HDP sokakta başkanlık sistemini anlatacak

Parti örgütleriyle Ankara'da geniş çaplı bir toplantı yapan HDP, önümüzdeki süreçte başta başkanlık sistemi olmak üzere izleyeceği siyasi rotayı belirledi: Sokaktan,TBMM’ye toplumsal muhalefet...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara’nın  ‘başkanlık’ arayışının hızlandığı günlerde parti örgütleri ve milletvekilleriyle iki günlük toplantı yapan HDP, 'her türlü baskıya ve tek adam rejimi'ne karşı muhalefeti yükseltme kararı aldı. Buna göre, parlamenter sistem konusunda CHP ile ortak işbirliği zemini aranacak, yurtdışı ihmal edilmeyecek. Toplumsal muhalefet alanı sokaktan TBMM'ye kadar uzanacak.

HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, 'iki günlük maratonda iç ve dış siyasi olayların masaya yatırıldığını ve tek adam rejimine karşı hazırlanan başkanlık sistemi konusunda izlenecek stratejiler'in konuşulduğunu söyledi. Ayhan,  “Başkanlık sistemine karşı tutumunuz net. Başkanlık adı altında diktatoryal  bir sistemin amaçlandığı tespitinde halen ısrarcıyız. Bugün Erdoğan şahsında Türkiye tek adam rejimine doğru götürülmek isteniyor” dedi.

Parlamentonun ve sivil toplum örgütlerinin devre dışı bırakıldığı, tek adamda merkezileştirilen bir başkanlık sistemi kurulmak istendiğini söyleyen Ayhan, Türkiye içinde özellikle bu baskıcı  sistemden rahatsızlık duyan toplumsal kesimlerle bir araya gelerek, ortak mücadele  koşullarını  yaratma arayışı içinde olacaklarına ifade etti. Ayrıca, diplomatik faaliyetler ve  uluslararası arenada daha sıkı işbirliğinin devam ettirileceğini anlattı..

'MEDYADA HDP SANSÜRÜ'

HDP’li Ayhan’ın iki günlük toplantıya ilişkin Duvar’a değerlendirmeler şöyle:

"HDP’ye ve örgütüne çok ağır saldırılar var.  Bu nedenle milletvekilleri seçim bölgelerinde kalmak durumunda bırakıldı. HDP’nin kendini anlatacağı, görünür olmasını sağlayacak medya bırakılmadı.

MECLİS SARAYIN GÜDÜMÜNE GİRDİ

15 Temmuz sonrasında çıkarılan OHAL kararnameleri ile Meclis işlevsiz hale getirildi. Meclis, Sarayın güdümüne girdi. Her şey aslında tEk adamlı, başkanlık sistemine göre dizayn ediliyor. Biz HDP olarak bütün bunları, demokratik ve parlamenter yaşamı olumsuz etkileyen olaylar olarak değerlendiriyoruz. Başbakan ve hükümetin de yetkisiz olduğu atamayla Saray tarafından yönetildiği gerçekliğini görmek gerekiyor. Biz demokratik sistemin korunması noktasında elimizden  geldiğince yoğun bir çalışma yürüteceğiz. Bunun için  Meclis’te, sokakta, her yerde bu sistemin Türkiye’ye kaybettireceğini, bir yarar ve fayda  sağlamayacağını, demokratik yaşamı ortadan kaldıracağı gerçeğini anlatmaya çalışacağız.

CHP İLE ORTAK MÜCADELE...

Geçmişte olduğu gibi bugün de CHP ile demokratik yaşamın korunması, demokratik sistemin ve parlamenter sistemin demokratikleşmesine ilişkin ortaklıklarımız var. Bu ortaklıkların büyütülmesi arzusundayız. CHP ile de birlikte ortak zeminlerde hareket etmek konusunda  görüşlerimiz ve düşüncelerimiz var. Ortak bir mücadele zemini  yaratma gibi bir çaba içinde olacağız."