TBMM'de 'AKP-AK Parti' tartışması

Meclis Genel Kurulu'nda muhalefetin önergelerindeki "AKP" olarak yazılan yerlerin "AK Parti olarak" okuması üzerine tartışma çıktı. Muhalefet önergelerin olduğu gibi okunmasını isterken, iktidar milletvekilleri itiraz etti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - TBMM Genel Kurulu’nda AK Partili katip üyelerinin muhalefetin "AKP" olarak verdiği önergeleri "AK Parti" olarak okuması nedeniyle tartışma yaşandı.

CHP, MHP ve HDP’li grup başkanvekillerinin "AKP" diye verilen önergelerin verildiği biçimde okunarak işlem görmesi itirazına, AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, "Adalet ve Kalkınma Partisinin kısa ismi 'AK Parti' olarak tescil edilmiştir. Siz kafanıza göre bir tanımlama yapamazsınız” şeklinde karşılık verdi.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken’in "AKP" demeye devam edeceklerine ilişkin açıklamasına, AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, “Biz de 'HDPKK' yazalım o zaman. Olur mu yani şimdi bu” deyince tartışma devam etti. HDP’li Baluken ise "O zaman 'AKIŞİD' deriz biz de, 'AKIŞİD' mi diyelim biz de” yanıtını verdi.

Genel kural tutanaklarına yansıyan AKP tartışması şöyle:

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Sayın Başkanım, siyasi bir tartışma yapmıyorum, teknik bir şey söylüyorum. Aksi durum, bu sefer Adalet ve Kalkınma Partili arkadaşlarımız "AK PARTİ" diyerek verdikleri önergelerini CHP milletvekili olan, oradaki görevli arkadaşımız "AKP, AKP, AKP…" diye okuyup altında da isimlerini okursa, ne düşünürlerse ve nasıl rahatsız olurlarsa veya nasıl bir hata yapılmış olursa aynı hatadan bahsediyorum.

İDRİS BALUKEN (Diyarbakır) - Dolayısıyla, kâtip üyelerin yapması gereken şey, o metni -tahrifat demeyeceğim ama- değiştirerek Genel Kurula okuma, kamuoyuna aktarma değil, orada ne yazılmışsa aynı şekilde onu ifade etmedir. Gensorumuzda biz "AKP" olarak yazmıştık, tutanaklara da öyle geçmesi gerekiyor.

MEHMET MUŞ (İstanbul) - Sayın Başkan, partilerin isimleri partiler kurulduğu zaman tescil edilir. Adalet ve Kalkınma Partisinin kısa ismi "AK PARTİ" olarak tescil edilmiştir. "Efendim, biz böyle tanımlıyoruz." Siz kafanıza göre bir tanımlama yapamazsınız. Siyasi partiler cumhuriyet başsavcılığına nasıl kaydedilmişse, tescil edilmişse o şekilde ifade edilir. AKP diye bir parti var mı, sorun bakalım.

MEHMET MUŞ (İstanbul) - Var mı kayıtlı bir parti? Yok. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

E, şimdi ben size armut partisi desem olacak mı? Ben şimdi size armut partisi desem olur mu? Olmaz. Sizin kısa isminiz HDP, Halkların Demokratik Partisi.

İDRİS BALUKEN (Diyarbakır) - Biz size ampul partisi desek olur mu şimdi? Biz de ampul partisi demiyoruz zaten.

MEHMET MUŞ (İstanbul) - Şimdi, o açıdan kafanıza göre tanımlama yapamazsınız.

İDRİS BALUKEN (Diyarbakır) - Yolsuzluk partisi, hırsızlık partisi demiyoruz, AKP diyoruz; kısaltılmışı AKP'dir.

HÜSNÜYE ERDOĞAN (Konya) - Diyemezsiniz zaten, haddin değil senin.

MEHMET MUŞ (İstanbul) - O açıdan, kafasına göre kimse tanımlama yapamaz, istediği başka bir partiye isim koyamaz. Partilerin isimleri nasıl tescil edilmişse o şekilde ifade edilir.

HAKAN ÇAVUŞOĞLU (Bursa) - Güzel dedi ama, armut partisi!

İDRİS BALUKEN (Diyarbakır) - …siyasal düzlem içerisinde, dışarıda yürütülebilen bir tartışmadır. Ancak, bizim şu anda burada konuştuğumuz şey, bizim yazmış olduğumuz metindeki o ismin ve o tanımlamanın değiştirilip değiştirilmemesi meselesidir. Herkes biliyor; AKP'ye yakın olan, ona oy veren seçmenler ya da o partide bulunan kişiler "AK PARTİ" olarak isimlendiriyor. Türkiye'de, mevcut iktidarın politikalarına muhalefet eden büyük bir kesim de "AKP" diyor. Yani, bu tartışmayı yürüteceğimiz yer Genel Kurul değil, bunu düzeltmesi gereken yer de kâtip üyeler değil. Dolayısıyla, bu tartışma son derece yersizdir.

HAKAN ÇAVUŞOĞLU (Bursa) - Sayın Başkan, biz de "HDPKK" yazalım o zaman. Olur mu yani şimdi bu!

MUSTAFA ŞÜKRÜ NAZLI (Kütahya) - Evet, doğru.

HAKAN ÇAVUŞOĞLU (Bursa) - "HDPKK" yazalım.

MUSTAFA ŞÜKRÜ NAZLI (Kütahya) - Tamam, aynen öyle.

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Yazarsa okunacak tabii.

HAKAN ÇAVUŞOĞLU (Bursa) - "HDPKK" yazalım.

İDRİS BALUKEN (Diyarbakır) - O zaman "AKIŞİD" deriz biz de, "AKIŞİD" mi diyelim biz de? (DUVAR)