MHP'den yoklamaya 'evet' para cezasına 'hayır'

İçtüzük değişiklik teklifi 1 Temmuz’da Meclis'e geliyor. MHP yoklama sistemi getirilmesini istiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - AK Parti ile MHP grup başkanvekillerinin Meclis İçtüzüğü değişiklik teklifi nedeniyle bu hafta bir araya gelmesi beklenirken, MHP grubu teklifle ilgili çalışmalarını sürdürüyor.

'KEYFİYET YARATIR'

Cumhuriyet’ten Selda Güneysu'nun haberine göre, MHP, AK Parti’nin pakette yer almasını istediği bazı maddelere karşı çıkıyor; bazılarıyla ilgili AKP’yle hemfikir. MHP’nin karşı çıktığı en önemli düzenleme ise 24. dönemde uzlaşılan maddeler arasında yer alan ‘Meclis Genel Kurulu’nda huzuru bozan milletvekillerine kınama ve geçici çıkarma cezasının yanı sıra para cezası verilmesini’ öngören madde. MHP, bu maddenin uygulamaya konmasıyla birlikte ‘milletvekilleri üzerinde keyfilik yaratacağı’ endişesini taşıyor. Mevcut işleyişte, milletvekillerine gündeme geçmeden, teamül gereği yerlerinden birer dakikalık söz hakkı tanınıyordu. Bu söz hakkı pakette ‘tüzük hükmü’ne alınıyor ve MHP buna da destek veriyor.

MHP, AK Parti’nin teklifi içinde yer alan araştırma önergelerinin genel kurulda okunması uygulamasının kaldırılmasına da onay veriyor. MHP, bu düzenlemede “Genel kurulda okunması yerine önergelerin yazılı dağıtılmasının uygun olacağını” düşünüyor. MHP’nin onay verdiği bir diğer madde ise ‘yoklama istemi.’ Bununla birlikte, AK Parti grubu, grup önerilerinin yaklaşık 40 dakika olmasını, önerilerin her gün yerine haftada bir gün verilmesini ve sürenin de 5 ya da 10 dakika olmasını öneriyor. Ancak MHP ise önerilerde her partinin söz hakkının olması gerektiğini savunuyor. Mevcut sistemde, usul tartışması açılıp açılmaması konusunda, genel kurulu yöneten TBMM başkanvekiline takdir yetkisi verilmiyor. Pakette yer alan düzenlemeyle bu yetki, “Başkan isterse usul tartışması açabilir” şeklinde düzenleniyor. MHP, bu düzenlemeyle ‘başkana takdir yetkisi verilmesine’ karşı çıkıyor.

Kaynak: MHP ‘para cezası’na karşı