HDP'den Erdoğan'a 'Madam' yanıtı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Bir adam gibi ölmek var, bir de madam gibi ölmek var" sözlerine HDP'den tepki geldi. Bir bildiri yayınlayan HDP'nin kadın üyeleri “Madam gibi ölmek ne demektir?" diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Ekim gecesi Trabzon Havalimanı’nda, darbe girişiminde hayatını kaybedenleri andığı bir konuşma yaptı. Erdoğan’ın konuşmasında sarf ettiği “Bir adam gibi ölmek var, bir şey söyleyecektim ama onu söylemeyeceğim, bir de madam gibi ölmek var. Ölelim ama adam gibi ölelim” sözlerine HDP’den tepki geldi.

HDP Kadın Meclisi, Parlamento Kadın Grubu ve partinin İl Örgütleri Kadın Eşbaşkanları imzalı metinde, şu ifadelere yer verildi:

‘KADININ ÖLÜMÜ BİLE AŞAĞILAMA VESİLESİ’

“Cumhurbaşkanı, Başkanlık için seçime gitme niyetini açıkça dillendirmeye başlamıştı. İktidarını yalnız hamaset ve nefretle koruyan Cumhurbaşkanı, Başkanlık hedefi için izleyeceği siyasi stratejinin de cinsiyetçiliği, nefreti kışkırtmak ve ölümü kutsamak olacağını Trabzon’daki konuşmasında ortaya koymuş oldu.

Hitap ettiği, dikkate aldığı “vatandaşlar” açık ki erkeklerdi! Erdoğan’ın karşısında görmek istedikleri; kendisinin ikbali uğruna ölecek, zaman zaman da arkasına Cumhurbaşkanı’nı aldıkları erkeklikleriyle kadınlara hükmedecek, kendi canlarından vazgeçtikleri gibi, ihtimaldir ki kadınların da canlarına kast edebilecek kimselerdi. Erdoğan öncülüğündeki AKP eril zihniyeti, sistematik bir biçimde kadına saldırıp kadınların öldürülmesinin önünü açtığı gibi kadının ölümünü bile bir aşağılama biçimi olarak yine kadınların huzurunda utanmadan, korkmadan söyleyebiliyor.”

‘ÖZGÜRLÜK KADINLARLA GELECEK’

Cumhurbaşkanı’nın neyi ima ettiğini açıkça ifade etmesi gerektiği söylenen metinde, şu ifadeler yer aldı:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Madam gibi ölmek” ne demektir? Nefret diliyle kadınları ve özellikle üzerinde yaşadığımız toprakların kadim halklarından Ermeni, Rum, Yahudi kadınları aşağılayarak Anayasayı çiğnediğinizin farkında mısınız? Cumhurbaşkanı ne derse desin, “madamlar” da kadınlar da Erdoğan’ın nefret dilinden ve kadın düşmanı politikalarından asla yılmadık ve de yılmayacağız! OHAL’de de “bu halde” de özgürlük biz kadınlarla gelecek.” (HABER MERKEZİ)