Sürpriz görüşmede kabine revizyonu iddiası

Yıldırım-Bahçeli buluşması referandum Kabine revizyonu iddialarına yol açtı. CHP’li Özel, “Öyle bir açmazdalar ki MHP tabanını ikna etmek için belki birkaç bakanlıkla yola devam edebilirler” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasındaki sürpriz görüşme Ankara kulislerini hareketlendirdi. Referandum öncesinde bir kabine revizyonu ihtimali konuşuluyor.

Kabine revizyonu AK Parti ile MHP’nin 'anayasa uzlaşması' sonrası sık sık gündeme geldi. En son Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım’ın 1 Şubat’ta 3 saati geçen görüşmesinde de bu konunun ele alındığı iddia edildi. Kulislere göre MHP’ye 2 ya da 3 bakanlık verilecek, böylece “iktidar ortağıyız” görüntüsü ile kararsız MHP seçmeni ikna edilmeye çalışılacaktı.

Başbakan Binali Yıldırım’ın MHP lideri Bahçeli’ye yaptığı bu görüşme davetinde işte bu öneriyi götürebileceği konuşuluyor. Anayasa değişikliğinin Meclis’teki görüşmeleri sırasında, “Kabine için bir teklif gelirse, anayasa değişikliğini gölgeleyecek, pazarlık anlamına gelecek bir yaklaşımı kabul etmeyiz” diyen Bahçeli’nin ne diyeceği merak konusu.

'MHP TABANINI İKNA İÇİN 1-2 BAKANLIK VERİLEBİLİR'

Bu kritik görüşme muhalefetin de takibinde. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Bu görüşmenin geçmişteki uzlaşı ve gelecekteki ortaklığın iki tarafının yaptığı bir görüşme gibi görülebilir. Öyle bir açmazdalar ki MHP tabanını ikna etmek için belki birkaç bakanlıkla yola devam etme gibi bir şey olabilir. Ama bu görüşme iki tükenmiş kişinin görüşmesi. Biri attığı imzayla kendi makamını ortadan kaldırıyor. Öbürü aldığı tutumla yıllardır içinde bulunduğu siyasi geleneği ortadan kaldırıyor. Bu iki tükenmiş ne konuşursa konuşsun, ikisini de aşan iradeyle bu halk geleceğine sahip çıkacak. Biz onların Bakanlık pazarlığı ile ilgili değiliz. Ne kendilerini ne partilerini içinde bulundukları durumdan kurtaramazlar.”

AK PARTİ-MHP RUH İKİZİ

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım da, "MHP’li 1-2 kişinin kabineye girmesi konusu olmasa bile ruh ikizliği yaşıyorlar. Hükümetin tamamı MHP’den oluşsa da umurumuzda değil. Bu hükümetin yönetim biçimi ve aklı tam bir despotizme tekabül ediyor" dedi.