisi, Demokrat Parti ve diğer partilerle bu bağlamda bir görüş birliğimiz olur. Ortak bir demokrasi mücadelesi verilir. Ama seçime girme konusundaki anlayışımız kendi adayımızla yola çıkmaktır.”

İYİ PARTİ 2'NCİ TURDA NE YAPACAK?

Çıray milletvekilliği seçiminde bir ittifak olasılığıyla ilgili ise bu konuları yetkili kurullarda değerlendirmedikleri için bir açıklama yapmayacağını söyledi. İYİ Parti Sözcüsü Çıray, Cumhurbaşkanlığı seçiminin 2. turuyla ilgili partisinin araştırmalarında adaylar içinde Erdoğan’a rakip olarak Akşener’in görüldüğünü belirterek, şöyle dedi:

“Cumhurbaşkanlığı seçimi, Akşener ile Erdoğan arasında geçecektir. Eminim ki 2. tura geçildiğinde Türkiye’de çağın şartlarına uygun, mutlak kuvvetler ayrılığına dayalı, yeni parlamenter sistemi destekleyen, anayasal devleti inşa etme konusunda ortak paydayı paylaşan tüm siyasi partiler Akşener’e destek vereceklerdir. Bunun aksinin olması durumunda, 2. tura CHP adayının kalması halinde kayıtsız şartsız destek vereceğimizi ifade etmiştik.”