Kılıçdaroğlu: Bir kişi devleti 24 saatte ele geçirebilir

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, oylamaya sunulan anayasa değişikliğinin, devletin tüm kurumlarını tek bir kişiye verdiğini belirterek, "Başkan isterse 24 saatte devleti ele geçirebilir" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı canlı yayında tartışmaya çağıran Kılıçdaroğlu "Siz yarım saat konuşun bana 15 dakika verin" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'tek adam rejimi'ne karşı çıkmak için referandumda 'Hayır' oyu verilmesi çağrısında bulundu.

Kılıçdaroğlu'nun muhtarlar buluşmasında yaptığı konuşmada şu başlıklar öne çıktı:

MERKEZ BANKASI DAHİ KAPATABİLİR: Eğer başkan isterse asgari ücreti bir günde dondurabilir. Böyle bir yetkisi olacak. Başkanın kaç yardımcısı olacak? İsterse 500 yardımcısı olacak. Bakan sayısı kaç olacak? Belli değil, başkanın takdirine bağlı. Müsteşar kim olacak? Üniversite mezunu olup olmamasına bakmayacak. Devletin tüm kurumları tek kişinin eline veriliyor. Başkan kızdı diye Merkez Bankası'nı kapatabilir.

550 MİLLETVEKİLİ NEYİMİZE YETMİYOR: Yeni modelde başbakan yok, TBMM'ye gelip güvenoyu istemek de yok. Meclis yetkileri elinden alınmış, ikinci sınıf bir Meclis. Milletvekili sayısı neden 600? 550 sayısı neyimize yetmiyor?

DOĞRU OLAN HANGİSİ?: Bu modelde başkan arzu ettiğinde TBMM’ye feshediyor. Mevcut anayasada da feshedebilir ama 45 gün içinde hükümet kurulmazsa diyor. Yeni modelde olan doğru mudur? Muhtar kardeşlerim ellerini vicdanlarına koyup sorsunlar. Bütün muhtarların ömrü bir kararnameye bağlı. Yetki veriliyor. Böyle bir yetkiyi bir kişiye vermek doru mudur yanlış mıdır?..

YARGI BAĞIMSIZLIĞI BİTİYOR: Düşünün CHP’nin genel başkanı hakim tayin ediyor. Düşünün başka bir partiliye güvenir mi? Her şey bir kişi oluyor. Yargı bağımsızlığı, yasama yürütme tamamen bir kişinin kontrolünde oluyor. Bir kişinin kontrolünde olduğu zaman sorun çıkar. ‘E olsun ne olacak ki’ diyen arkadaşlar olabilir. ‘Bir kişi hakim de savcı da vali de kaymakam da tayin etsin. E ne olacak?’ Bunu düşünen vatandaşlarımız da olabilir. Adaletin çok daha ötesinde başka bir tehlike var. Temel tehlikeyi unutmamak lazım. Bir kişiyi ikna ettiğiniz zaman en geç 24 saat içerisinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni ele geçirirsiniz. En geç 24 saat içerisinde. Kızıyorlar; ‘FETÖ 35 yıldır devlette yapılandı. 35 yıla gerek yok, 1 kişiyi ikna ettiğiniz zaman 24 saatte ele geçiriyorsunuz.

BANA 15 DAKİKA VERİN: ('Kılıçdaroğlu yalan söylüyor' diyen Erdoğan'a) İstedikleri televizyon kanalına çıkalım. Çıksınlar beni mahcup etsinler. Yanlış biliyorsam ben de öğrenmiş olayım. Siz yarım saat konuşun bana 15 dakika verin, ona da razıyım.

TAMAM DEDİLER: 15 Temmuz darbesinden sonra Saray’a gittik. Ben Sayın Cumhurbaşkanı’na ile Başbakan’a ve Devlet Bahçeli’ye, yargı bağımsızlığının ne kadar önemli olduğunu anlattım. Gelin anayasada önce bunu sağlayacak düzenlemeleri yapalım dedim, tamam dediler. Anlaştık. İki toplandık, ondan sonra kimse toplantıya gelmedi. Sonra anayasa değişikliği için gelin, başkanlık sistemi dediler. Biz bu sisteme karşıyız, parlamenter sistemde neyi öngörüyorsanız gelin konuşalım dedik. Sorunu çözelim dedik. Hayır başkanlığı getireceğiz dediler. Biz bunu uygun görmüyoruz dedik. Olay budur…"

(HABER MERKEZİ)