Şentop: CHP-HDP ittifakı neden konuşulmuyor?

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, açıklanan seçim ittifakına ilişkin konuştu. Şentop, "Seçim ittifakını biz icat etmedik. Dünyada farklı uygulamalar var. CHP ile HDP ittifak yapsın girsin seçime, bu neden konuşulmuyor?" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, NTV canlı yayınında AK Parti ve MHP arasındaki seçim ittifakına ve oyların nasıl kullanılacağına ilişkin bilgi verdi.

Seçim ittifakını biz icat etmedik diyen Şentop, "Seçim ittifakını biz icat etmedik. Dünyada farklı uygulamalar var. CHP ile HDP ittifak yapsın girsin seçime, bu neden konuşulmuyor? Her ittifak oyu artırmıyor. Bazı ittifaklarda partilerin tek tek aldığından daha düşük oy çıkabilir. Bu anlamda ittifakı değerlendirirken bütün parametreler göz önüne alınabilir" dedi.

Oy pusulasının bir örneğiyle konuşan Şentop, nasıl oy kullanılacağına ilişkin şu bilgileri verdi;

HER PARTİ İÇİN SÜTUN OLACAK: Oy pusulasında fazla bir değişiklik olsun istemedik. İttifak yapan partiler oy pusulasında yan yana yer alacak. Her parti için bir sütun olacak. İttifakın ünvanı olan bir çerçeve olacak. Bütün detayları düşündük. Yine herkes kendi partisine oy verecek ana prensip bu. AK Parti'ye oy verecek olan AK Parti'ye MHP'ye oy verecek olan MHP'ye mühür vuracak.

OYLARI PARTİLERE DAĞITACAĞIZ: Mühürü nereye vurursanız vurun isterseniz birden fazla vurun diğer partinin alanına geçmeyince geçersiz olmayacak. İttifak alanı içerisinde farklı yerlere vurulduğunda geçerli olması lazım. Bu sorunu bir formülle çözmeye çalışıyoruz. İttifakın ortak oyu dediğimiz oy. Ama hangi parti olduğu belli değil. Bu oyları partilerin tek tek almış oldukları oy oranında partilere dağıtıyoruz.