Duvar Arkası: Genel başkanlığa değil 'çevresi'ne adaylar!

CHP'de yeni bir akım: Genel başkanlığa değil 'çevresi'ne adaylar... Yeni 'Ekmeleddin vakası' korkusu tüzük değiştirtebilir... HDP'de kadın eş genel başkanın Kürt olması eğilimi... Akşener üç günde bir başka kentte... Hepsi Duvar Arkası'nda...

Google Haberlere Abone ol

GENEL BAŞKAN İYİ AMA ÇEVRESİ KÖTÜ!

CHP’de 36. Olağan Kurultay için geri sayım başladı. Genel başkan adaylığına soyunan İstanbul Barosu eski Başkanı Ümit Kocasakal ve YARSAV eski Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu için “aday olmak için gerekli 127 değil 12 delegenin imzasını alamazlar” deniliyor. Söylendiği gibi olursa liderlik yarışı 4 yıl önce olduğu gibi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Yalova Milletvekili Muharrem İnce arasında olacak. Bu arada Kurultay denklemine Selin Sayek Böke ve İlhan Cihaner’in öncülüğünü yaptığı yeni bir grup da katıldı. Bu ekip genel başkandan çok partinin politikalarını 'sola çeken' bir yönetim değişikliğinden yana. Hatta bu ekibe destek veren bir siyasetçi, “Genel başkan iyi ama çevresi kötü” yorumunda bulunuyor. İşte istenen politik hat değişiminin gerçekleşebilmesi için bu ekip de bir liste çıkaracak. Şimdiden Kurultay’da en az 3 listenin havada uçuşacağını söylemek mümkün. Kurultay genel başkan değişimi ile sonuçlanmasa da parti yönetiminde sürpriz değişiklikler şaşırtıcı olmayacak.

CHP’DE YENİ 'EKMELEDDİN' KORKUSU!

Hafta sonu yapılacak CHP Kurultayı’nda genel başkan ve Parti Meclisi seçimlerinin yanı sıra bir önemli gündem maddesi de partinin Cumhurbaşkanı adayının bütün üyelerin oyuyla belirlenmesini sağlayacak tüzük değişikliği olacak gibi görünüyor. Söz konusu tüzük değişikliği teklifini Yalova Milletvekili Muharrem İnce delegelerin imzasına açtı. Kulislere göre Kılıçdaroğlu’na tam destek olacağını açıklayan delegeler dahi bu tüzük değişikliğine “tamam” diyeceğini söylüyor. Yeni bir 'Ekmeleddin vakası' yaşamamak için getirileceği söylenen tüzük değişikliğinin Kurultay’da görüşülmesinin önünde engel yok. Yeterli imzayla sunulacak değişiklik teklifinin önce gündeme alınıp alınmaması oylanacak. Delegelerin salt çoğunluğu ile bu kabul görürse, görüşülüp oylanacak. CHP Kongresi'nin en önemli sürprizlerinden birinin bu olacağını şimdiden söyleyebiliriz.

'KADIN EŞ BAŞKAN KÜRT OLSUN' EĞİLİMİ

HDP'de Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş'ın açıklamasından sonra yeni eş genel başkan arayışı sürüyor. Parti yöneticilerinden aldığımız bilgiye göre, hafta ortasında isimler netleşmiş olacak. Kadın Meclisi, bileşenler ile yapılan görüşmelerde ilerleme kaydedildiği konuşuluyor. Kulislere göre her iki eş başkanın da milletvekili olması yönünde eğilim oluştu. Eş başkan düğümünü çözecek olan Kadın Meclisi’nin eğilimi ise kadın eş başkanın Kürt olması yönünde. Bu durumda erkek eş başkan farklı bir etnik kimlikten olacak. Ancak Mutabakat Komisyonu çalışmaları sürüyor. Bir sürpriz olmazsa hafta ortasında HDP’nin yeni eş başkan adaylarını öğrenmiş olacağız.

AKŞENER 3 GÜNDE 1 KENTE GİTTİ

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, il ziyaretlerini sürdürüyor. 25 Ekim’de partisinin kuruluşunu ilan ettikten sonra “il il dolaşıp vatandaşların dertlerini dinleyeceğim” diyen Akşener ilk ziyaretini Bitlis’e yaptı. Doğudan batıya, kuzeyden güneye birçok ili dolaşan Akşener hafta sonu ziyaret ettiği Samsun da eklendiğinde 3 ayda 30 kenti ziyaret etti. Bu durumda Akşener 3 günde bir kenti ziyaret etmiş oldu. Akşener’in Mayıs ayında yapmayı planladığı kongre öncesi ziyaret ettiği il sayısını 2’ye katlaması bekleniyor.