Sormadan duramayan vekil!

Bazı günler 20-25 soru önergesi veren CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer'i bakanlar uyardı: Bizim bürokratlara görünme!..

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Meclis'te milletvekillerinin en önemli denetim araçlarından biri soru önergeleri. Milletvekilleri bilgi almak, gelişmeleri takip etmek ve bazı sorunları gündeme taşımak için Başbakan ve Bakanları soru yağmuruna tutuyor.

Daha çok muhalefet partilerinden milletvekillerinin kullandığı bu denetim mekanizmasında CHP Milletvekilleri rekor kırıyor. Soru önergesi sayısında ilk üçe giren isimlerden biri de CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer.

1 Kasım seçimlerinde Meclis'e giren Gürer, kimi zaman bir köyde yaşanan elektrik kesintisinin nedenini, kimi zaman bir kasabanın ışıklandırma sorununu Meclis gündemine taşıyor. Daha çok seçim bölgesinin sorunlarını gündeme getiren Gürer, Suriyeli vatandaşların sorunundan, televizyon dizilerindeki şiddete de eğiliyor.

Bugüne kadar 1052 yazılı soru önergesi, 380 soru önergesi toplam 1432 önerge hazırlayan Gürer'in Meclis Araştırması açılması için hazırladığı önerge sayısı da 100'e yaklaştı. Bir günde 50'ye yakın soru önergesi yazabildiğini, bazı günler Meclis Başkanlığı'na 25'e yakın soru önergesi verdiğini söyleyen Gürer, nasıl çalıştığını Gazete Duvar'a anlattı:

'MECLİS'E ÇAYCILARDAN ÖNCE GELİYORUM'

"Tüm soruları kendim araştırıyor, kendim yazıyorum. Sabah 07.30'da Meclis'e geliyorum. Çay ocağı daha açılmamış oluyor. Meclis kapanırken gidiyorum. Ülkemin sorunlarını biliyorum. Bölgemi tanıyorum. Bunların hepsini bakanlara yansıtıp takip etmeye çalışıyorum. Tatilde de boş durmam. Kahve kültürüm yok. Cumartesi-pazar oturup soru hazırlıyorum. Bir günde 50-60 soru önergesi hazırlayabiliyorum. Severek de yapıyorum Çocuklarım, "Bize zaman ayırmıyorsun" diye kızıyor. Ama aldığım sorumluluk gereği yapmam gerek."

'BİZİM BÜROKRATLARA GÖRÜNME!'

Gürer'in yazdığı yüzlerce soru önergesi bu önergeleri yanıtlayan farklı bakanlıklardaki çok sayıda çalışanı da zorluyor. CHP'li Gürer bu nedenle bazı bakanların kendisine, "Bizim bürokratlara görünme" diye takıldığını anlatıyor.

'EN SEVMEDİĞİ YANIT...'

Soru önergelerinin büyük kısmına yanıt aldığını söyleyen Gürer'in en sevmediği yanıt ise, "Bu konuda çalışma yapılıyor..." Bunun "Baştan savma" anlamına geldiğini söyleyen Gürer vazgeçmiyor, bir süre sonra yeni bir önerge hazırlıyor, "Bu konuda yapılan çalışma hangi aşamaya geldi? Ne yaptınız?" diye tekrar soruyor.

Soru önergelerinin hem bilgilenme hem de sorunu gündeme taşıma açısından önemli olduğunu söyleyen Gürer, "İktidar milletvekillerine de faydam oluyor. Israrla takip ettiğim çalışmalar sonlanınca onlar da açılışına gidip, sonrasında da propaganda yapıyor" diyor.