Metiner'in 'cezaevindeki FETÖ'cüler' açıklamasına tepki

AK Partili Mehmet Metiner'in Duvar'a yaptığı açıklamalar muhalefetten tepki gördü. 'Cezaevindeki FETÖ'cülere işkence iddialarının incelenmeyeceğini' söyleyen Metiner'e tepki gösteren CHP yeni başvuru hazırlıyor. HDP'den de 'tazminat' uyarısı geldi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Partili Mehmet Metiner’in TBMM Cezaevi Alt Komisyon Başkanı olarak Duvar’a yaptığı, ‘Cezaevindeki FETÖ’cülerin işkence iddialarının incelenmeyeceği' açıklaması tam anlamıyla kriz  çıkardı! CHP’nin Meclis İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, isim vermeden AK Partili Mehmet Metiner için, “Böyle bir insanın insan hakları komisyonunda görev yapması  insan haklarına aykırıdır, komisyona  saygısızlıktır” dedi.

Metiner: FETÖ'lülere işkence iddialarını incelemeyeceğizMetiner: FETÖ'lülere işkence iddialarını incelemeyeceğiz

Komisyonun hastane, okul denetlemediğini asli görevinin cezaevi denetimi olduğuna dikkat çeken Metiner, “Bu anlayış taş atan çocuklar tecavüze uğrarken görmezden gelen anlayıştır” dedi. HDP’nin aynı komisyonda görev yapan üyesi Kars Milletvekili Ayhan Bilgen ise, “Geçmişte işkence yapmış bir polis bile olsa siz ona işkence yapılmasını normal görürseniz, hukuk  devleti iddiasından  vazgeçmişsiniz demektir” diye konuştu. CHP, Metiner’in başkanlığını yaptığı komisyona yeni bir başvuru yaparak 'mahkumların ayrım yapılmaksızın incelenmesini' isteyecek. İki vekilin Duvar'a yaptıkları açıklamalar şöyle:

veli

'KOMİSYONA BAŞVURACAĞIZ'

CHP’Lİ VELİ AĞBABA: Bu açıklamayı bir insan hakları komisyonu üyesinin yapması insan haklarına ve komisyona saygısızlıktır. Böyle bir şahsiyetin hele hele cezaevi alt komisyonu başkanı olması hem TBMM hem de insan hakları için acı bir durumdur. Cezaevleri komisyonu, okullar denetlemiyor, hastane denetlemiyor. Cezaevi komisyonunun asıl görevi cezaevlerini denetlemektir ve cezaevlerinde kim yatıyorsa onların sorununu dinlemek, çözmektir.

Cezaevi komisyonu cezaevlerine girerek hiç kimsenin işlediği suça, toplumsal statüsüne, konumuna, siyasi görüşüne, ırkı ve mezhebine bakmaz ve bakamaz. Cezaevi komisyonu mahkûmlara karşı bu anlamda 'kör' olmalıdır. Bu anlayış taş atan çocuklara tecavüze uğrarken görmezden gelen anlayıştır. Bu anlayış kadınlara çıplak arama yapılırken kendilerine yapılmıyor diye görmeyen gözlerdir. Bu anlayış cezaevindeki tecavüzü 'bizden değildir' diye tecavüzcüyü destekleyen anlayıştır. Her açıdan yüz karasıdır. Biz tekrar cezaevindeki koşulların incelenmesi için cezaevi alt komisyonuna başvuracağız.

ayhan-bilgen2

'AĞIR TAZMİNAT CEZASI GELİR'

HDP'Lİ AYHAN BİLGEN: İnsan hakları doğuştan kazanılan ve devredilmeyen, vazgeçilmeyen  bir hak kategorisidir. İşkence, kötü muamele hangi suç işlenmiş olursa olsun hiç kimse için olağan görülemez. İnsan hakları komisyonunun görevi kime yönelik iddia varsa etkin ve ciddi bir inceleme yapmaktır. Aksi takdirde işkence olmadığını, kötü muamele olmadığını ispatlamayan hükümetlerin yargılama süreçlerindeki sorumlulukları ağır bir tazminata hükmedilmesine neden olur. Hangi düşüncede, hangi inançta ve geçmişte hangi suçları işlemiş olursa olsun, işkence yaptığı çok net bir polis bile olsa siz ona işkence yapılmasını normal görürseniz, 'hukuk devleti' iddiasından vazgeçmişsiniz demektir. Dolasıyla komisyonun çalıştırılmamasını bir biçimde  suç olarak görüyoruz. Ve sadece 15 Temmuz sonrası değil öncesinde de  geçmişte cezaevi komisyonlarının bu anlamdaki çalışmaları bu yasama döneminde yapmasını engellemek cezaevi ziyaretlerini yasaklamak açıkça Türkiye’yi ihlalci bir ülke konumuna sokmaktır. (DUVAR)