'Evet çıkarsa sadece Resmi Gazete okuyacağız'

Muhalefet milletvekilleri, seçmenleri 'Hayır'a ikna etmek için taktik geliştiriyor. Meclis'in Cumhurbaşkanı kararnameleriyle işlevsiz hale geleceğini söyleyen milletvekilleri, “Gazete değil artık sadece Resmi Gazete okuyacağız” diyecek.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Parlamenter sistemden partili cumhurbaşkanlığına geçişi öngören anayasa değişikliği için referandum çalışmaları hızlandı.

Meclis'in tatile girmesiyle sahaya çıkmaya hazırlanan muhalefet partisi milletvekilleri vatandaşı “Hayır”a ikna etmek için taktik geliştirmeye başladı. Bugüne kadar Meclis çalışmalarında “tek adam” olarak nitelendirilen sistem, bu kez vatandaşa örneklerle anlatılacak. “Parlamento güçlendirilecek” söylemi “Parlamento 550 vekilden 600'e çıkarılarak güçlendirilmez, yasama yetkisi arttırılarak güçlendirilir” denilerek çürütülmeye çalışılacak. Tek parti iktidarına rağmen Meclis'te çıkarılmak istenen tartışmalı bazı kanunların nasıl geri çevrildiği anlatılacak.

CİNSEL İSTİSMAR VE KIDEM TAZMİNATI

Anlatılacak örnekler şöyle:

-Cinsel istismar suçlarına af getiren düzenleme büyük tepki çekince geri çekildi. Şimdi bu sistemde bir kararname ile Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girecek. Tecavüzcü ertesi gün çıkacak toplumun arasına karışacak.

-Çalışanların en büyük güvencesi ve hakkı kıdem tazminatını kaldırmak için 4 kez adım attılar, hepsini geri püskürttük. Şimdi bir gecede bu haklar elden gidebilir.

-Yıllardır 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nu değiştirip tüm memurları sözleşmeli statüye çevirmeye çalışıyorlar. Yeni sistemde bunu bir imzayla yapabilecekler.

1 MART TEZKERESİ ANLATILACAK

Askerle ilgili tezkere çıkarma yetkisinin de Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile tek başına bir yetki olarak kullanılma tehlikesine dikkat çekilerek 1 Mart tezkeresi ile Meclis'in nasıl tarihin akışını değiştirdiği anlatılacak.

'MECLİS DUBAİ MECLİSİ'NE DÖNECEK'

Çoğunluk partisinden olan bir Cumhurbaşkanının kararname yetkisi varken Meclis'te Komisyon aşamasından Genel Kurul'a bazı yasalarda haftalar sürecek bir mesaiyi beklemeyeceğini anlatacak olan vekiller “Hiç bir yasa tartışılmayacağı için artık gazete değil, Resmi Gazete okuyacağız. Meclis'te Dubai Meclisi'ne dönecek. Bir karış toz içinde ancak turist gezdiririz” diyecek.