Bursa'da seçim iki bölgeli olacak

İstanbul, İzmir ve Ankara'dan sonra birden fazla seçim bölgesi olan dördüncü il Bursa oluyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Referandumda halkın onay verdiği anayasaya göre yeni dönemde 600 milletvekilinden oluşacak TBMM'de, Bursa 20 sandalye ile temsil edilecek. Yasa gereği bu 2 artışla Bursa, iki seçim bölgesine zorunlu olarak bölünüyor. Çalışmaya göre Osmangazi merkezli 1. Seçim Bölgesi toplam 1 milyon 463 bin nüfuslu 6 ilçeden oluşuyor. Yıldırım merkezli 2. Seçim Bölgesi de 1 milyon 432 bin nüfuslu 11 ilçeden oluşuyor. Ve her bölge 10 milletvekili çıkarıyor.

Yerel Bursa Hakimiyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Okan Tuna, bu gelişmenin detaylarını bugünkü köşesinde şöyle anlattı:

Planlamaya göre; Cumhurbaşkanlığı seçimi ile Milletvekilliği Genel Seçimi, aynı anda 3 Kasım 2019 tarihinde gerçekleştirilecek.

Son referandumda;

Halkın onay vermesi ile hayata geçirilmeye başlanan yeni anayasa çerçevesinde, 3 Kasım 2019'da oluşacak yeni parlamento 600 milletvekilinden oluşacak.

Bu durum;

Türkiye'nin 4. büyük kenti Bursa'yı da yakından ilgilendiriyor.

Nitekim;

TBMM'de halen 18 milletvekili ile temsil edilen Bursa, yapılan hesaplamalara göre bu 50 yeni milletvekilinden 2 tanesini alıyor.

Böylece;

Bursa'nın milletvekili sayısı 20'ye çıkmış olacak ki, Milletvekili Seçim Kanunu'na göre, 19 ve üzeri milletvekili bulunan iller, 2 seçim bölgesine ayrılıyor.

bursagdozel

Bu noktada;

Kulağımıza, Yüksek Seçim Kurulu'nun, yeni sisteme göre hazırlık yaptığı bilgisi ulaştı.

Henüz;

Taslak aşamasında olduğu belirtilen bu çalışma uyarınca, Türkiye'de en fazla milletvekili çıkaran 4. büyük il olan Bursa, nüfus ve seçmen sayısına göre ilçe ilçe ayrılıyor bu taslak çalışmada.

***

Buna göre;

Bursa'nın 1. seçim bölgesi 6 ilçeden oluşuyor.

Bu ilçeler;

Osmangazi, Nilüfer, Mustafakemalpaşa, Karacabey, Orhaneli ve Büyükorhan oluyor.

Bu seçim bölgesinde toplamda 1 milyon 463 bin seçmen bulunuyor ki, 3 Kasım 2019'da yapılacak genel seçimde çıkaracağı milletvekili sayısı 10 olarak hesaplanıyor.

Yine;

Bursa'nın 2. seçim bölgesi de 11 ilçeden oluşuyor.

Bu ilçeler de;

Yıldırım, Gürsu, Kestel, Yenişehir, İnegöl, İznik, Orhangazi, Gemlik, Mudanya, Harmancık ve Keles olarak taslağa girdi.

Hesaplamaya göre;

11 ilçeden oluşan 2. seçim bölgesinde de 1 milyon 432 bin nüfus var.

Yani;

1. seçim bölgesinden sadece 31 bin kişi az ki, seçim bölgelerinin Bursa'nın nüfusuna göre neredeyse tam ortadan ikiye bölündüğünü gösteriyor.

Zaten;

Bu nedenle de 6 ilçeli 1. Seçim Bölgesi ile 11 ilçeli 2. Seçim Bölgesi'nden 10'ar milletvekili çıkarılıyor taslağa göre.

***

Yine;

Yüksek Seçim Kurulu'nda yapıldığı belirtilen bu taslak çalışmaya göre, Bursa'da 1 milletvekiline düşen nüfus da belirlendi.

Buna göre;

6 ilçeli 1. Seçim Bölgesi'nde 1 milletvekiline 146 bin 913 kişi,

11 ilçeli 2. Seçim Bölgesi'nde 1 milletvekiline de 143 bin 236 kişi düşüyor.

Ortalamada ise;

2 milyon 901 bin 396 nüfusu bulunan Bursa'da, 1 milletvekiline düşen kişi sayısı 145 bin 469 oluyor.

Buna göre;

3 Kasım 2019 tarihinde yapılacak olan milletvekilliği genel seçiminde uygulamaya girecek olan 2 seçim bölgeli Bursa'da, siyasi partiler her seçim bölgesinden 10'ar milletvekili adayı gösterecekler.

Dolayısıyla;

Her partinin 2 liste başı adayı bulunacak Bursa'da.

Bursa'da;

Uzun yıllar sonra yeniden uygulanacak olan 2 seçim bölgeli milletvekilliği seçimi, milletvekillerinin seçmen nezdinde daha çok tanınmasına da yol açacak.

YAZININ TAMAMI