Cumhurbaşkanına kararname yetkisi kabul edildi

Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka, Meclis'teki anayasa değişiklik görüşmeleri sırasında kendisini kürsüye kelepçeledi. Nazlıaka'nın etrafında toplanan AK Parti'li vekiller, kelepçeyi çıkardı. Yaşanan arbedenin de yere düşen CHP'li Şavak Pavey'in protezi çıktı. Darp edilen HDP'li Pervin Buldan ise, hastaneye kaldırıldı. 3 saatlik aranın ardından başlayan görüşmelerde teklifin 8'inci maddesi kabul edildi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Anayasa görüşmelerinin 8. maddesi üzerinde görüşmeler başlarken bağımsız milletvekili Aylin Nazlıaka kürsüye doğru yürüdü. Nazlıaka bu sırada MHP sıralarına seslenerek, milletvekillerini vicdana davet etti.

Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, Nazlıaka'nın kürsüye gelmesi üzerine "Sizi buraya çağırmadım. İçtüzüğü ihlal ediyorsunuz. Yerinize geçin" diye uyardı. Bahçekapılı idare amirlerini de göreve davet etti.

Ancak, bu arada Nazlıaka'nın bir elini kürsüye kelepçelediği görüldü.

Bunun üzerine Bahçekapılı oturuma ara verdi.

Aranın ardından HDP'nin kadın milletvekilleri kürsüye giderek Nazlıaka'yı ikna etmeye çalıştı. CHP İdare Amiri Rufan Köse de Nazlıaka'yı ikna etmeye çalıştı.

ANAYASA GÖRÜŞMELERİNİ CANLI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

5 dakika aranın ardından kürsüye dönen Bahçekapılı bu kez 45 dakika ara verdiğini söyleyerek, Genel Kurulu kapattı.

BAHÇELİ ARADA AYRILMADI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli verilen arada genel kuruldan ayrılmadı. Nazlıaka, kürsüden yerinde oturan Bahçeli'ye çağrı yapmayı sürdürdü. Bahçeli bir süre sonra milletvekilleriyle birlikte Genel Kurul'dan ayrıldı. Nazlıaka, Bahçeli'nin arkasından "En azından milletvekillerinizi serbest bırakın, diledikleri gibi oy kullansınlar" diye seslendi.

SÖZ HAKKI SERZENİŞİ

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Nazlıaka'nın yanına gitti. Nazlıaka'nın, bağımsız milletvekili olması nedeniyle Genel Kurul'da söz hakkı kullanma hakkına sahip olmamasıyla ilgili serzenişte bulunduğu duyuldu. Elitaş, Nazlıaka'yı bir süre dinledikten sonra bir şey söylemeden yanından ayrıldı.

'MECLİS'İ KELEPÇELEMEK İSTİYORLAR'

Nazlıaka'nın, yanına gelen milletvekillerine, "Meclisi kelepçelemek zincirlemek istiyorlar. Kendimi kelepçeleyerek buna engel olmak istiyorum. Nereye kadar devam edebilirsem devam edeceğim" dediği öğrenildi.

AK PARTİ'Lİ VEKİLLERDEN MÜDAHALE

Kürsünün etrafını saran AK Parti milletvekilleri, Aylin Nazlıaka'nın kelepçesini çıkardı. CHP'li vekiller Gürsel Tekin ve Bihlun Tamayligil, Nazlıakay'ı, Genel Kurul'dan çıkardı.

Bu arada AK Parti milletvekili Gökçen Özdoğan Enç ile HDP'li kadın milletvekilleri arasında gerilim yaşandı. HDP'li Beştaş, "Meclis Başkanvekiline nasıl tekme atarsın" diye bağırdı. CHP'li milletvekilleri de Şafak Pavey'e vurulduğunu söyleyerek tepki gösterdi.

CHP milletvekili Şafak Pavey'in arbedede yere düştüğü, Burcu Çelik Özkan'ın da saçlarının çekildiği görüldü.

CHP'den yapılan açıklamada "Değerli arkadaşlar Genel Kurul'daki tartışma sırasında İstanbul Milletvekilimiz Şafak Pavey, AKP Antalya milletvekili Gökçen Özdoğan Enc'in itmesi sonucu yere düşmüş ve kol protezi çıkmıştır" denildi.

Beştaş'ın tekme atıldığını söylediği HDP milletvekili Pervin Buldan ve Aylin Nazlıaka revire götürüldü. Bacağına ve göğsüne darbe aldığı öğrenilen Buldan, Güven Hastanesi'ne kaldırıldı. Buldan'ın sağlık kontrolünün ardından taburcu edildiği belirtildi.

pervin-buldan

MUHALEFET CEZA İSTEDİ

Yaşanan gerilimin ardından yaklaşık 3 saat sonra açılan Meclis Genel Kurulu’nda tartışma devam etti. Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, yaşananlardan duyduğu üzüntüyü anlattı, “Hepimizden rica ediyorum. Bunlar yaşanmasın. Buranın onuru hepimizin onuru. Buna herkes özen göstermeli” dedi.

Meclis’in bombalanırken bile çalıştığını söyleyen Bahçekaplı, görüşmelere devam edileceğini söyledi. CHP ve HDP buna tepki gösterdi. HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, bir söze 3 gün ceza verilirken yaşanan olayın cezasız kalmaması gerektiğini söyledi. AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, arada yaşandığı için iç tüzük nedeniyle ceza verilemeyeceğini söyledi.

Nazlıaka: Meclis'te ilk kez kadın şiddeti yaşandıNazlıaka: Meclis'te ilk kez kadın şiddeti yaşandı

CHP'Lİ VEKİLLER "ADALET" DİYE BAĞIRDI

Bu arada söz alan Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, olayda suçlanan Gökçen Enç’in de zarar gördüğünü söyleyince, CHP milletvekilleri sıra kapaklarına vurarak “adalet” diye bağırdı. CHP’li milletvekillerine AK Partili milletvekilleri tepki gösterdi.

SANANE SÖZLERİ GERİLİM TIRMANDIRDI

CHP’li Altay, ceza verilmesi konusunda ısrarını sürdürdü. “Darp edilen TBMM’nin Başkanvekili” diyen Altay’a AK Parti Milletvekili Özcan Ulupınar “Sanane” diye tepki gösterdi. Daha sonra Ulupınar, bulunduğu yerden Altay’ın üzerine doğru koştu. AK Parti ile CHP milletvekilleri araya girerek birbirlerini durdurmaya çalıştı. Bu arada Genel Kurul’a 15 dakika ara verildi.

tbmm-a

8'İNCİ MADDE KABUL EDİLDİ

18 maddelik teklifin cumhurbaşkanının görev ve yetkilerini düzenleyen 8'inci maddesinin görüşmeleri yapıldı. Cumhurbaşkanına kararname çıkarma yetkisi veren madde hakkında sunulan önergelerin görüşülmesinin ardından, teklifin oylamasına geçildi.

483 milletvekilinin katıldığı oylamada, 339 kabul, 138 ret ve 1 çekimser oy kullanıldı. 2 oy boş çıkarken, 3 oy geçersiz sayıldı.