AK Parti tüzüğüne 'mankurt' benzetmesi

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, AK Parti'nin "teklik" vurgusu yapacağı tüzük değişikliğini değerlendirdi. Kürkçü, "Bu mankurt tüzüğü" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Yeni bir "demokrasi ve barış planı" çağrısı yapılan HDP kongresinde, AK Parti'nin yarın yapacağı kongresinde "tek millet, vatan, bayrak, devlet" ifadesinin yer alacağı tüzük değişikliğine "mankurt" tepkisi geldi. HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Ergenekon ve MHP'nin taşıdığı mirasa AKP'yi de ortak ettiğini söyleyerek, "Bu mankurt tüzüğü" dedi.

Kürkçü, AK Parti'nin yapmayı planladığı tüzük değişiklik için şunları söyledi:

"Bu iktidar partisinde eşit yurttaşlık, barış iradesinin olmadığını gösterir. Ergenekon ve MHP taşıdığı mirasa AKP'yi ortak etmiş oldu. Bu mankurt tüzüğü. Tayyip Erdoğan'ın ifadesiyle kendine ait olmayan fikirleri kendinin gibi savunarak mecburen faşistlik yapıyorlar. Öyle olunca ortaya da böyle bir tüzük çıkıyor. Bunlar yapılır ama ama tarihte bitmemiş bir savaş, sonu gelmemiş bir diktatörlük, yıkılmamış bir istibdat rejimi yok. Bunu biz yaşarken görsek iyi olur."

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, Türkiye'deki sorunların temelinde tekçi bakış açısı olduğunu belirterek, "Bu zamanın ruhunu anlamamak Orta Doğu'yu yorumlayamamak, kendi ihtiraslarına saplanma dışında anlaşılmaz" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, parti tüzüğünün 4'üncü maddesine, “AK Parti yukarıda belirtilen temel amaç ve hedefler doğrultusunda ‘tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet’ anlayışını sarsılmaz bir ilke olarak kabul eder” ibaresinin ekleneceğini açıklamıştı.

MANKURT NEDİR? 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2015 yılında Almanya Başbakanı Angela Merkel'e, Türkiye'ye gelme çağrısı yapan akademisyenler ve 1 Şubat 2017'de "FETÖ üyeleri" için "mankurt" benzetmesini yapmıştı.

Türk Dil Kurumu, mankurtun anlamını "Ulusal kimlikten uzaklaşan, içinde bulunduğu topluma yabancılaşan" şeklinde açıklıyor.

Mankurttan, eski Türk, Kazak ve Kırgız efsanelerinde de bahsediliyor. Efsanelerde, mankurt haline getirilecek kişinin önce saçının kazındığı, başına ıslak deve derisi sarıldığı anlatılıyor. Güneş altında bırakılan kişinin başındaki deve kurudukça gerilir, saçların dışa doğru uzamasını engeller. İçe doğru uzayan saçlar beyne doğru ilerler ve büyük acılar hissettirir. Akıl sağlığını yitiren kişi, verilen emirleri sorgulamadan yapan bir köleye dönüşüyor.

AK Parti'de 3 dönem kuralı esnetiliyorAK Parti'de 3 dönem kuralı esnetiliyor