CHP, kontrollü darbe iddiasının arkasında

CHP'den 15 Temmuz Darbe Araştırma Komisyonu Raporu şerhinde 'kontrollü darbe' ifadesi tekrarlandı. Ana muhalefet partili milletvekili Sezgin Tanrıkulu darbe girişimi ile ilgili olarak Marquez'in 'Kırmızı Pazartesi' kitabına gönderme yaptı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP, 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili "kontrollü darbe" iddiasını sürdürdü. Muhalefet şerhinde, 15 Temmuz için, "Hain darbe girişimi öngörülen, önlenemeyen ve sonuçları kullanılan kontrollü bir darbedir" denildi.

15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu'nun raporuna CHP şerh düştü. Muhalefet şerhini Komisyon'un CHP'li üyeleri Aykut Erdoğdu, Sezgin Tanrıkulu, Aytun Çıray ve Zeynel Emre Meclis'te basın toplantısı ile açıkladı.

Erdoğdu, "Asıl rapor bu, Komisyon raporu ancak buna şerh olabilir" sözleriyle açıkladığı muhalefet şerhini 'darbe girişiminde hayatını kaybeden ve yaralananlara' adadıklarını söyledi. Darbe girişimi gecesi yaşanan gelişmelerle ilgili çok sayıda soru soran Erdoğdu sonuç olarak, "15 Temmuz hain darbe girişimi öngörülen, önlenemeyen ve sonuçları kullanılan kontrollü bir darbedir" dedi.

CHP'li Aytun Çıray, cemaatle ilgili 2004 MGK raporuna dikkat çekti, bunun uygulamaya geçmeme sürecinde iktidarın sorumluluğuna dikkat çekti. 15 Temmuz'un bedeli zaman içinde daha da ağırlaşarak hissedilecek bir sosyal travma olduğunu belirten Çıray, "İşte Türk Milleti'ne benzerine Holywood filmlerinde bile rastlanmayacak dehşet verici bir travma yaşatan bu hain kalkışmanın diğer hukuki ve adli sorumlusu AKP iktidarlarıdır" dedi.

'KIRMIZI PAZARTESİ' BENZETMESİ

CHP'li Sezgin Tanrıkulu, darbe girişimini haber verilmiş ama önlenemeyen bir cinayeti anlatan "Kırmızı Pazartesi" ile anlattı, "5 Temmuz Türkiye'nin "kanlı Cuma'sıdır" dedi. Darbe girişimi gerçekleşse ne olacaksa bugün de aynısının yaşandığını anlatan Tanrıkulu, "Çok yaygın mağduriyet ülkenin toplumsal barışını yeni örgütlerle karşı karşıya bırakabilir" denildi. Tanrıkulu, tahliye edilen damatlarla ilgili ise, "Dayılar değil kayınbabalar dönemi başladı. Adaletin sadece damatlar üzerinden işlemesi kabul edilemez. Etkili kayınbabaları olan damatlar değil tüm mağdurlar serbest bırakılmalı" dedi.

Darbenin siyasi ayağıyla ilgili soru üzerine Erdoğdu, "Bu darbenin siyasi ayağı AKP'dir. Bunu savcılıklar ortaya çıkaracaktır" dedi.

CHP’den Kürtçe yasağı iddiası: Sorumlu Kemalizm değil 12 EylülCHP’den Kürtçe yasağı iddiası: Sorumlu Kemalizm değil 12 Eylül

Erdoğdu, "Kontrollü darbe" iddiasıyla ilgili eleştirilere de, "Biz bir tiyatro demiyoruz. Kastımız bu değil. Bahsettiğimiz ve delillerle ortaya koyduğumuz "öngörülen, önlenemeyen ve sonuçları kullanılan kontrollü bir darbe olduğudur" dedi.

15temmuz1 Kitapla aynı adı taşıyan filmden 'cinayet anı' sahnesi...

Kırmızı Pazartesi ne anlatır?

Kolombiyalı yazar Gabriel Garcia Marquez'in 'Kırmızı Pazartesi' kitabı, işleneceğini herkesin bildiği, engel olmak için kimsenin bir şey yapmadığı bir namus cinayetinin hikayesidir. Marquez, çocukluğunu geçirdiği kasabada yaşanan bu olayı 'büyülü gerçekçilik' akımına uygun olarak anlatmış ve kitap dünya edebiyatının unutulmaz eserleri arasına girmiştir.