MHP’li muhalifler iptal sonrası yol ayrımında!

Tüzük kurultayı mahkeme tarafından iptal edilen MHP’li muhalifler bundan sonra ne yapacak? Masada yeni bir kurultay çağrısı da var, yeni bir parti süreci de.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - MHP'de 700'den fazla delegenin imzasıyla yapılan tüzük kurultayı tam 1 yıl sonra mahkeme tarafından iptal edildi. Şimdi gözler muhaliflerin bundan sonra atacağı adımlara çevrildi. Masada yeni parti de var, Çağrı Heyeti’nin başlatacağı yeni bir Kurultay süreci de.

Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin verdiği iptal kararına karşı istinaf mahkemesinde itiraz yolu açık. Ancak ilk derece mahkemenin kararını sert dille eleştiren muhalifler bu safhadan sonra bir üst mahkemeden de lehte bir karar çıkmayacağı görüşünde. Bu nedenle itiraz edip ne zaman nasıl sonuçlanacağı bilinmeyen bir hukuki mücadele tercih edilecek gibi görünmüyor.

ÇAĞRI HEYETİ NE YAPACAK?

Ancak hukuki açıdan işlemesi gereken ayrı bir nokta daha var. O da mahkeme sadece yapılan olağanüstü tüzük kurultayı ve alınan kararları iptal etti. Bu olağanüstü kurultayı toplayan mahkemenin atadığı Çağrı Heyeti ise duruyor. Muhalifler Kurultay toplamak için atanan bu Çağrı Heyeti’nin şimdi hukuken yeni bir kurultay sürecini başlatması gerektiği görüşünde. Hukuken bunun zorunlu olduğu ifade ediliyor ama bundan sonra nasıl bir süreç işleyeceğini zaman gösterecek.

MUHALİFLER KARAR SONRASI YOL AYRIMINDA

Kararın hukuki boyutu tartışılacak ama asıl sonuçları siyasi olacak. “Yeni parti” için bu duruşmayı bekleyen muhalifler yol ayrımına geldi. İptal kararı sonrası verilen mesajlar da bunun işareti. Yargı yoluyla kongrenin engellenebileceğini söyleyen Meral Akşener, “Ama engellenemeyecek bir şey var. O da milletimizin mevcut kötü gidişattan duyduğu rahatsızlık ve bundan kurtulma yolunda giderek artan istek ve arzu. Zamanı gelmiş bir düşünceyi önlemeye ne yargının ne de kimsenin gücü yetmez” dedi. Akşener’e yakın isimlerden Müsavat Dervişoğlu da “Artık bu işin Yargıtay’ı, İstinaf’ı, AYM’si yok. Evli evine, yolcu yoluna” dedi.

GÜÇ BİRLİĞİ DEVAM EDECEK Mİ?

MHP’de değişim için birlikte yola çıkan Meral Akşener, Koray Aydın, Ümit Özdağ ve Sinan Oğan’ın bundan sonra birlikte yol alıp almayacağı bilinmiyor. Ancak Koray Aydın’ın MHP dışında yeni bir oluşuma sıcak bakmadığı sır değil. Mahkeme kararı sonrasında paylaştığı, “Türk milleti, MHP ve ülkücü hareket için mücadelemizi sonuna kadar sürdürmeye azimli ve kararlıyız” mesajı da Aydın’ın MHP içinde kalacağı şeklinde yorumlandı. Diğer üç ismin ise yeni oluşumda birlikte hareket edebileceği konuşuluyor.

İSTİŞARE BAYRAM SONRASI

Muhalif isimler istişare için bayram sonrası bir araya gelecek. Yapılacak görüşmede hem Çağrı Heyeti’nin yeni bir kurultay için imza toplaması durumunda alınacak tavır hem de yeni parti masaya yatırılacak. MHP’li muhalifleri yaz aylarında büyük hareketlilik bekliyor.

Etiketler MHP muhalif yol ayrım