'Amaç Erdoğan'a üçüncü dönem yolunu açmak'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, başkanlık sistemiyle Meclis'i fesih yetkisinin getirilmek istendiğini belirterek, "İkinci dönemin sonunda Meclis'i feshedebilir. Kendisi de seçime gider. Böylece ne olacak? 5 yıllık süreyi doldurmadığı için üçüncü dönem de seçilme ihtimali olacak. Asıl amaç bu" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, yeni anayasa değişikliğiyle çift başlılığın ortadan kalkacağı yorumlarına, asıl yeni sistemde çift başlılık olacağı değerlendirmesiyle karşılık verdi ve "İllerde kavga çıkacak" dedi.

Kılıçdaroğlu, Bursa'nın İnegöl İlçesi'nde muhtarlar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi. Anayasa değişikliği referandumuna ilişkin açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, 'Çift başlılık bitecek' yorumlarını değerlendirdi: "Devletimizde çift başlılık yok. Bizim devletimizde ve bütün demokrasilerde, kamuda görev alan herkesin görev alanı tanımlanmıştır. Kim tanımlamış? TBMM; 550 milletvekilinin olduğu yerde herkesin görev alanı bellidir. Çift başlılık ne zaman çıkar? Ben, kendi görev alanım dışına çıkıp, bir başkasının görev alanına müdahale edersem çift başlılık olur. Anayasa değişikliğine 'evet' dersek ne olur? Devlette çift başlılık olur; çünkü seçilecek olan başkan, hem cumhurun başkanı hem bir partinin genel başkanı olacak. İki başlılık, hem başkan hem bir partinin genel başkanı."

Kılıçdaroğlu, 16 Nisan'da yapılacak anayasa değişikliği referandumuna ilişkin "Önümüze gelen anayasa değişikliğine göre, başkan iki dönem seçilebiliyor. Üçüncü dönem seçilemiyor. İkinci dönemin sonunda Meclis'i feshedebilir. Kendisi de seçime gider. Böylece ne olacak? 5 yıllık süreyi doldurmadığı için üçüncü dönem de seçilme ihtimali olacak. Asıl amaç bu" dedi.

KAÇ BAŞKAN YARDIMCISI OLACAK?

Getirilmek istenen sistemde kaç başkan yardımcısının olacağının da belli olmadığını vurgulayan CHP lideri, "Örnek Afganistan ve iki yardımcısı var başkanın. Seçimle geliyorlar. Bizde başkan seçimle geliyor ama kaç başkan yardımcısı olacak kimse bilmiyor. Bir kişinin keyfine bu bırakılır mı. Bir başkan iki tane, bir başkası 1500 tane tayin etti. Engel var mı buna, yok. 'Bilemedin 3 tane' olacak deniyor, yazsanıza kaç tane olacağını anayasaya. Peki kaç bakan olacak? Başbakan olmayabilir, evet bir tercihtir ama bakan sayısı belli değil. Yine bir kişinin tercihine bağlı, dilerse hiç bakanlık kurmaz ve başkan yardımcılarıyla çalışır. Her şey yine bir kişinin keyfine göre" eleştirisinde bulundu.

'DUVAR ÖRÜLÜYOR'

Mevcut sistemde yurttaşların Meclis'e gelerek sorunlarının çözümü için ilinin milletvekilleriyle görüşebildiğini anlatan Kılıçdaroğlu, "Sorun çözülür ya da çözülmez ama sıradan bir vatandaş bile kendi milletvekiline ulaşıp derdini anlatıyor. Yeni modelde hiçbir bakan milletvekili olmayacak. Hiçbir başkan yardımcısı da milletvekili olmayacak. Yani başkanla Meclis'in arasına duvar örülüyor. Vatandaş derdini nereye anlatacak, Meclis'e niye ve hangi gerekçeyle gelecek? Bu doğrudur diyorsanız 'evet', yanlış ve saçma diyorsanız 'hayır' oyu kullanacaksınız" çağrısında bulundu.

(HABER MERKEZİ)