Kılıçdaroğlu: Sen kim oluyorsun da rejimi değiştiriyorsun?

Adana'da düzenlenen mitingde konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, anayasa değişikliğine karşı olduklarını söyledi. Kılıçdaroğlu, "Rahmetli İnönü'nü bir sözü var, 'Hadi canım sende' Sen kim oluyorsun da rejimi değiştiriyorsun?" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Ülkemizi Böldürmeyeceğiz" mitinglerinin ilkini Adana'da gerçekleştirdi. OHAL uygulamalarını eleştiren Kılıçdaroğlu, hükümeti darbe fırsatçılığı yapmakla suçladı. Kılıçdaroğlu'nun konuşması sırasında "Ülkücüler Başkanlığa 'Hayır' diyor" pankartı açıldı.

Mitingden önce Aladağ'da 12 kişinin hayatını kaybettiği yurdu ziyaret eden Kılıçdaroğlu, yaşamını yitirenler için karanfil bıraktı. Kılıçdaroğlu, burada yaptığı açıklamada "Hep kazalar olduktan sonra ders çıkartmaya çalışıyoruz, oysa akıllı insanlar, devleti akılla yönetenler, devleti birikimle yönetenler önlemleri önceden alırlar" dedi.

'İBADET YERİNE SİYASET SOKARSANIZ, TOPLUM BÖLÜNÜR'

Ziyaretin ardından mitingin yapılacağı Uğur Mumcu Meydanı'na gelen Kılıçdaoğlu, yaklaşık 90 bin kişiye hitap etti. Türkiye'ye hep birlikte sahip çıkacaklarını belirten Kılıçdaroğlu, "Kışlaya, camiye siyaset sokmayacağız. İbadet yerine siyaset sokarsanız toplumu bölersiniz oysa biz diyoruz ki bütün ibadet yerleri saygı duyacağız" şeklinde konuştu.

'REJİM DEĞİŞTİRMENE İZİN VERMEYECEĞİZ'

Başkanlık sistemi ile ilgili anayasa değişikliğini eleştiren Kılıçdaroğlu, "Bir kişi gelecek 'Benim sayısal çoğunluğum var rejimi değiştireceğim' diyecek. Bu ülkenin temelinde gözyaşı var. Sayısal çoğunluk yoktur milli irade vardır. Rahmetli İnönü'nü bir sözü var, 'Hadi canım sende' Sen kim oluyorsun da rejimi değiştiriyorsun? Rejimi değiştirmene izin vermeyeceğiz" dedi.

kilicdaroglu-adana

'İNSAN HAKLARI VE ADALETİ SAVUNACAĞIZ'

Yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğünün siyasete alet edilmemesi gerektiği dile getiren Kılıçdaroğlu, "Adalet zulmün emrinde olmamak demektir. Adalet zulme karşı direnmektir. Direnme hakkında söz ediyorum. Zalime ve zulme karşı direnmek hepimizin görevidir. Zulmedenin karşısında susan dilsiz şeytandır. Zalime karşı duracağız insan haklarını ve adaleti savunacağız" diye konuştu.

'MÜSLÜMANLIĞIN NE OLDUĞUNU BİLMİYORLAR'

Devlet yönetiminde liyakat, bilgi ve tecrübenin esas alınmasını isteyen Kılıçdaroğlu, "Önemli olan liyakat değil Müslümanlıktan diyorlar. Onlar Müslümanlığın da ne olduğunu bilmiyorlar. Çünkü yüce yaratan diyor ki, işi ehline vereceksin. Yani liyakatli olana vereceksiniz. Bunlar bulu bile bilmiyorlar" ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları şu şekilde:

'ÖĞRETMENLERİN İTİBARINI İADE EDECEĞİZ'

"Uygulamaları görüyorsunuz binlerce öğretmenin işine son verildi, binlerce öğretmen açığa alındı. Gencecik çocuklar kapının önüne kondu. Bütün öğretmen, memur kardeşlerime söylüyorum CHP iktidarında hepinizi itibarı iade edilecek. Öğretmenler başımız tacıdır."

'DARBE FIRSATÇILIĞI YAPIYORLAR'

"15 Temmuz gecesi 2 askeri lise öğrencisi ile bir asker linç edildi. Linç edilen askerlerin ne günahı vardı. Bunlar emir kulu. Sen komutanı yargılamıyorsun da erden neden hesap soruyorsun. Komutan emir verir herkes emre uyar. Emre uydu diye kişiyi linç edeceksin, komutanın sırtını sıvazlayacaksın. Linç edilen askerin hesabını soracağım. Darbe fırsatçılığı yapıyorlar. Bütün darbelere tıpkı teröre karşı olduğumu gibi karşıyız. Kimden nereden gelirse gelsin. Darbe fırsatçılığı yapan karşı darbe gerçekleştirmek isteyenlere de karşıyız."

'HARP OKULLARINI YENİDEN AÇACAĞIZ'

"Darbe fırsatçılığı yapıp askeri liseleri kapatıp, GATA'yı, harp okullarını kapatacağım derseniz orada dur deriz. Sözüm söz Peygamber ocağındaki emir komuta zincirini yeniden kuracağız. Harp okullarını, GATA'yı, askeri hastaneleri yeniden açacağız. Elbette yanlış yapanları ayıklamalı. Ama yanlış yaptı diye 100-150 yıllık kurumları kapatamazsınız. Bu adamları oralara kim yerleştirdi, bu soruyu kendilerine sormak lazım. Bu adamlara yetkili kim verdi, bu adamları kim ellerinin üstünde tuttu. Kim kalktı söyledi 'Ne istediniz de vermedik' dedi. Onlar ne istediler de siz verdiniz. Türkiye'yi sattınız, şimdi faturayı gariban vatandaşa kesiyorlar. Buna izin veremeyeceğiz. Liyakatin olmadığı yerlerde dikta yönetimi vardır."

'TIPIŞ TIPIŞ ANAYASAYA UYACAKSIN'

"Ben anayasayı dinlemem' diyor. Anayasa Mahkemesi'ne itibar etmem saygı duymam' diyor. 'Madem anayasaya uymuyorsun o zaman senin için anayasayı sana uyduralım' diyorlar. Ne demek bu. Yüzde 92 ile kabul edilen bir Anayasa uyman diyor. Sen bu anayasa uymuyorsan vatandaşlar niye hapiste. Onlara gelince yasa var sana gelince yok. CHP iktidarında sende tıpış tıpış anayasa uyacaksın o anayasanın gereğini yerine getireceksin."

'DÜNYADA EN ÇOK GAZETECİSİ HAPİSTE OLAN ÜLKE'

"Bugün medyanın yüzde 90'ı hükümetin kontrolündedir. Televizyonlara bakıyorsun, tek bir ağızdan konuşuyorlar. Çünkü onlara oraya çıkartanlar hükümetin yanlılarıdır. CHP iktidarında medya özgürlüğünü sağlayacağız. Bugün 146 gazeteci hapiste. Dünyada en çok gazetecisi hapiste olan ülke Türkiye, bu bizim ağırımıza gidiyoruz. Hapiste gazeteci olmadığı, medya özgürlüğü olduğu bir Türkiye'yi hep birlikte savunacağız."

'ORTADOĞU'NUN ŞAMAR OĞLANINA DÖNDÜK'

"Dış politika bir kişiye, bir partinin siyasi çıkarlarına teslim edilemez. Dış politika milli olması lazım ortak akıl olması lazım. Suriye'ye girdiler yanlış yapıyorsunuz, Müslüman kanı akıtıyorsunuz yanlış yapıyorsunuz dedik. Kaddafi arkadan hançerlenirken, yanlış yapıyorsunuz dedik. Rusya, İran, Irak ile kavga ettiler. En son AB ile kavga ettiler. Koskoca Türkiye'yi, Mustafa Kemal ve arkadaşlarının kurduğu Türkiye'yi Ortadoğu'nun şamar oğlanına döndürdüler. Benim ağırıma gidiyor." (ADANA/DHA)