Ümit Özdağ’ı liderlik mi yaktı, başkanlık mı?

MHP'nin genel başkan adaylarından Ümit Özdağ'ın partiden ihracı isteniyor. Özdağ'ın disipline sevk edilmesi kararının Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın'ın açıklamasından sonra gelmesi dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - MHP’de, 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde yılan hikayesine dönen olağanüstü kurultay sürecinde genel başkanlığına aday olanlardan biri daha Disiplin Kurulu’na yollandı. MHP Merkez Disiplin Kurulu Başkanı Halil Öztürk, MHP Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ’ın tedbirli ve parti üyeliğinden kesin çıkarma istemiyle Merkez Disiplin Kurulu Başkanlığı’na sevk edildiğini açıkladı.

Kongre sürecindeki tutumu nedeniyle üç diğer adayla birlikte disiplin süreci başlatılan Ümit Özdağ hakkındaki kesin ihraç talebinin, başkanlık tartışmaları sırasında açıklanması dikkat çekti. MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın bugün başkanlık konusunda parti disiplini uygulanacağını söyledikten kısa süre sonra Ümit Özdağ’ın kesin ihracının talep edildiği duyuruldu.

Öztürk’ün yazılı açıklaması şöyle:

“Parti üyelik görev ve sorumluluklarını gösteren parti tüzüğümüzün 11. Maddesinin ihlali, yine tüzüğümüzün 78/4-c-e-g maddelerini ihlal mahiyetindeki eylem ve açıklamalar yanında benzeri faaliyetler içerisinde olmak sebebiyle parti tüzüğümüzün 81. Maddesi kapsamı ve gereğince tedbirli ve parti üyeliğinden kesin çıkarma talepli olarak Merkez Disiplin Kurulu Başkanlığımıza sevk edilmiştir.”

AKŞENER İHRAÇ EDİLMİŞTİ

Meral Akşener, 15 Temmuz öncesi, haziran ayında yapılması planlanan, daha sonra mahkeme kararıyla durdurulan MHP’nin olağanüstü kurultayında genel başkanlığa aday olan isimlerden biriydi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, kendisine rakip çıkan Meral Akşener'in “FETÖ ile birlikte hareket ettiği” suçlamasını yapmıştı.

MHP yönetimi, o dönemde genel başkanlığa aday olan Koray Aydın, Sinan Oğan ve Ümit Özdağ hakkında da disiplin işlemi başlatmıştı.

Meral Akşener ile birlikte, mahkemenin çağrı heyeti olarak atadığı Ayhan Erel, Ali Sağar ve Mehmet Bilgiç de kesin ihraç talebiyle disipline yollanmıştı. Bu üç isim de Akşener ile birlikte geçen ay ihraç edildi.

ÜMİT ÖZDAĞ, “BAŞKANLIĞA KARŞI” OLDUĞUNU AÇIKLAMIŞTI

Ümit Özdağ, MHP lideri Bahçeli’nin başkanlık konusunda referandum kapısını aralamasından sonra, buna karşı çıkan ilk ismi olmuştu. Ümit Özdağ, t24 yazarı Yalçın Doğan’a şunları söylemişti:

“Başkanlık sistemi Meclis’e gelirse, ben ret oyu vereceğim. Referandum süreci içinde de, her fırsatta böyle bir referandumun ve başkanlık sisteminin Türkiye’yi ikiye böleceğini, etnik ve mezhepsel ve de siyasi cepheleşmeleri derinleştireceğini anlatacağım. Başkanlığın Türkiye’yi büyük bir istikrarsızlığa sürükleyeceğine inanıyorum."

(http://t24.com.tr/yazarlar/yalcin-dogan/mhpde-ilk-cikis-umit-ozdagdan-ret-oyu-verecegim,15687)

ÜMİT ÖZDAĞ’IN İLK İHRACI DEĞİL

Ümit Özdağ, daha önce de MHP'den ihraç edilmişti. Partinin 19 Kasım 2006'daki 8. Olağan Kongresi öncesinde, yine Devlet Bahçeli'ye karşı aday olduğunu açıkladı. Kongreden 2 gün önce partiden ihraç edildi. Mahkeme kararıyla yeniden MHP üyesi oldu. Özdağ, Gaziantep 1. sıradan Haziran ve Kasım 2015’te milletvekili seçildi. 14 Kasım 2015'te MHP Genel Başkan Yardımcılığına getirildi. Kurultay talep ederek 24 Şubat 2016 tarihinde görevi bıraktı ve 9 Nisan 2016'da genel başkan adaylığını açıkladı.

MHP’NİN YÜRÜRLÜĞE KOYDUĞU MEVZUAT

MHP’nin parti tüzüğünün, “Partili üyelerin görev ve sorumlulukları” başlıklı 11’inci maddesi şöyle:

MADDE 11- Parti üyeleri;

a. Parti içinde karşılıklı sevgi, saygı ve ahlâk kurallarına uygun olarak partinin dayandığı fikir ve idealleri paylaşmayı, parti tüzük ve programındaki ilke ve esaslara göre birlik ve beraberlik

içinde çalışmayı,

b. Partinin yetkili kurullarınca alınacak kararlara uymayı, verilecek görevleri kabul etmeyi, parti faaliyetlerinde kademe esasına ve disiplin hükümlerine riayet etmeyi,

c. Partinin amacını, ilkelerini, politikalarını ve görüşlerini benimsemeyi ve yaymayı,

d. Seçimlerde parti adaylarına oy vermeyi ve onların kazanması için güçleri nispetinde çalışmayı,

e. Parti içinde ve dışında partinin amaç, ilke ve politikalarına aykırı fiiller ile huzuru, birlik ve beraberliği zedeleyecek ifade, tavır ve davranışlardan kaçınmayı, beyan ve açıkça kabul etmiş sayılırlar.

MHP parti tüzüğünün Ümit Özdağ hakkında işletilen ”Kesin Çıkarma Cezasını Gerektiren Haller” başlıklı 78/4 c, e ve g maddesiyse şöyle:

c. Partiyi ve parti yetkililerini gerçek dışı iddia ve gerekçelerle şikâyet etmek ve parti yetkililerinin bilgisi olmadan parti adına resmi makamlarla muhatap olmak, yalan bilgi ve beyanda bulunmak, yetkisiz demeç yayımlamak, partinin yetkili organları nezdinde demokratik ve medeni ölçüler çerçevesinde halledilmesi gereken parti içi meseleleri, belli kademe ve silsile düzenini bozarak basın ve yayın organlarında açık şekilde tartışma ve polemik konusu yapmak,

(…)

e. Partinin birlik ve beraberliğini ciddi şekilde bozacak ve Genel Başkan, Genel Sekreter ve bunlardan sonra hiyerarşide bulunan görevlilere ve parti organlarına karşı ağır disiplinsizlik teşkil edecek veya manevi şahsiyetlerini rencide edecek ya da parti faaliyetlerini önemli surette aksatacak, partinin gelişmesine mâni olacak davranışlarda ve faaliyetlerde bulunmak veya başkalarını böyle davranış ve faaliyetlere ikna ve teşvik etmek,

(…)

g. Kongrelerde yapılan seçimlerde oy pusulalarında tahrifatta bulunmak, sahtecilik yapmak, seçimlere hile karıştırmak ve bu gibi hareketlerin içinde bulunanlarla iş birliği yapmak, yapılmış olan seçimlerin neticeleri ile ilgili şüphe yaratabilecek, gerçek dışı sözlü veya yazılı beyanda bulunmak ya da bu şekilde basın açıklamaları yapmak,”

AKŞENER’DEN İKİ MADDE EKSİK

Ümit Özdağ’dan önce disipline sevk edilen ve ihraç kararı alınan Meral Akşener, 78’inci maddenin iki bendiyle daha (h ve i) itham edilmişti:

h. Üyelik ve delege olmaktan kaynaklanan haklarını kötüye kullanmak suretiyle kasten Partiye zarar vermek,

i. Sahte evrak düzenlemek ya da bu amaçla üye ve delegeleri kışkırtmak ve yönlendirmek, usulüne uygun olmayan işlemler yapmak suretiyle, parti içinde huzuru bozmak, kaos yaratmak ve kamu oyunda partinin saygınlığına halel getirici davranışlarda bulunmak. (DHA, Haber Merkezi)