'Kağıtsız Meclis'e CHP'den itiraz

TBMM Başkanlığı'nın başlattığı 'kağıtsız parlamento uygulamasına CHP tepki gösterdi. CHP'li Levent Gök, önceki uygulamaya dönülmesini istedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - TBMM’nin yasama evraklarının elektronik ortamda dağıtılmasını öngören ‘kağıtsız parlamento’ uygulaması aksaklıklarla başladı. Geçen ay sonunda başlayan uygulamayı TBMM Genel Kurulu’nda gündeme getiren CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, sıra sayısı verilen evrakların dağıtımının aynı gün olması gerekirken elektronik ortamda 2 gün arayla kendilerine ulaştığını söyledi. “Sıra sayısının alınması 22 Ekim, milletvekillerine elektronik ortamda gönderilmesi 24 Ekim” diye örnek veren Gök, eski kağıt düzenine geri dönülmesi talebinde bulundu.

EVRAKLAR ELEKTRONİK ORTAMDA

TBMM’de kağıt israfının önüne geçilmesi için başlatılan ‘"Kağıtsız Parlamento" projesi ile yasama evraklarının elektronik ortamda dağıtımı yapılıyor. TBMM Başkanlığı'ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada, siyasi parti gruplarının görüşleri alınarak, yasama evrakının elektronik ortamda dağıtıldığı belirtildi. Açıklamada, kanun tasarı ve teklifleri ile komisyon raporlarının yer aldığı sıra sayıları, denetim önergeleri ve Meclis gündeminin milletvekillerine elektronik ortamda sunulacağı, dağıtım bilgisiyle birlikte ilgili linkin milletvekillerinin e-posta adreslerine gönderileceği kaydedildi.

İÇ TÜZÜĞE AYKIRI

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök’ün Genel Kurul’da uygulamada aksaklıklar olduğunu belirtti. Gök şunları söyledi:

"Meclis Başkanlığı'nın bir uygulaması konusunda sıkıntılar yaşanıyor. 'Kâğıtsız Parlamento Projesi' kapsamında yasama evraklarının elektronik ortamda dağıtılmasına ilişkin Meclis Başkanlığı'nın bir yazısı Meclis Grubumuza da ulaştı. Biz, Meclis Grubumuz olarak, bu konudaki çekincelerimizi bir cevabi yazıyla Meclis Başkanlığı'na bildirdik. Şöyle ki: Bu Kâğıtsız Parlamento Projesi kapsamında, iç tüzüğümüzde belirtilen hükümlerin aksine bir tavır sergilenmektedir. İç tüzüğümüzün 42'nci ve 51'inci maddelerinde şöyle tarif edilir: 42'nci maddede 'Komisyon raporları bastırılıp milletvekillerine dağıtılır' der, 51 de "Gelen kâğıtlar Meclis'in toplantı günleri dağıtılır ve tutanağa eklenir' hükmüne amirdir. Şimdi, bugün görüşeceğimiz gensoruyla ilgili olarak 22 Ekimde sıra kaydı yapılıyor, ancak milletvekillerimize 24 Ekimde elektronik ortamda gönderiliyor."

'ESKİ UYGULAMAYA DÖNÜLSÜN'

Sıra sayısının alınması ile dağıtımının aynı gün olması gerektiğini belirten Gök şöyle devam etti: "Sıra sayısının alınması 22 ekim, milletvekillerine elektronik ortamda gönderilmesi 24 ekim. Ayrıca, kimi milletvekillerinin elektronik posta adreslerinin dolu olmasından dolayı da ulaşılamıyor, yani o posta da ulaşmamış oluyor. Böyle ciddi bir sıkıntıyla karşı karşıya bulunuyoruz. İç tüzüğümüzün özellikle 42'nci maddesi raporların bastırılıp milletvekillerine dağıtılmasına ilişkindir. Tekrar bu uygulamaya dönülmesi ileride doğabilecek pek çok aksaklığı önlemek açısından yararlıdır.

Elbette teknolojiden faydalanalım ama böyle mahzurların da olduğu hemen yakın zamanda görüldü. Bunu lütfen Meclis Başkanlığı olarak bir karara bağlayıp eski uygulamanın devamının sağlanması yolundaki talebimizi iletiyoruz sizlere."