HDP Leyla Birlik nasıl tahliye edildi?

Kasım ayından bu yana tutuklunan 12 HDP milletvekilleri için ilk tahliye Leyla Birlik’e geldi. Peki kararın anlamı ne? Diğer vekillerin durumu için neye işaret ediyor? Tahliye kararını değerlendiren HDP’li Meral Danış Beştaş, “Anayasa Mahkemesi de bir an önce diğer arkadaşlarımız için yaptığımız başvuruyu ele alarak yerel mahkeme gibi özgürlük lehine karar vermeli” diyor...

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 4 Kasım’da tutuklanan HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik hakkında, yargılandığı davanın ilk duruşmasında tahliye kararı çıktı.

HDP'li vekil Leyla Birlik tahliye edildiHDP'li vekil Leyla Birlik tahliye edildi

Kararı değerlendiren HDP Adana Milletvekili hukukçu Meral Danış Beştaş, “Leyla Birlik, ilk kez tutuklu bulunduğu dosyadan yargı önüne çıkarılan arkadaşımız oldu. SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) ile olsa da beyanda bulundu. Tahliye haberi bizim açımızdan sevindiricidir” dedi.

Meral Danış Beştaş açıklamasına şu sözlerle devam etti, “12 milletvekili arkadaşımız tümüyle hukuksuz bir alıkoyma ile karşı karşıya bırakıldı. Yerel mahkemede özgürlük lehine karar vermiştir. Anayasa Mahkemesi’nin de bir an önce hepsi için tahliye kararını vermesi gerekiyor. Anayasa Mahkemesi’nin daha bizim tüm tutuklu arkadaşlarımız için yaptığımız başvuruyu ele almadan yerel mahkemenin özgürlük lehine bir karar vermesi, Anayasa Mahkemesi’nin ne kadar geç kaldığını da ortaya koymaktadır. Yerel mahkemeler beklenmeden, Anayasa Mahkemesi’nin bir an önce önündeki başvuru dosyalarını karara çıkarması ve milletvekillerinin özgürlüğüne kavuşması gerekiyor. Bu şiddet, intikam dilinin durdurulması için mevcut kaotik ortamda demokratik siyasetin sesinin çıkması, Türkiye’nin lehine bir durumdur.”

HDP'li yöneticiler 24 gün sonra adliyedeHDP'li yöneticiler 24 gün sonra adliyede