Başkansız ilk toplantı: Seni başkan yaptırmayacağız!

HDP, eş genel başkanlarıyla birlikte 10 milletvekilinin tutuklanmasının ardından TBMM'deki ilk grup toplantısını bugün yaptı. Tutuklu vekillerin görüntüleri sinevizyonla kürsüye yansıtılırken, toplantı, Demirtaş'ın 'Seni başkan yaptırmayacağız' konuşmasıyla bitirildi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'la birlikte 10 milletvekili tutuklanan HDP'nin TBMM Grup Toplantısı sinevizyon gösterisiyle başladı. Tutuklanan 10 ismin fotoğrafları sinevizyon ile kürsüye yansıtılırken, salondan "Faşizme karşı omuz omuza", "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz" sloganları yükseldi.

HDP'nin Eşbaşkanları ile milletvekillerinin tutuklanmasının ardından ilk grup toplantısına çok sayıda siyasi parti, sendika, sivil toplum örgütü, meslek örgütü temsilcileri katıldı. Belçika Büyükelçisi ile Avusturya, İspanya, Lüksemburg, Yunanistan, Finlandiya Büyükelçiliklerinden diplomatlar da grup toplantısını izlemek için gelenler arasındaydı.

MECLİS TV YAYINI KESTİ

HDP Grup Toplantısı'nın başlamasından kısa süre sonra Meclis TV'nin yayınını kesmesi dikkat çekti.

Belçika Büyükelçisi Marc Trenteseau gazetecilere yaptığı açıklamada, " Parlamenterlerin tutuklanması ciddi bir konu. Biz de buraya partinin bu ciddi konu hakkında ne diyeceğini dinlemeye geldik" dedi.

hdp2

Grup toplantısında tutuklanan HDP'li parlamenterlerin fotoğraflarının taşındığı salonda HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel'in yaptığı açılış konuşması sık sık sloganlarla kesildi. Çağlar Demirel, Eşbaşkanlar Figen Yüksekdağ ile Selahattin Demirtaş'ın gruba gönderdikleri mesajlarını okudu.

YÜKSEKDAĞ: KİMSE GARDINI İNDİRMESİN

Figen Yüksekdağ tutuklu bulunduğu Kocaeli Cezaevi'nden gönderdiği mesajında şu ifadelere yer verdi:

Bu nefret ve saldırganlığın korkudan olduğu unutulmasın. Kimse gardını indirmesin, direncini düşürmesin. Mutlaka sevgi ve cesaret kazanacaktır.

DEMİRTAŞ: TEK ADAM REJİMİ İÇİN ATTIKLARI BİR ADIM

Selahattin Demirtaş'ın mesajıysa özetle şöyleydi:

Bizim milletvekillerimizle birlikte sivil bir darbe sonucu rehin alınmamız, sadece bize yönelik bir saldırı değildir. Adım adım tek adam rejiminin yerleştirilmesi için attıkları bir adımdır. Bu adımın ülkemizde eşitçe, kardeşçe, barış içinde yaşamak isteyen demokrasi güçlerine yapıldığı unutulmamalıdır. Dört duvar arasında da olsak aynı göğün altında olduğumuzu unutmadan, süregelen özgürlük halayının neşesinden yararlanmaya devam edeceğiz.

hdp40

Sinevizyon gösterisi. Yüksekdağ ile Demirtaş'ın halay çektiği görüntüler ve "And olsun ki, özgürlük halaylarında yeniden buluşacağız" yazısıyla sona erdi.

HDP'nin TBMM toplantısı Selahattin Demirtaş'ın "Seni başkan yaptırmayacağız" konuşmasıyla ve alkışlarla bitirildi.

Çok sayıda konuk katıldı

HDP'nin grup toplantısına bugün çok sayıda konuk da katıldı. Yurtiçinden katılan konuklar şöyle: Devrimci Parti Genel Başkanı Ufuk Göllü ve parti yöneticileri, Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP) temsilcisi Mehmet Kemal Başak, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan ve yöneticileri, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Genel Başkanı Çiçek Otlu ve yöneticileri, Halkevleri MYK Üyesi Mustafa Eberliköse ve yönetim kurulu üyeleri, Halkın Türkiye Komünist Partisi (HTKP) MYK Üyesi Doğan Ergün ve parti yöneticileri, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Başkanlar Kurulu Üyeleri Alper Taş ve Pelin Bektaş, Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP) MYK Üyesi Tülay Korkutan, Yeşiller ve Sol Parti Genel Başkanı Naci Sönmez ve yöneticileri, AKA-DER’den Betül Koca Alevi ve Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Muhittin Yılmaz ve federasyon yöneticileri, Alınteri’nden İlknur Birgül ve Uğur Karadaş, DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Kanber Saygılı ve Demokratik Alevi Derneği temsilcisi Murat Işık, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Sekreteri Zeynel Can, Kaldıraç’tan Anıl Altıparmak, KESK Eşbaşkanları Şaziye Köse ve KESK Kadın Sekreteri Gülistan Atasoy ve yöneticileri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan ve dernek yöneticileri, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ve ikinci Başkanı Züber Akgör, TTB’den Hande Arpat. Yurtdışından katılanlar ise şöyle AB Türkiye Delegasyonundan Aycan Akdeniz, Avusturya Büyükelçi Vekili George Oberraytır, Avusturya Büyükelçisi Klaus Völfe, Belçika Büyükelçisi Mark Trentesu, Finlandiya Büyükelçi Vekili Jusi Soyni, İspanya Büyükelçiliği Müsteşarı Lusia Garsiya Riko, Lüksemburg Büyükelçisi Virginie Arslan, Yunanistan Büyükelçiliği Başkatibi Astariyos Tisurvas. (DUVAR)