HDP: Acil AKP ve MHP'li vekil ihtiyacı var

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, başkanlık düzenlemesinin görüşüldüğü Anayasa Komisyonu görüşmelerinde konuştu. Kerestecioğlu, “Meclis'in yok edilmek istenen iradesini kurtaracak 22 AKP ve MHP'li milletvekiline acil ihtiyaç vardır” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Anayasa Komisyonu görüşmelerinde söz alan HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, AK Parti–MHP uzlaşmasıyla Meclis'e getirilen Anayasa değişiklik teklifinin, "Meclis'i ortadan kaldırarak işlevsiz bir organ haline getireceğini" söyledi. Kerestecioğlu, "Meclis'in yok edilmek istenen iradesini kurtaracak 22 AKP ve MHP'li milletvekiline acil ihtiyaç vardır. Ben daha fazlasının da olduğuna inanmak istiyorum. İnsanların kendi iradelerini bu kadar kolaylıkla teslim etmeyeceğine inanmak istiyorum" dedi.

Kerestecioğlu'nun açıklamalarından satırbaşları şöyle:

'BİR ŞEY OLMAZ' MI DİYORSUNUZ? Bakanlar Kurulu ve başbakanlığı kaldırıyor onun yerine Cumhurbaşkanı tarafından atanan ve Meclis'e karşı hiçbir sorumluluğu olmayan cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar getiriliyor. Onlar da tıpkı Cumhurbaşkanı gibi dokunulmazlık zırhıyla donatılıyor. Bizim 12 milletvekilimiz cezaevinde. Dokunulmazlıklarını da çok kolay kaldırdınız. Bu kadar kolay dokunulmazlık kaldıran bu Meclis, bir kişi bu ülkeyi tek başına, sorumsuzca yönetsin, kendisine ve yardımcılarına dokunulmasın diye ellerinden geleni yapıyor. Bir şey olmaz mı diyorsunuz, öyle bir olur ki? Bir kişiye yetkileri bu denli vermek için neden bu kadar isteklisiniz? Kendi iradenizden, parlamentodan bu kadar mı sıkıldınız, halkın iradesinden bu kadar mı vazgeçtiniz?

AYNI MARKA AYRAN ZORUNLULUĞU GELEBİLİR! Bu yetkileri verdiğiniz zaman neler olacağını ben size söyleyeyim. Kararname yetkisiyle bu salonda şu anda olan milletvekilleri yargı erkine bakılmaksızın bir daha milletvekili olamayabilir. Ekolojik talanı engelleyen yasal düzenlemeler ortadan kaldırılabilir, bu yolla ülkedeki bütün dereler yandaş sermayeye peşkeş çekilebilir. Çocuk sayısı, aile kurma zorunluluğu bile getirebilir. Hatta “tecavüzü aklama yasası” dediğimiz yasa hokus pokusla bir gecede yapılabilir. Siyasi partiler, dernekler, sosyal hakları düzenleyen yasalar değiştirilebilir. İnterneti komple yasaklamak kaydıyla Türkiye Kuzey Kore haline getirilebilir. Bir kararnameyle sinemaya, tiyatroya gitmek yasaklanabilir. Bir kararname aracılığıyla hepimize aynı anda, aynı marka ayran içme zorunluluğu getirilebilir. Bir kararname sonrasında tarihlerin 1876'ya ayarlanması ve meşruti monarşiye geçiş söz konusu olabilir.

KARPUZ GÜNÜ DE OLUR: Bir Türk tipi başkan daha vardı, onun bazı icraatlarından bahsedeceğim. O, Türkmen gençlerin altın diş kullanmasını yasakladı, Atatürk ismini almak istedi, Aşkabat dışındaki hastaneleri kapattı, 15 bin sağlık çalışanını işten çıkardı, “sıradan Türkmenler kitap okumaz” diyerek Aşkabat dışındaki kütüphaneleri kapattı, doktorların Hipokrat yeminini bırakarak kendisine yemin etmelerini istedi, çok fazla şiddet içerdiği gerekçesiyle bilgisayar oyunlarını yasakladı, haber spikerlerinin makyaj yapmasını engelledi, her yıl Ağustos ayının ikinci pazarını Türkmen karpuzu günü ilan etti, üniversitelere ve ehliyet sınavına girişte kendi yazdığı Ruhname adlı kitabın ezbere bilinmesini zorunlu kıldı, Türk paralarının üzerine kendi resmini bastırdı, arabalarda radyo dinlemeyi yasakladı, genç Türkmenlerin sakal bırakmasını yasakladı, 2001'de doğum günü hediyesi olarak peygamberliğini ilan etmek istedi ancak tepkiler üzerine vazgeçti, Ocak ayına kendi, Nisan ayına annesinin ismini verdi, Anne ve babasını milli kahraman ilan etti, Türkmencede çörek denen ekmeğe annesinin ismini verdi, opera ve baleyi yasakladı, bir Türkmen'le evlenmek isteyen yabancılardan 50 bin dolar istenmesine karar verdi. Bunlar komik geliyor değil mi? Ama hiç komik değil. Bunlar yaşandı ve bunların bu ülkede yaşanmaması için hiçbir neden yok. Eğer siz bu parlamentonun yetkilerini ortadan kaldırır, bu halkın iradesine saygı duymazsanız, “bakanlar kurulu olmasın, istediğini yapsın, istediği KHK'yı çıkarsın” derseniz karpuz günü de olur, bale de yasaklanır.

22 VEKİLE İHTİYAÇ VAR: Bizler yetişkin insanlarız, önümüze ne getiriliyorsa kim getirirse getirsin bakmalıyız, okumalıyız. Bu saydıklarımın hepsi var bu teklifte. Buna izin vermemiz gerekiyor. Kendimizi, parlamentomuzu halkımızı bir kişiye niye teslim ediyoruz? Bu kadar mı yetersiziz, bu kadar mı yeteneksiziz, bu kadar mı demokrasi yoksunuyuz? Hayır değiliz, mecbur da değiliz. Parlamentoda da gerçekten mecbur olmamamız için, Meclis'in yok edilmek istenen iradesini kurtaracak 22 AKP ve MHP'li milletvekiline acil ihtiyaç vardır. Ben daha fazlasının da olduğuna inanmak istiyorum. İnsanların kendi iradelerini bu kadar kolaylıkla teslim etmeyeceğine inanmak istiyorum. Bu karşı çıkış 80 milyon insanın da geleceğini kurtarmak için önemli bir adım olacaktır.