'Sandık korkusu' etkinlikleri iptal ettirdi!

Yurt dışında referandum sandıklarının kurulmasına 5 gün kaldı. AK Parti sandık izinlerinin iptali tehlikesine karşı önlem olarak Almanya ve Hollanda’da etkinliklerini iptal etti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Almanya ile başlayan Hollanda ile tırmanan yurt dışı referandum propagandası geriliminde AK Parti sürpriz bir karar aldı. Her iki ülkedeki referandum için planlanan parti etkinlikleri iptal edildi.

Etkinliklerin iptal edilmesiyle ilgili açıklamalar AK Parti’nin yurt dışı teşkilatlarının yöneticilerinden geldi ama açıklamalarda “karar Ankara’da alındı” denildi.   Ankara kulislerine göre, alınan bu kararın arkasında önümüzdeki günlerde yurt dışında kurulmaya başlanacak sandıklarla ilgili “izinlerin iptal edilme” tehlikesi var. Bakanların programlarını iptal eden ülkelerin gerilim devam ederse veya yeni gelişmelerle daha da tırmanırsa sandık izinlerini iptal etme riski var. Bu tehlikeye karşı önlem olarak etkinliklerin iptaline karar verildi.

OLİMPİYAT STADI KİRALANDI

Türkiye’nin yurt dışındaki büyükelçilik ve konsolosluklarında sandık kurmasının önünde bir engel yok. Ancak mevcut temsilcilikler seçmen sayısının çok yüksek olduğu Almanya gibi ülkelerde yeterli olmuyor. Bu nedenle son seçimlerde başta Almanya olmak üzere yurt dışı seçmen sayısının çok yüksek olduğu ülkelerde ayrıca belirli noktalara sandıklar kuruldu ve bu şekilde daha çok seçmenin oy kullanması sağlandı. 2014 Cumhurbaşkanlığı seçiminde Berlin Olimpiyat Stadı ve bazı fuar alanları oy kullanılması için kiralanan yerler oldu. 2015 Haziran ve Kasım seçimlerinde de fuar alanları ve lokaller kiralanarak oy kullanılması sağlandı.

ALMANYA’DAN İZİN ÇIKTI

16 Nisan referandumu için de Almanya’da temsilcilikler dışında sandık kurmak için izin başvurusu yapıldı. Türkiye’nin talebi Almanya makamlarınca onaylandı. Fiziki alt yapısı yeterli olmayan konsolosluklarda lokaller kiralanarak sandık kurulabilecek.

EN ÇOK YURT DIŞI SEÇMEN ALMANYA’DA

Yüksek Seçim Kurulu verilerine göre, yurt dışında referandum için oy kullanacak seçmen sayısı yaklaşık 2 milyon 900 bin. Yurt dışı seçmenler 57 ülkede 119 temsilcilikte ve 32 gümrük kapısında oy kullanabilecek. Yurt dışında en çok seçmen Almanya’da bulunuyor. Almanya’yı Fransa, Hollanda, Belçika ve Avusturya izliyor.

ALMANYA 27 MART’TA OY KULLANMAYA BAŞLIYOR

Seçimlerde yurt dışı oy kullanma takvimi yurt içinden farklı. Gümrük kapılarında 27 Mart Pazartesi günü sandıklar kurulmuş olacak ve 16 Nisan’a kadar bu sandıklarda oy kullanılabilecek. Yurt dışı temsilciliklerde ise ülkelere göre farklılıklar var. Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa ve İsviçre’deki temsilciliklerde sandıklar 27 Mart Pazartesi günü kurulacak. Hollanda’nın aralarında olduğu bir çok ülkede ise sandıklar 5 Nisan’da kurulacak. Temsilciliklerdeki oy kullanma takvimi 9 Nisan’da son bulacak. (DUVAR)