Kaboğlu: AYM’ye de AİHM’e de gidilebilir

İbrahim Kaboğlu, Adalet Bakanı Bozdağ’ın AYM'ye gidilemez sözlerini yorumladı. Kaboğlu, 'AYM’ye de AİHM’e de gidilir' dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Anayasa Hukuku Profesörü İbrahim Kaboğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın YSK’nın kararları ile ilgili olarak Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) gidilemeyeceğine dair sözlerini değerlendirdi. Bianet’te yer alan haberde, AYM’ye YSK’nın kararını götürmenin önünde bir engel olmadığını söyleyen Kaboğlu, AİHM’e de gidilebileceğini ifade etti.

Bozdağ'dan 'Danıştay' yorumuBozdağ'dan 'Danıştay' yorumu

'BAKANIN YETKİSİNDE DEĞİL'

Kaboğlu, Adalet Bakanı’nın böyle bir açıklama yetkisi olmadığını belirterek, “AYM’ye ve AİHM’e başvuru hakkı bir bireysel haktır. Kimin başvuracağı, başvuru yollarının nasıl kullanılacağı Adalet Bakanı’nın yetkisinde değil” dedi. Kaboğlu “Hem muhalefet partileri götürebilir, hem de seçmenler bizim oy hakkımız ihlal edildi diye diye götürebilir” dedi.

Kaboğlu, “AİHM açısından bu konu İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi’nde düzenleniyor: Serbest seçimleri düzenleme hakkı. Referandum da zaten en büyük seçimdir. Dolayısıyla yasama seçiminin yararlandığı bir alanda halk oylaması yararlanamıyor demek bir görüş ifade etmektir ama insan hakları, Avrupa hukuku açısından geçerli bir görüş değildir. Bu konularda az konuşsalar halk oylamasının sonuçlarının haksızlığını bu kadar teşhir etmemiş olurlar” dedi.