'YPG Astana'da yer almayacak, buna izin vermeyiz'

Suriye'de süren savaşla ilgili yapılacak Astana görüşmelerine hakkında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, YPG'nin görüşmelere katılmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı'nda yapılan toplantıya katıldı. Çavuşoğlu, basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

'YENİ YÖNETİMLE GÖRÜŞME İMKANIMIZ OLACAK'

Yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın yemin törenine katılacak olan Çavuşoğlu, "Organizasyon komitesi bizi birçok etkinliğe katılmamız için davet etti. Yemin töreninin hangi kısmına katılacağız, onu gittiğimiz zaman göreceğiz. Katılacağımız toplantılarda, görevi devralacak, yeni yönetimde yer alacak seçilmiş başkanın yakın ekibi de olacak. Buralarda kendileriyle de görüşme imkanımız olacak. Henüz görevi devralmadıkları için ikili görüşmeler yapmak mevcut yönetime karşı doğru olmaz. Önümüzdeki süreçte nasıl hareket edeceğiz, ne yapacağız, nasıl görüşeceğiz; bunları yeni göreve gelecek dostlarımızla ele alma fırsatı bulacağız" diye konuştu.

'MUHALEFETİN ATEŞKESE UYMASI İÇİN TELKİNLERDE BULUNUYORUZ'

23 Ocak'ta yapılması planlanan Astana görüşmelerine değinen Çavuşoğlu, Suriye hükümeti ve bazı grupların ateşkesi ihlal ettiğini belirtti. İhlalleri Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la görüştüklerini aktaran Çavuşoğlu, "Siz de garantör üzerinize düşeni yapın. Özellikle rejimin imzaladığı mutabakat belgesinin garantörü Rusya. Herkes üzerine düşeni yapsın. Biz de üzerimize düşeni yapıyoruz. Muhalefetin ateşkese uyması için gerekli telkinlerde bulunuyoruz" dedi.

'TAM TERSİNE YOK ETMELİYİZ'

ABD'nin görüşmelere katılması konusunda Rusya ile hemfikir olduklarını belirten Bakan Çavuşoğlu, BM, Türkiye, Rusya, İran ve ABD'nin katılımının "kesin gibi" olduğunu söyledi.

YPG'nin Astana görüşmelerinde yer almayacağını dile getiren Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir terör örgütünün müzakere masasında olmasını kabul edemeyiz. Buna da izin vermeyiz. Bu konudaki hassasiyetimizi dostumuz Rusya da çok iyi biliyor. Böyle bir ısrarları da yok. Terör örgütleri müzakere yapamaz. Teröre devam eden grupların sistemin içinde yer alması mümkün değil. Tam tersine terör örgütlerini bizim yok etmemiz lazım. Böyle bir terör örgütü masada olamaz." (ANKARA/DHA)