CHP tasarı çekilmezse AYM’ye gidecek

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, cinsel istismar suçlarıyla ilgili düzenleme af niteliği taşıdığı için 330 oyla kabul edilmesi gerektiğini ancak 184 oy alan önergenin bu haliyle reddedilmiş olduğunu söyledi. AKP’nin yapacağı tek şeyin uzlaşmayla geçen 45 maddeyi "paşa paşa geri çekmek" olduğunu savunan Gök, bu yapılmazsa Anayasa Mahkemesi’ne gideceklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, AK Parti’nin cinsel istismar suçlarıyla ilgili önergesi üzerine basın toplantısı düzenledi. Başbakan Binali Yıldırım’ın “CHP istismar ediyor” sözlerini eleştiren Gök, “siyasi istismar partiniz tarafından yapılmıştır. Siz de bunun sahipleniyorsunuz” dedi.

Önergenin bir şark kurnazlığı ile Bakan Bozdağ’ın cebinden çıkarıp son dakika önerge verdiğini anlatan Gök, “siyasi ahlak bunun neresinde” diye sordu.

'ÖNERGE BİR BOMBAYA DÖNÜŞTÜ'

“Tecavüz meşrulaştırılamaz” eylemlerine müdahaleyi “Hani OHAL devlete ilan edilmişti?” sözleriyle eleştiren Gök, tecavüz edeni mağdur gören bir anlayışın ahlaki vicdani dünyayla ilişkisi olamayacağını söyledi. Gök, “Önerge bir bombaya dönüşmüştür. Şimdi bu önergeden nasıl kurtulacaklarını düşünüyorlar. Şimdi kıvranıyorlar. Muhalefet ikna edilsin deniyor. Biz bu konuda ikna olmayız” dedi.

'AF OLDUĞU İÇİN OYLAMADA 330 ARANMALIYDI?'

Önergenin genel ve özel nitelikli şarta bağlı bir af niteliğinde olduğu için nitelikli çoğunluk olan 330’un bulunması gerektiğini ileri süren Gök, 184 oy alan önergenin ret edilmiş olduğunu söyledi. Gök, “Salı günü bu madde reddedilmiş sayılacağı için iktidar partisinin geri çekmekten başka alternatifi yoktur.  Eğer tümünü kabul edilmiş kabul ederse biz bunu Anayasa Mahkemesi’ne götürürüz” dedi.

'AYM’YE GİDERİZ'

Anayasa Mahkemesi’nin daha önce örneklerinde olduğu gibi tüm yasayı iptal edebileceği uyarısında bulunan Gök, önergeyle ilgili yeniden müzakerenin de tüm konuşmalar yapıldığı için yapılamayacağını savundu. Gök, tasarının tümünün geri çekilmesi gerektiğini anlattı.

Gök, “Müzakereye kapalı mısınız?” sorusuna, "Tasarının tümü çekildikten sonra taraflarla görüşülür, bunun sonunda bir ortaklaşma yakalanırsa bir değerlendirme yapılabileceği" yanıtı verdi.

Gök, “Yeni önerge verilirse görüşmeye açık mısınız?” sorusuna ise, “AKP’nin tüm tasarıyı çekmekten başka şansı yok. Son konuşmalardan önce tekrar müzakere söz konusu olabilir. Ama bu konuşmalar yapılmıştır ve bu önerge reddedilmiştir. AKP’nin yapacağı tek şey uzlaşmayla geçen 45 maddeyi de paşa paşa geri çekmektir” dedi.