Yüzbinlerin katıldığı Adalet Mitingi'ne kadın ve genç damgası

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, saat 18.00'de başlayacak miting için saat 16.30'da Dragos sahilden yürüyüşe başladı. Kılıçdaroğlu, 3 kilometrelik yürüyüşün iki kilometresini vekiller ve yurttaşlarla katetti. Miting alanında 1.6 milyon kişinin olduğu anons edildi. Mitinge gençlerin ve kadınların yoğun katılımı dikkat çekti. Alana dev bir adalet dilekçesi de yerleştirildi.

Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 25 gün önce Ankara Güvenpark'tan başlattığı Adalet Yürüyüşü, Maltepe'deki Adalet Mitingi'yle sona erdi. Kılıçdaroğlu, İstanbul'daki yürüyüşün son 3 kilometrelik bölümünü 'Adalet' yazılı dövizle katetti. 3 kilometrelik yürüyüşün 2 kilometrelik etabına vekiller ve yurttaşlar da katıldı. Kortejde, tutuklanan CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun eşi ve kızı da yer aldı.

Son etap 3 kilometre yürüyüşün 2. kilometresinde 15 dakikalık mola verildi. Milletvekilleri kortejden ayrılarak miting alanına geçti.

Kılıçdaroğlu molanın ardından saat 17.45'te son 1 kilometreyi tek başına yürümeye başladı. CHP lideri saat 18.00'de miting ulaştı. Kitle, Kılıçdaroğlu'nu 'Hak, hukuk, adalet' sloganlarıyla karşıladı.

kemalKK

Platforma çıkan Kılıçdaroğlu mitinge gelenleri selamladı.

'2.5 MİLYON KİŞİLİK KATILIM'

Kılıçdaroğlu'nun yürüyüşü sırasında miting alanında sunucu, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nu miting alanında 1.6 milyon kişinin beklediğini anons etti.

CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat ise platformdan yaptığı konuşmada, 1.5 milyonu aşkın kişinin miting alanında olduğunu, 1 milyonu aşkın kişinin de yoğunluk nedeniyle alana giremediğini belirterek, "24 gündür yolda yürüyerek buraya gelen genel başkanımıza söz verdik. Şimdi saha da 2 buçuk milyon insanız. İçeri giremeyen 1 milyon insan var. Bizleri mahcup etmediniz. Bugün yeni Kuvay -ı Milliye hareketidir. Bugün insan haklarının yeniden kurumsallaşacağı gündür. Bu ülkenin doğusundan, batısına kadar demokrasiye ihtiyaç var. İstanbul Türkiye hazır. Şimdi iktidar zamanı. İktidar yolumuz açık olsun" dedi.

adalet8

Kemal Kılıçdaroğlu kürsüde: Korku gömleğini toptan çöpe attıkKemal Kılıçdaroğlu kürsüde: Korku gömleğini toptan çöpe attık

SANATÇILARDAN ARKADAŞ ŞARKISI

Maltepe'de düzenlenen Adalet Mitingi'ne çok sayıda edebiyatçı, şair, ressam, yazar, akademisyen, tiyatro ve sinema sanatçısı ile aydınlar katıldı. Bedri Baykam, Eşber Yağmurdereli, Sumru Yavrucuk, İbrahim Kaboğlu, Rutkay Aziz, Nasuh Mahruki, Meltem Cumbul, Özgür Mumcu, Melika Demirağ, Kardeş Türküler, Erdal Erzincan, Levent Bozok, Orhan Alkaya, Atilla Atasoy, Ege, Kenan Kocatürk, Mustafa Alabora, Dilek Türkan, Gülriz Sururi ve Genco Erkal'ın da aralarında olduğu sanatçılar kürsüye davet edildi. Alandaki topluluğu selamlayan sanatçılar, hep bir ağızdan 'Arkadaş' şarkısını ve 'Gençlik Marşı'nı seslendirdi. Miting Zülfü Livaneli'nin şarkı söylemesiyle devam ediyor.

KILIÇDAROĞLU 24 GÜN SONRA EVDE KALACAK

Adalet Yürüyüşü boyunca karavanda konaklayan Kılıçdaroğlu 24 günün ardından evde kalacak.

Kılıçdaroğlu yarın Maltepe Cezaevi'ne giderek tutuklu CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nu ziyaret edecek.

Kılıçdaroğlu ziyaretin ardından istanbul'da partisinin il başkanları toplantısına başkanlık edecek. Kılıçdaroğlu'nun salı günü Adalet Yürüyüşü güzergahından kara yoluyla Ankara'ya dönmesi bekleniyor.

kilicdar1

MİTİNG ALANINDA GENÇLER VE KADINLAR...

İstanbul'da sabahın erken saatlerinden itibaren Maltepe'ye gelenler öğleden sonra miting alanına doğru yürüyüşe geçti. Miting için İstanbul'un yanısıra il dışından da binlerce kişi Maltepe'ye geldi. Mitingi izlemek için de 680 gazeteci akredite edildi.

Miting alanının çevresine dev led ekranlar yerleştirildi. Alanın çevresi de 'Adalet' yazan flama ve dövizlerle çevrildi.

Alana, deniz yolu dahil 4 farklı arama noktasından giriliyor. 'Hak, hukuk, adalet' alanda atılan en sık slogan.

maltepemitingi2

Ankara'dan başlatılan yürüyüş boyunca orta yaş ve üzeri katılım sağlanırken, miting alanında gençler ve kadınların yoğun katılımı dikkat çekti. Çocuklarıyla birlikte mitinge gelenlerin çokluğu da dikkat çeken bir diğer unsur oldu.

KILIÇDAROĞLU'NUN YÜRÜYÜŞ PLANINDA DEĞİŞİKLİK 

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun miting alanına yürüyüş planında ise son dakika değişikliği yapıldı. Kılıçdaroğlu, miting alanına giden son 3 kilometreyi tek başına yürüyeceğini duyurmuştu. Ancak bu planda değişiklik yapıldı. Kılıçdaroğlu, Dragos sahilden beraberinde milletvekilleri ve bir grup yurttaşla yaklaşık 2 kilometre yürüdü. CHP lideri alana giden son 1 kilometrelik bölümde ise tek başına devam etti.

chp8

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasını, 80 metre genişliğinde ve 20 metre derinliğinde olan bir  sahneden yapacak. Sahnenin arkasında 'Adalet' yazısı olan büyük bir pankart asılı.

VALİDEN AÇIKLAMA

İstanbul Valisi Vasip Şahin, öğleden sonra yaptığı açıklamada, CHP'nin İstanbul'da yapacağı mitingle ilgili "15 bin polis görev yapıyor. Her türlü önlemi aldık. Burada güvenlik tedbirlerini en üst seviyeye aldık. İnşallah en güzel şekilde bir miting yapılır gerçekleşir. Kazasız belasız milletimizin de katılanların da memnun olduğu bir faaliyet olarak sona erer" dedi.

ONUR AKIN SAHNE ALDI

Saat 16.30'da sanatçı Onur Akın 'Bekle bizi İstanbul' şarkısıyla sahne aldı.

Adalet Mitingi'nden Miraz bebek ve annesine özgürlük çağrısı... Adalet Mitingi'nden Miraz bebek ve annesine özgürlük çağrısı...

DEV DİLEKÇE VE THEMİS HEYKELİ

Alan içinde yapımına dün başlanan uzun tutukluluk süreçleriyle, sağlık sorunları olup da cezaevlerinden tahliye edilmeyenlerle ilgili dev dilekçe "İlgili makama" şeklinde yazıldı. Dilekçenin yanında ise adaleti simgeleyen Themis Heykeli'nin resmi yer alıyor.

m3

Maltepe’deki miting alanına getirilen "İlgili makama" başlıklı dev dilekçede şu ifadeler yer alıyor.

"Pek çok devlet memuru, gazeteci ve akademisyeninÿyaygın ve muğlak kanıtlara dayalı tutuklanmaları, gereğinden uzun yargı süreçlerine maruz kalmaları ve açlık grevi, insanlara bile reva görülen vicdan yaralayıcı insani değerlerden uzak uygulamalar derhal son bulmalı.

Yargının bağımısızlığına, siyasi erklerinÿiyi niyetlerine, adaletin tecelli veÿ tesis edeceğine inanmak için OHAL’in bitirilmesini, KHK sürecinin sonlandırılmasını, haksız ve hukuksuz yargı kararlarının derhal gözden geçirilmesiniÿ ve sağlık sorunları yaşayan tutukluların durumlarının iyişleştirilmesiniÿ toplum vicdanı adına talep ediyoruz"

Dilekçenin altında Türkiye haritası ve "Türkiyeyiz" yazısı yer alıyor.

SU SORUNU İÇİN YÜRÜYOR

Öte yandan Adalet Yürüyüşü'ne toplumun çeşitli kesimleri ve farklı farklı talepleriyle katıldı.

konya

Konya İmrenler'den 'Adalet Mitingi'ne katılan Metin Ünverli  de, "Lütfen sesimizi medya duysun" diyerek mitinge katılma nedenini şöyle açıklıyor: "Çamurlu su içe içe öleceğiz. Kış ayından beri çamurlu su içiyoruz. Bütün makinelerimiz bozuldu. Bizim beldeyi büyükşehire bağlayınca mahalle oldu. Bizim  beldemiz su kaynakları ile dolu. Şu an çok kötü durumdayız. Belde olarak beni gönderdiler. Suyumuzun temiz akması için buradayım."

miting

25 GÜN BOYUNCA NURİYE VE SEMİH İÇİN YÜRÜDÜ

Hıdır Aydur da Adalet Yürüyüşü'nün başladığı ilk günden itibaren Kemal Kılıçdaroğlu'yla birlikte Ankara'dan İstanbul'a yürüdü. Aydur, 'Nuriye ve Semih yalnız değildir' pankartını neredeyse elinden hiç bırakmayarak İstanbul'a geldi. Aydur, "Yürüyüş bitti ama Nuriye ve Semih'i hâlâ bırakmadılar" diyor ve ekliyor: "25 gündür yürüyorum. Semih ve Nuriye'nin işleri verilsin diye. İkiside geri dönülmez bir yolda.

nuriye

Suçsuz bir halde cezaevindeler ve ölmelerini istemiyorum. Öğrencilerin başına geçip güzel insanlar yetiştirsinler. Onların ölmesin. İstanbul'dan Ankara'ya yine yürüyüm."

MİTİNGE ÖRDEĞİYLE GELDİ

Maltepe'deki mitinge  gelenler arama noktalarından geçirilerek alana alınıyor. Yanlarında getirdikleri çantaları x-ray cihazlarından geçirilen Türkiye'nin çeşitli illerinden gelenlerin üstleri aranıyor.

ördek

Bu arada bir kadının miting alanına kucağında ördeğiyle gelmesi dikkat çekti.

'NURİYE VE SEMİH İÇİN MAVİ GİYİP YÜRÜDÜM'

Tutuklu eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça için 'Adalet Yürüyüşü' boyunca mavi giyerek yürüdüğünü belirten CHP milletvekili Ali Şeker şunları aktardı:

"Ülkeyi kendi malı, yurttaşları da kulu gibi gören bir anlayış bu yürüyüşe lütuf olarak müsaade ettiğini söylüyor.

aliseker

Demokrasilerde bu haktır ve biz bunun kapısını açmak için 430 km adım adım buraya geldik. Devletimizi yeniden var etmek için bu yola düştük ve bu daha başlangıç."

(HABER: NERGİS DEMİRKAYA / SERKAN ALAN / HACI BİŞKİN)

Adalet Yürüyüşü'nden Adalet Manifestosu çıktıAdalet Yürüyüşü'nden Adalet Manifestosu çıktı

'Erdoğan ne yaparsa yapsın 2019'da gidecek''Erdoğan ne yaparsa yapsın 2019'da gidecek'